alfasamiec Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Witam czy ktos spotkal sie z piasta polaczona z korbami i przerzutka wewnetrzna (cos takiego jak w izzy bajku podobno pracuja nad 3 biegowa) cos takiego http://www.compulsioncycles.com/Schlumpf tylko na boga tansze i wiecej biegow niz 2
Mod Team Puklus Napisano 22 Lutego 2014 Mod Team Napisano 22 Lutego 2014 Chodzi ci o biegi w suporcie ? był kiedyś projekt taki, 3 biegowy. W środku była przekładnia planetarna bodajże. A do czego chcesz to zastosować ?
alfasamiec Napisano 22 Lutego 2014 Autor Napisano 22 Lutego 2014 nie w suporcie a piaście koła , potrzebne mi to do kocepta ktorego chce zbudowac. Na razie zastosuje piastę z monocykla
Mod Team Puklus Napisano 22 Lutego 2014 Mod Team Napisano 22 Lutego 2014 Czyli chodzi o piastę, typową, planetarną z możliwością zamontowania doń korby ... to dość ... niespotykany pomysł. A możesz w mare możliwości naszkicować swój koncept. Może da się jakiś zamiennik zastosować ... Najłatwiej nazwać ten wynalazek wielobiegową piasta do monocykla
alfasamiec Napisano 27 Lutego 2014 Autor Napisano 27 Lutego 2014 no wlasnie cos takiego jak wielobiegowa piasta do monocykla za cholere nic nie moge znalezc a myslalem ze juz ktos na taki patent wpadl.
Mod Team Puklus Napisano 27 Lutego 2014 Mod Team Napisano 27 Lutego 2014 Wiesz ... zazwyczaj ludzie na monocyklu jeżdżą w kółko po pokoju a nie w 20km trasy, by potrzebować kilku biegowej piasty A zdradzisz co za machinę wojenną planujesz stworzyć ? Znaczy domyślam sie ale sadzę ze pomysł upadnie z braku części. Ale może da sie ta piastę zastąpić. Nikt ci nie powie póki sie pomysłem nie podzielisz:P
cienkun Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Czy to może będzie poziomka z napędzanym bezpośrednio przednim kołem i tylnym, wleczonym, skrętnym?
Mod Team Puklus Napisano 28 Lutego 2014 Mod Team Napisano 28 Lutego 2014 Też o czymś takim bym myślał
alfasamiec Napisano 28 Lutego 2014 Autor Napisano 28 Lutego 2014 no nie nic takiego ale panowie nie moge zdradzac szczegolow bo nic z tego nie wyjdzie, kupilem juz rurki i bede spawal jak bedzie sie wyklówało i bedzie sie czym chwalic to wrzucę fotki. Ale bez napedu to bedzie kicha, myslalem zeby zrobic jeden bieg bo to nie problem i wspomaganie silniiem elektrycznym ale to podraza koszy i nie o to chodzi.
Mod Team Puklus Napisano 28 Lutego 2014 Mod Team Napisano 28 Lutego 2014 Można wziąć jedna z piast nexus czy innych wielobiegowych i sprzęgnąć ją z korba zwykłą ... trochę zabawy ale da sie zrobić. Resztę musiał być wymyślić sam skoro nie chcesz zaradzać koncepcji Zamiast szukać i kupować piasto-suporto-koło-korby, to wziąć koło, piastę i korbę i je połączyć
alfasamiec Napisano 2 Marca 2014 Autor Napisano 2 Marca 2014 ta, myslalemj juz o tym ale jak poprowadzic linke zmiany biegow skoro ona wychodzi z wnetrza osi i koliduje z obracajacym sie korbowodem? podnosci noge z pedała za kazdym obrotem?
cienkun Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 W np. nexus 7 nie wychodzi z wnętrza osi... Można by też użyć piasty automatycznej, bez linek. Coś mi się kojarzy, że był w historii penny forthing z 3 biegami, ale nie wiem na pewno. Ale pewnie i tak tę piastę można już oglądać jedynie w muzeum... Choć kto wie...
madluki Napisano 3 Marca 2014 Napisano 3 Marca 2014 Wielobiegowa piasta z korbowodem bedzie ciezka do wykonania. Dobra wiadomosc jest taka ze istnieja wyczynowe skrzynie biegow montowne w miejsce korby. Mysle ze rzeźbienie korbowodu z podłaczeniem do zwyklej piasty sbedzie moze nie latwe, ale mniej nieprawdopodobne ;-)
Burak Napisano 3 Marca 2014 Napisano 3 Marca 2014 Wynalazca tego roweru: http://www.wirtualny-rower.pl/?p=2918 zmagał się z podobnym problemem. Czy go rozwiązał, nie wiem, ale możesz próbować nawiązać kontakt.
alfasamiec Napisano 3 Marca 2014 Autor Napisano 3 Marca 2014 No własnie pisałem już wcześniej o izzybiku słyszałem ze pracują nad 3 biegowa piastą będę próbował się z nimi skontaktować takie kolo by mi pasowało. Co do nexusa to faktycznie przełącza się biegi z bocznego podejścia, tylko nie wiem czy w momencie gdy obracam osia (która normalnie stoi jest przykręcona) na której jest korbowód a zębatka stoi (bo nie ma łańcucha) czy biegi będą się przełączać. Słabe mam pojecie o działaniu tego typu piast nigdy takiej nie miałem i dla mnie to jakiś magiczny przedmiot
cienkun Napisano 3 Marca 2014 Napisano 3 Marca 2014 Obracanie osią wykluczy działanie biegów. Trzeba by to rozwiązać inaczej. W ogóle ciężkie kombinacje z tym. Rozwiązaniem może być nie do końca bezpośrednie napędzanie, tylko np. założenie przekładni zewnętrznej z koła zębatego w miejsce koronki, zębatki przy korbie i małej zębatki pomiędzy nimi, lub obręcz z zębami od wewnątrz i w niej dwie zębatki. Trudno Ci cokolwiek doradzić nie wiedząc co kombinujesz...
0radek0 Napisano 17 Marca 2014 Napisano 17 Marca 2014 Podłączam się do tematu. Też jestem zainteresowany nabyciem takiej piasty z korbowodem za mniejszą kasę. W moim przypadku do wydania max kilka stów czyli raczej będzie to rzeźba. Jest coś podobnego w korbowodzie, przesuwa się umieszczony w osi trzpień w lewo lub w prawo, wystaje na ok 1 cm. Niestety też tylko 2 biegi no i pewnie podobne pieniądze, no i nie spełnia Twoich oczekiwań. Szkoda że nie chcesz się pochwalić koncepcją. Życzę sukcesu i zadowolenia z ukończonego projektu.
alfasamiec Napisano 17 Marca 2014 Autor Napisano 17 Marca 2014 zadan jakas okrutna kombinacja ale panowie jak zdradze to nic nie wyjdzie, widzialem takie patenty dwu biegowe i chyba na razie na czyms takim opre tą zamote . Jak bedzie powstawac prototyp na pewno foty wrzuce a puki co trza szukac piasty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.