Skocz do zawartości

[zdrowie] bole w krzyzu i nadgarstkach

Jarosz

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Nie wiem czym to jest spowodowane?

Zmiana pozycji spowodowana np. zmianą kierownicy, siodełka, zmianą położenia tych elementów. Albo bezruch zimowy.

Napisano

Zacząłem jeździć i tak po zimie robie na razie około 30km co drugi dzień. Tak gdzieś w połowie drogi zaczyna mi doskwierać. A co do przerwy zimowej to nic nie robiłem. Może za dużo na początek, no nie wiem:(

Napisano

W rowerze cos zmieniales?

Miales jakis uraz w trakcie przerwy?

Jakas nawet mala rozgrzewke robisz?

Jak jezdzisz? Rekreacyjnie? Szybko? Asfalt/Teren?

Napisano

Jak przez zimę nic nie robiłeś to teraz może boleć. Pewnie jak trochę pojeździsz to przejdzie :)

W krzyżu też mnie czasem boli jak robię dużo podjazdów. Pomagają na to ćwiczenia core stability.

Napisano

Problem może być spowodowany albo stanem zdrowia albo konfiguracją sprzętu.

Żeby zabrać się za konfigurację trzeba najpierw wykluczyć stand zdrowia.  Czyli udać się do specjalisty ortopedą zwanym.

Jeżeli nie stwierdzi nic godnego uwagi, wtedy można zabrać się za podwyższanie kiery, przesuwanie siodełka, ćwiczenia rozciągające, zmniejszenie soli, zwiększenie cukru i cokolwiek jeszcze komuś przyjdzie do głowy.

Napisano

Wczoraj  pod wieczór jeździłem i tylko nadgarstki bolały(mniej), ale może też dlatego że po równej drodze. Może, tak sie zastanawiam, jak ostatnio po wiosce jechałem(po kamieniach) to wytrzęsło za mocno. 

Napisano

Krzyże bolą, bo masz słabe mięśnie stabilizujące kręgosłup i jednocześnie jeździsz zbyt siłowo jak na swoje możliwości.

Nadgarstki bolą, bo masz słabe mięśnie rąk (przedramion). Nie są w stanie przenieść i zamortyzować obciążeń przenoszonych przez gripy na dłonie i dostaje się nadgarstkom. 

Reasumując, albo się przemeczysz aż się trochę wzmocnisz, albo weźmiesz się za lekką ogólnorozwojówkę. Na nadgarstki  dobrze robią takie ustrojstwa do ściskania rękami. Wzmacnia to przedramiona i usuwa problem.

Napisano

znalazłem ogólnorozwojowe ćwiczenia które na początek wystarczą:) takie podstawowe, brzuszki,drążęk, pompki, mam nadzieje że pomoże.

Napisano

zacząłem brać potas i magnez i zacząłem lekko ćwiczyć na początek:) i muszę powiedzieć żę to pomaga. Zastałem sie przez zimę:P 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...