19szymon93 Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Witam Jestem tu nowy choć z rowerami mam do czynienia już od dawna. Ze względów zdrowotnych przerobiłem moją maszyne do dirtu na xc. Kupiłem do niej napęd: tylna przerzutka shimano deore shadow, manetki shimano alivio 3x9, do tego mam używaną kasete SRAM pg-990, łańcuch pc-991, przednią przerzutke sram x4 oraz korby truvativ ruktion. Problem polega na tym że tylna przerzutka mimo dokładnego ustawienia przerzuci 2-3 biegi jak trzeba a potem zaczyna szaleć, raz trzeba 2 razy kliknąć manetką żeby wskoczył jeden bieg na innym biegu znów wystarczy raz. Nie wiem co sie dzieje i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Czy problem może leżeć w starej kasecie i łańcuchu, w zbyt krótkim łańcuchu, manetki tej klasy nie będą działać z przerzutką innej. Prosze o szybką odpowiedź bo średnio podoba mi się jazda na jednym biegu Pozdrawiam S.
seraph Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Podaj jaki to dokładnie model tylnej przerzutki. Możliwe, że kupiłeś do napędu 10 rzędowego, a wtedy pracuje ona na innym ciągu linki i się nie dogada z manetkami.
tobo Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Na przerzutce jest "logo": dyna sys lub mega 9. Jeśli to pierwsze to nie będzie pracowała z tymi komponentami które masz.
19szymon93 Napisano 15 Marca 2014 Autor Napisano 15 Marca 2014 no to mamy rozwiązanie problemu, myślałem że nie ma to znaczenia czy będzie na 9 czy 10 rzędów że to manetka nadaje indeksacje. To teraz musze sprzedać tą przerzutke i kupić coś co będzie działać. Dzięki wielkie za szybką odpowiedź.
Scarper Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Manetka ma prawdopodobnie 2:1 a przerzutka 1:1.
Ziemko Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Na przerzutce jest "logo": dyna sys lub mega 9. Jeśli to pierwsze to nie będzie pracowała z tymi komponentami które masz. Przerzutka Deore M592 współpracuje z manetkami M390 (Acera) i często jest montowana w takim set'cie w rowerach seryjnych. Ponadto tę przerzutkę można zestawić z manetkami SRAM'a 9sp i będzie to banglać
Mod Team Puklus Napisano 15 Marca 2014 Mod Team Napisano 15 Marca 2014 Przerzutka Deore M592 współpracuje z manetkami M390 592 tak, 593, 610 już nie ... pozostaje albo sprzedać przerzutkę, albo do niej kupić manetkę srama.
19szymon93 Napisano 15 Marca 2014 Autor Napisano 15 Marca 2014 wole sprzedać przerzutke niż bawić sie teraz w kupno manetek srama, jakoś bardziej jestem zwolennikiem shimano, może to przez szose, nieważne, wiem co robić, wiem czemu nie działało wiec jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.