konoo Napisano 17 Marca 2014 Napisano 17 Marca 2014 Chyba nie zacznę tym roku sezonu na dobre, zawsze coś się pierdzieli. No ale do rzeczy jakimś cudem wkręciła mi się przerzutka tylna i pech że połamał się hak od jej mocowania No trudno płakać nie będę poszukuję czegoś co mi ją zastąpi, lecz nie chciał bym zmieniać manetek itp... bo wiadomo dodatkowe koszta. Chodź z drugiej strony miło by był jak by udało się coś lepszego dopasować Dane pacjenta : Merdia Crosswad 40-D 2012r Przerzutka tył Alivio 8 (bodajże Shimano Alivio M410 ale nie mam roweru przy sobie ) + kaseta Shimano CS-HG30-8 11-32 Manetki Shimano SL-M360 rapidfire Przerzutka przód Shimano Alvio FD-M412 + Korba Shimano Alvio FC-M431 48x36x26 No i jakiś hak by się przydał aby to zamocować
PjeseczeQ Napisano 17 Marca 2014 Napisano 17 Marca 2014 Bierz Alivio M430, albo zaoszczędź i weź Acerę M360.
konoo Napisano 17 Marca 2014 Autor Napisano 17 Marca 2014 Ale M430 współpracuje z 9-rz, nie będzie problemów na 8 kasecie
przemeklomza Napisano 17 Marca 2014 Napisano 17 Marca 2014 Alivio działa idealnie nawet z szesiciobiegowym wolnobiegiem
Santiago Napisano 24 Kwietnia 2014 Napisano 24 Kwietnia 2014 Witam. Mam problem podobnej natury jak w temacie, prosze o pomoc w decyzji. Posiadam rower Wheeler Cross 16, jeżdzę nim codziennie do pracy, min.20km dziennie przez większość roku, głównie miasto ale bywają wypady w teren, ok.4tyś.km rocznie Zależy mi na tym aby części były niedrogie, starczały na dłużej a ząbatki były wymienne. W obecnej chwili korba FC-M171 którą eksploatowałem od początku leci do kosza,dziś zakupiłem nową FC-M411 48-38-28 z wymiennymi blatami, dzis też zerwałem łańcuch i przerzutkę tylną FD-M360 i stanąłem przed dylematem co jeszcze wymienić przy okazji zmiany elementów napędu oraz co wybrać. Korbę już mam, przerzutkę tylną zastanawiam się nad taką samą FD-M360 lub FD-M410, w rowerze mam wolnobieg 7 rzędowy Megarange, który w przyszłości chciałbym wymienić na kasetę 8s. 1.Którą przerzutkę wybrać aby obsłużyła wolnobieg 7s z Megarange a w przyszłości kasetę 8s? 2.Czy wymiana wolnobiegu na kasetę a co za tym idzie zmiana piasty (całego koła) i manetek jest opłacalna i warta zachodu? jest róznica w jeździe po mieście? 3.Czy powinienem wymienić coś jeszcze przy okazji wymiany korby, przerzutki tylnej i łańcucha? może zmienić jeszcze wolnobieg?
tobo Napisano 24 Kwietnia 2014 Napisano 24 Kwietnia 2014 Wolnobieg i podaną kasetę obsłuży praktycznie każda przerzutka na rynku. Wymiana na kasetę ma sens wtedy gdy jakość piasty i wolnobiegu Cię nie zadowala - np gniesz osie piasty. Jeśli wymieniasz wszystkie wspomniane części to wolnobieg jak najbardziej - prozaiczny powód: jest szansa na przepuszczanie łańcucha, który zużywając się niszczył wolnobieg. Nowy łańcuch będzie miał inną podziałkę i nie będzie "trafiał" w zęby nowego wolnobiegu. Wybierając piastę kasetową i kasetę masz szersze pole wyboru jakości komponentów.
Mod Team sznib Napisano 25 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 25 Kwietnia 2014 Wolnobieg i podaną kasetę obsłuży praktycznie każda przerzutka na rynku. oprócz tych w systemie Dynasys .
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 25 Kwietnia 2014 Te także obsłużą z adekwatną manetką
Santiago Napisano 25 Kwietnia 2014 Napisano 25 Kwietnia 2014 tobo dzięki za info Za zmianą wolnobiegu na kasetę w moim przypadku przemawia to że w kasecie można wymieniać pojedyncze zębatka a wolnobieg w całości leci do kosza, nidgy nie miałem kasety więc nie mam porównania a z wolnobiegiem też nie miałem problemu poza tym że się zużywa. Czy kaseta 8 rzędowa to dobre rozwiązanie czy może lepiej 7 rzędową bo wtedy nie muszę wymieniac manetek aby ją w pełni wyorzystać? nie zależy mi na dużej ilości przełożeń ale na dużej dostępności tanich, popularnych części, w praktyce używam tylko 4 zębatek i gdyby były 6 rzędowe kasety to bym i taką brał pod uwagę. Czy piasty pod kasety 7 i 8 rzędowe się różnią? Która przerzutka będzie teoretycznie najdłużej służyła M360, M410 czy M430? M360 jest najtańsza więc ale czy najszybciej się rozleci? Podobno przełożenie szprych i kupno piasty pod kasetę wychodzi cenowo tyle samo co kupno nowego koła. Czy polecicie jakieś konkretne koła 28'' z piastą na kasete które zbilansowało by się z przełożeniem szprych i kupnem piasty? A jeżeli nie warto kupować nowego koła to czy polecacie jakies konkretne piasty kasetowe do roweru crossowego? Moje obecne koło ma już przebieg grubo ponad 20tyś i 2 szprychy są luźne, nie serwisowałem go niestety ale jest sprawne i nie mam potrzeby wymiany poza piastą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.