Skocz do zawartości

[spinka] Do CN-HG53.

ajgor11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Też myślałem ,że to ten ,,pin od shimano,, ,bo przecież oni nie zalecają używania spinek ,tylko pinu od shimano. Czyli usuwając ten pin ,nie narobię szkód łańcuchowi?

Napisano

Tak, po rozkuciu tego pinu już nic nie będzie takie samo :P Przecież Ci pisał kolega, żebyś rozkuł. Nie podoba Ci się rozkuć ten, to rozkuj inny. Żadna różnica.  

Napisano

Też myślałem ,że to ten ,,pin od shimano,, ,bo przecież oni nie zalecają używania spinek ,tylko pinu od shimano. Czyli usuwając ten pin ,nie narobię szkód łańcuchowi?

Usunięcie tego akurat pinu raczej wyjdzie mu na zdrowie, ponieważ reszta łańcucha jest składana fabrycznie - maszynowo, w przeciwieństwie do pinu łączącego który założył  człowiek, więc jest szansa że jest to słabszy punkt łańcucha :)

Napisano

Ok, rozumiem ,z góry dzięki wszystkim za pomoc, jutro przychodzi paczka ze spinką ,rozkuwaczem itd. Także ,,wyjmę,, 2 piny, zdejmę ogniwo zewnętrzne i wsadzę spineczkę. Dzięki za pomoc!!!  

P.S mam zamiar posmarować łańcuch rohloffem , lepiej nasmarować łańcuch już na kasecie, korbie i zostawić go na 24h. ,czy lepiej nasmarować łańcuch kiedy jest zdjęty i odczekać 24h?

Napisano

Robisz tak. Bynajmniej ja tak robię. Smaruje łańcuch(każde ogniwo) założony ma rower, robie z 5 km i wycieram czystą szmatą do sucha :D

Wysłane Tapatalkiem

Napisano

Popieram kolegów. Spinka Sram Gold 9sp - jeździłem długo na HG53 + spinka Sram i nigdy nie miałem problemów. :thumbsup:

popieram

mi obsługuje już 3-ci łańcuch

Popieram kolegów. Spinka Sram Gold 9sp - jeździłem długo na HG53 + spinka Sram i nigdy nie miałem problemów. :thumbsup:

popieram

mi obsługuje już 3-ci łańcuch

Napisano

Bynajmniej ja tak robię.

Możliwe są dwie poprawne wersje:

1. Przynajmniej jak tak robię.

2. Bynajmniej ja tak nie robię.

Zakładam, że chodziło Ci o pierwszą wersję ;)

lepiej nasmarować łańcuch już na kasecie, korbie i zostawić go na 24h. ,czy lepiej nasmarować łańcuch kiedy jest zdjęty i odczekać 24h?

Jeśli nowy łańcuch to nie ruszać tylko zostawić na oleju fabrycznym. Jeśli był myty to nasmarować założony na rowerze i zrobić korbą do tyłku kilkanaście/kilkadziesiąt obrotów i po tym wytrzeć nadmiar.

Napisano

@up a nie lepiej zostawić na noc ,żeby smar się ,,wchłąnął,,??

Kurdę panowie ,mieliście rację co do rozkuwacza ciąłem koszty , kupiłem chiński sh*t (rozkuwacz) za 20zł , dziś paczka przyszła ,poćwiczyłem rozkuwanie na starym łańcuchu i już pin w rozkuwaczu krzywy :( Wiem ,że najlepsza metoda mycia łańcucha to shake w benzynie, ale jeśli bym zamoczył szmatę w benzynie po czym dokładnie wytarł bym łańcuch tą szmatą , a potem nasmarował łańcuch ,to dałoby to jakiekolwiek efekty?

Napisano

Szmata nie umyjesz łańcucha "w środku" czyli wewnątrz tulejek czy li tym gdzie się zużywa.

Co do smarowania - olej do łańcucha ma właściwości penetrujace i wchodzi do środka czyli do wnętrza tulejek. Jak obrocisz korbą kilka razy to pomożesz mu wniknąć głębiej.

Idealnie nasmarowany łańcuch to mokry w środku a suchy na wierzchu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...