Skocz do zawartości

[Łańcuch] Ociera o ramę

kuku83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Mam takie pytanie odnośnie łańcucha, chodzi o to, że jak dość szybko pedałuje i nagle przestanę to łańcuch obija się o ramę, dzieje się też tak, jak dość szybko zapedałuję do tyłu, dodam że przerzutkę mam Deore M 592. Nie wiem, być może jest to normalne, ale na wszelki wypadek wolę zapytać bardziej doświadczonych, bo sam nie za bardzo się orientuję w temacie, głównie dlatego że to mój pierwszy konkretniejszy rower, i wcześniej z rowerami nie miałem za wiele do czynienia, dlatego chciałbym abyście mi doradzili czy można coś z tym zrobić ???

Napisano

Chodzi o to że przy pedałowaniu do tyłu łańcuch ociera o dolną rurkę tylnego trójkąta?

To zależy:

- od stopnia przekoszenia łańcucha

- łatwości obrotu bębenka

Przy kręceniu do tyłu nie ma naprężenia łańcucha więc zwisa on mniej lub bardziej (przy uwzględnieniu powyższych czynników) i zbliża się do ramy.

Pedałowanie do tyłu z punktu widzenia przemieszczania się do przodu nie ma wielkiego sensu :)

Napisano

Dzięki michuuu, osłonę na pewno zakupię jutro lub pojutrze, póki co owinąłem ramę taśmą izolacyjną ;)

Niestety, ze zmierzeniem łańcucha raczej sobie nie poradzę, więc może podjadę do jakiegoś serwisu aby mi to sprawdzili.

Napisano

O.k. poszukam.

Co do Twojej odpowiedzi Tobo, to z tym pedałowaniem do tyłu to taki przykład, ale głównie łańcuch ociera właśnie o tą dolną rurkę tylnego trójkąta, wtedy gdy zaczynam dość szybko pedałować, i nagle przestaje, i łańcuch wtedy odbija się od tej dolnej rurki, ale tylko raz się odbije, to nie jest tak, że łańcuch się huśta i kilka razy odbija się od ramy, jak wspomniałem tylko raz.

Napisano

Rozciągnięte sprężyny w pantografie to z tyłu przerzutki, skrzywdzony hak albo za długi łańcuch. Ja obstawiam, że naciąg tylnej przerzutki jest zły

Zobacz tę 2 kółeczka z tyłu czy nie są zaklejone i lekko się obracaja

Napisano

Właśnie sprawdziłem, i te plastykowe kółeczka leciutko się kręcą, po każdej jeździe rower dość wnikliwie czyszczę więc nie ma opcji żeby były zaklejone, dodam że to nowy rower mam przejechane dopiero około 150km.

Napisano

Czy byłbym za bardzo wymagający jeśli poprosiłbym o pomoc w naciągu tej tylnej przerzutki, i czy ogólnie trudno to wykonać ???

Tak sobie myślę, i czy aby właśnie naciągnąć tą tylną przerzutkę to muszę naciągnąć tą linkę ??? Jest tam też jedna śrubka którą oznaczyłem na zdjęciu, i za bardzo nie wiem do czego służy ??? Nie wiem czy się to przyda, ale zrobiłem fotki jak to u mnie wygląda:

post-161012-0-31982400-1398784384_thumb.jpg

Napisano

Weź na największą z przodu i najmniejszą z tyłu i zrób zdjęcie bo może mi się wydaje jakby łańcuch był za długi pozycja haka jest chyba za bardzo odsunięty jak na takie przełożenie

Napisano

W porządku, dzięki za chęć pomocy. Najdokładniej opisując, to dzieje się tak że jak zaczynam bardzo szybko pedałować, i nagle przestanę, to nie tak że łańcuch się obciera o ramę, tylko odbija się raz od niej i tyle.

Póki co mam do przejechania jeszcze ze 350km. i jadę na serwis, może oni coś zaradzą.

Napisano

U mnie łańcuch też trochę skacze i obija się czasami o ramę. 
Na razie założyłem starą dętkę jako osłonę (do czasu aż kupię osłonkę neoprenową)

Napisano

załóż łańcuch na kasecie na największą zębatkę, z przodu ma być też na największej, i sprawdz wtedy napięcie łańcucha. jak jest za luzny wtedy go rozkuj , i odejmij 2, 3 ogniwa w zależności jak bardzo chcesz by był naprężony . ja wczoraj tak robiłem. ;) śmiga aż miło.

Napisano

Cześć

Dzisiaj jadę do serwisu, w celu podregulowania przerzutki, i przy okazji zapytam serwisanta, czy jego zdaniem to normalne, czy może jednak da się coś z tym zrobić.

Napisano

Witajcie ponownie

Jestem już po wizycie w serwisie, i co do łańcucha, to dowiedziałem się że tak już musi być, i nic się już z tym nie zrobi, ale nie wiem czy to jest to możliwe, i czy czasem na siłę sobie tego nie wmawiam, ale wydaję mi się że po regulacji przerzutki tylnej, a dokładniej naciągnięciu linki, łańcuch dalej obiję się o ramę jak przestaję nagle pedałować, ale jest to jakby "delikatniejsze" odbicie od ramy.

Zarazem chciałbym podziękować tym, którzy zechcieli wypowiedzieć się w moim temacie, co było dla mnie nie zwykle istotne, dziękuję.

Temat do zamknięcia

• Mod Team
Napisano

Wkręć śrubę regulacyjną na maks, skróć łańcuch o 1 ogniwo, i podłuż podkładkę pod przerzutkę, w miejscu gdzie bije po ramie. Tyle można zrobić bez ingerencji w napęd.

Napisano

Puklus sprawdzę jeszcze Twoją metodę, co mi szkodzi, tylko napisz mi, czy ta śruba regulacyjna o której piszesz, to jest ta którą zaznaczyłem na czerwono na moim zdjęciu (słabe zdjęcie,ale powinieneś zauważyć)??

Napisano

pomijajac przerzutke tylna, jesli łańcuch jest na największej tylnej zębacie i z przodu też musi isć w lini prostej.

przed takim testem rozkuj i połącz bez przerutki. Powinna być dobra długość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...