coms Napisano 6 Kwietnia 2014 Napisano 6 Kwietnia 2014 Mam pytanie o kompatybilność napędu: trzyrzędowa korba + nexus-3 z tyłu. Czy istnieją jakieś przeciwskazania? Czy taki układ można zastosować? edit: no tak, poza tym, że hamulec w piaście nie zadziała i byłby potrzeby napinacz żeby w ogóle jechać......... więcej po winie nie pisze na forum... ale pomysł niezły, nie? czy ktoś może to usunąć?...
hheniek1987 Napisano 6 Kwietnia 2014 Napisano 6 Kwietnia 2014 Po pierwsze do Nexusa stosuje się jednorzędowy łańcuch (1/2 na 1/8 lu 3/32? cala) i może niezbyt dobrze działać z korbą trzyrzędową, po drugie musiałbyś zrobić jakiś napinacz do łańcucha.
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2014 Problem pojawia się w miejscu hamowania ... jeżeli rezygnujesz z hamulca torpedo na rzecz vaki to ok jednak jak dasz napinacz na 3 rzędową korbę ... nie licz że będziesz miał hamulec. Łańcuch trzeba by było pewnie dać jakiś 8 rzędowy, myślę ze nie był by za wąski do zębatki z piasty. Trzeba by pomierzyć.
zekker Napisano 7 Kwietnia 2014 Napisano 7 Kwietnia 2014 Pomysł znany, choć z 2rz korbami i bardzo rzadko spotykany. Jak masz kasę i fantazję, to popatrz na korby z wewnętrzną przekładnią. Będą o wiele lepiej pasować do zestawu.
coms Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Napisano 7 Kwietnia 2014 Hamulce nawet wolałbym w formie Vek a nie kontry. Na forum są nawet gdzieś tacy co przerabiali piasty wielobiegowe tak żeby zamiast hamulca w kontrze był swobodny obrót i... nie jest to głupie Korby wielobiegowe to megaciekawy temat. Widzę, że projekt Efneo ma się nienajgorzej (jakoś tam sobie istnieje na facebooku, coś publikuje itp), kto wie, może kiedyś. Podobne rozwiązania truvativa to absolutnie nierozsądna półka cenowa.
dasaj Napisano 7 Kwietnia 2014 Napisano 7 Kwietnia 2014 Pomysł nie jest zły i nie pierwszy na niego wpadłeś http://sheldonbrown.com/internal-gears.html#hybrid
coms Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Napisano 9 Kwietnia 2014 Dzięki za ciekawego linka. No dobra, to pozostaje mi czekać na efneo w sklepach i robić zestaw z nexus 7 z tyłu
cienkun Napisano 9 Kwietnia 2014 Napisano 9 Kwietnia 2014 Łańcuch trzeba by było pewnie dać jakiś 8 rzędowy, myślę ze nie był by za wąski do zębatki z piasty. Zębatki w nexusach są wąskie i łańcuch shimano hg-51 chodzi bez zarzutu, więc i inny będzie chodził.
Mod Team Puklus Napisano 9 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2014 Nawet wymyśliłem ze tak powiem "napinacz" który by pozwalał na hamowanie. Ale jak by to sie spisywało ... pojęcia nie mam
zekker Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 Napinacz jedno-kółkowy powinien pozwalać, ale nie ogarnie przednich zębatek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.