Skocz do zawartości

[Napęd]Nowy napęd

voio77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie ma sensu kupować używanych komponentów, gdyż w budżecie kupisz korbę Alivio na octalinku, suport, kasetę HG-50-8 i łańcuch Connex'a.

Napisano

Używany napęd? Jakoś tego nie wiedzę. Przynajmniej łańcuch, kasetę i tylną przerzutkę widziałbym raczej nową. Te części najbardziej się zużywają i wypadałoby żeby były nie przejeżdżone (po co ci łańcuch wyciągnięty jak guma z majtek). Oczywiście można poszperać i kupić części na Allegro z demontażu ale generalnie napęd powinien być w miarę nowy.

Napisano

Kompletny napęd (przerzutka p+t M430, korba M430, supot BB-ES25, łańcuch HG-40, kaseta HG-50) powinien mieścić się w budżecie. Jak już pisałem śmiało możesz kupić części z demontażu (nowe) dzięki czemu zaoszczędzisz trochę kasy. Podobnie ma się sprawa w przypadku zakupu w jednym sklepie. Zanim jednak przetrzepiesz internet polecam przejść się z listą do sklepu/serwisu rowerowego i zapytać o ceny. Z reguły skłonni są opuścić parę złotych na szpeju. Zwłaszcza jeśli kupujesz hurtem komplet.

Napisano

Zgadza się. Mam skłonność do podawania przykładów stąd błąd. To samo przednia przerzutka poszła z rozpędu ale kat i średnica obejmy powinna pasować.

Napisano

Niekoniecznie. Jeśli najczęściej jeździ na najtwardszych przełożeniach to szersza oś będzie całkiem w porządku. Sam przez dwa lata jeździłem na podobnym zestawie z osią 118 i nie było problemów. 113 jest też okej ale jeśli myślimy mniej operować przednią zmieniarką. Nie będę się jednak upierał bo ten suport leży u mnie w szufladzie z przebiegiem circa 100km.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Siema

Posiadam rower cross hexagon v6

ten:http://www.kross.pl/pl/2011/mtb/hexagon-v6

Chciałbym w nim wymienic na inne części:

Przerzutke przód i tył.

korbę,łancuch,kasete,

Chcialbym kupic uzywany sprzet,co o tym myslicie?

mial bym do wydania 400zł

Manetki w sumie wystarcza Alivio, choc wzialbym chyba Deore jesli roznica cenowa bylaby niewielka. Przerzutka tyl koniecznie Deore..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...