Skocz do zawartości

[piasta] piasta z korbowodem

alfasamiec

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Chodzi ci o biegi w suporcie ? był kiedyś projekt taki, 3 biegowy. W środku była przekładnia planetarna bodajże. A do czego chcesz to zastosować ?

• Mod Team
Napisano

Czyli chodzi o piastę, typową, planetarną z możliwością zamontowania doń korby ... to dość ... niespotykany pomysł. A możesz w mare możliwości naszkicować swój koncept. Może da się jakiś zamiennik zastosować ...

Najłatwiej nazwać ten wynalazek wielobiegową piasta do monocykla :)

Napisano

no wlasnie cos takiego jak wielobiegowa piasta do monocykla za cholere nic nie moge znalezc a myslalem ze juz ktos na taki patent wpadl.

• Mod Team
Napisano

Wiesz ... zazwyczaj ludzie na monocyklu jeżdżą w kółko po pokoju a nie w 20km trasy, by potrzebować kilku biegowej piasty :D A zdradzisz co za machinę wojenną planujesz stworzyć ?:D Znaczy domyślam sie ale sadzę ze pomysł upadnie z braku części. Ale może da sie ta piastę zastąpić. Nikt ci nie powie póki sie pomysłem nie podzielisz:P

Napisano

no nie nic takiego ale panowie nie moge zdradzac szczegolow bo nic z tego nie wyjdzie, kupilem juz rurki i bede spawal jak bedzie sie wyklówało i bedzie sie czym chwalic to wrzucę fotki.

Ale bez napedu to bedzie kicha, myslalem zeby zrobic jeden bieg bo to nie problem i wspomaganie silniiem elektrycznym ale to podraza koszy i nie o to chodzi.

• Mod Team
Napisano

Można wziąć jedna z piast nexus czy innych wielobiegowych i sprzęgnąć ją z korba zwykłą ... trochę zabawy ale da sie zrobić. Resztę musiał być wymyślić sam skoro nie chcesz zaradzać koncepcji :P

Zamiast szukać i kupować piasto-suporto-koło-korby, to wziąć koło, piastę i korbę i je połączyć :P

Napisano

ta, myslalemj juz o tym ale jak poprowadzic linke zmiany biegow skoro ona wychodzi z wnetrza osi i koliduje z obracajacym sie korbowodem? podnosci noge z pedała za kazdym obrotem? 

Napisano

W np. nexus 7 nie wychodzi z wnętrza osi... 

Można by też użyć piasty automatycznej, bez linek.

Coś mi się kojarzy, że był w historii penny forthing z 3 biegami, ale nie wiem na pewno. Ale pewnie i tak tę piastę można już oglądać jedynie w muzeum... Choć kto wie...

Napisano

Wielobiegowa piasta z korbowodem bedzie ciezka do wykonania. Dobra wiadomosc jest taka ze istnieja wyczynowe skrzynie biegow montowne w miejsce korby. Mysle ze rzeźbienie korbowodu z podłaczeniem do zwyklej piasty sbedzie moze nie latwe, ale mniej nieprawdopodobne ;-)

Napisano

No własnie pisałem już wcześniej o izzybiku słyszałem ze pracują nad 3 biegowa piastą będę próbował się z nimi skontaktować takie kolo by mi pasowało.

Co do nexusa to faktycznie przełącza się biegi z bocznego podejścia, tylko nie wiem czy w momencie gdy obracam osia (która normalnie stoi jest przykręcona) na której jest korbowód a zębatka stoi (bo nie ma łańcucha) czy biegi będą się przełączać. Słabe mam pojecie o działaniu tego typu piast nigdy takiej nie miałem i dla mnie to jakiś magiczny przedmiot ;)

Napisano

Obracanie osią wykluczy działanie biegów. Trzeba by to rozwiązać inaczej. W ogóle ciężkie kombinacje z tym. Rozwiązaniem może być nie do końca bezpośrednie napędzanie, tylko np. założenie przekładni zewnętrznej z koła zębatego w miejsce koronki, zębatki przy korbie i małej zębatki pomiędzy nimi, lub obręcz z zębami od wewnątrz i w niej dwie zębatki. 

Trudno Ci cokolwiek doradzić nie wiedząc co kombinujesz...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Podłączam się do tematu. Też jestem zainteresowany nabyciem takiej piasty z korbowodem za mniejszą kasę. W moim przypadku do wydania max kilka stów czyli raczej będzie to rzeźba. Jest coś podobnego w korbowodzie, przesuwa się umieszczony w osi trzpień w lewo lub w prawo, wystaje na ok 1 cm. Niestety też tylko 2 biegi no i pewnie podobne pieniądze, no i nie spełnia Twoich oczekiwań.

Szkoda że nie chcesz się pochwalić koncepcją. Życzę sukcesu i zadowolenia z ukończonego projektu.

Napisano

zadan jakas okrutna kombinacja ale panowie jak zdradze to nic nie wyjdzie, widzialem takie patenty dwu biegowe i chyba na razie na czyms takim opre tą zamote . Jak bedzie powstawac prototyp na pewno foty wrzuce a puki co trza szukac piasty :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...