Skocz do zawartości

[stery] łożyska maszynowe w sterach zintegrowanych

matkell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

stery w moim rowerze dokonały żywota, a mianowicie wymiany wymagają łożyska. Obecne stery to zintegrowane Ritchey Zero Logic z łożyskami kulkowymi, czyli główka ramy ma bieżnie na łożyska u dołu i u góry i tu rodzi się moje pytanie: czy mogę zamian łożysk kulkowych zamontować łożyska maszynowe, np takie:

http://allegro.pl/lozysko-maszynowe-stery-zintegrowane-1-1-8-neco-i4090422961.html ?

Moje pytanie powstało z racji tego, że w przypadku łożysk kulkowych bieżnia ramy jest powierzchnią dostosowaną do tego, by pracowały na niej kuleczki i nie wiem, czy jej kształt nie będzie miał wpływu na prace nowego układu.

Z góry dziękuję za odpowiedz.

Napisano

Przerabiałem temat sterów podobnie i ktoś z tych mądrzejszych napisał że jeśli stery są na wiankach to są to na 100% stery półzintegrowane.

Napisano

Nie, to nie są takie stery jak te w linku, moje są z 2008 roku i nie mogę ich znaleźć w sieci, ale główka ramy jest poszerzona, w niej są zwykłe wianki, takie jak te:

http://allegro.pl/lozysko-kulkowe-neco-1-1-8-stery-wianek-lozyska-i4087133223.html

nie ma żadnej bieżni dodatkowej, od dołu nic nie wystaje poza ramę, u góry, jest tylko plastikowa podkładka i plastikowy stożek który schodzi do średnicy wewnętrznej równej średnicy rury sterowej

Benek196, mowa jest o takim rowerze:

http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=20

jak widać w opisie są to stery zintegrowane, czyli teoretycznie i praktycznie nie ma tam dodatkowych misek dla łożysk i wbrew Twojej opinii są tam zwykłe wianki

Napisano

Nie ma sterów z wiankami, zintegrowanych, są jedynie półzintegrowane lub zewnętrzne. 

Gdyby stery były zinegrowane (czyli bieżnia byłaby częścią główki ramy) to w przypadku uszkodzenia bieżni (co jest zupełnie normalne) rama byłaby do wyrzucenia. 

W sterach zintegrowanych na maszynach łożysko/kardridż jest zamontowany w ramie.

Ten Kellys ma stery PÓŁZINTEGROWANE, a to jak są one nazywane przez sprzedawców/sklepy/producentów to inna bajka. 

Napisano

Benek196, mowa jest o takim rowerze:

http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=20

jak widać w opisie są to stery zintegrowane, czyli teoretycznie i praktycznie nie ma tam dodatkowych misek dla łożysk i wbrew Twojej opinii są tam zwykłe wianki

W opisie tego roweru może są zintegrowane, ale w praktyce są stery półzintegrowane.

Prawie na pewno musisz wymienić całe stery.

Napisano

Możesz zamontować stery z "maszynami" po usunięciu misek z ramy. Kardridży "maszynowych" nie da się zamontować w miskach przystosowanych do wianków.

Napisano

Ok, dziękuję za odpowiedzi, wnioskuję, ze muszę jednak namierzyć te miski, dziś jest święto więc nie będę się za to brał, ale jutro  z pewnością będę miał jakieś pytania 

Napisano

Już to wszystko rozebrałem i tak: macie rację, są tam miski i wystają poza ramę, ale nie będę wymieniał całych sterów tak jak radzi Rulez, bieżnie są w dobrym stanie, a jedynie jeden wianek ma cześć kuleczek o mniejszej średnicy niż pozostałe więc zaraz lecę do sklepu po wianki i może uda załatwić się to po kosztach.

• 2 miesiące temu...
Napisano

podpinam się pod temat: czy kellys thorx 10 ma stery integrowane ? ze strony producenta oraz postów w tym temacie wnioskuję, że tak, ale chciałbym się upewnić na przyszłość. Jeśli będę planowął wymianę sterów, to wystarczy, że poszukam te z nazwą "zintegrowane", czy muszę znać jeszcze jakieś dodatkowe wymiary??

Napisano

mam ten sam model, czyli znowu błąd w nazewnictwie ;] 

p.s. gdzie są te miski ? :) 

p.s. 2 w związku z tym, szukać sterów półzintegrowanych i to wszystko ? czy muszę znać jeszcze jakieś średnice tych sterów itp. ??

Napisano

niewiele mi ten link pomógł, jeśli chodzi o odnośniki użytkownika PoleK, to akurat ten nazwą "półintegry" nie otwiera mi się. czy to chodzi o te uwypuklenia ??

post-117793-0-97465100-1405815583_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

czy to chodzi o te uwypuklenia ??

No tak, stery półzintegrowane w ramie kryją bieżnie (tak jak zintegrowane), ale są one nabijane do ramy i na zewnątrz wystają jedynie właśnie te takie kołnierze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...