Skocz do zawartości

[mostek] oryginalność przedmiotów np. FSA , allegro

Iron79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozglądam się za mostkiem , w oko wpadł mi mostek FSA OS-99 za 140 zł

http://allegro.pl/mostek-fsa-k-force-os-99-czerwony-110mm-i3956408013.html

bikestacja 599 zł ! http://www.bikestacja.pl/pl/mostek-fsa-os-99-csi.html

Zastanawiająca niska cena , sprawdzam inne aukcję sprzedającego , same części z wysokiej półki , buty nike , adasia  ..trochę dla mnie to dziwne połączenie   ...Po komentarzach widzę , że sporo ludzi kupiło już ..te fsa  i inne

Podróba ?

Napisano

kolega to kupił i to podróba jakas chyba przy napisie przy paskach grubości ich się chyba różnią(tych 3 pasków) ma teraz na sprzedaż taki sam bo kupił jakiś inny jak by co to jest ten co w linku na allegro do sprzedania wraz z korkiem fsa k-force za 120zł przesyłka free:-)

a dodam że wagowo jest różnica jest nieco cięższy i to nie całościowy carbon ale nic szczególnie złego w nim nie widzę

cena 110 z przesyłką jak coś to podaje nr do kolegi 697260295

Napisano

Czy fakt , że to "chińczyk" można traktować jako nie pełnoprawny produkt , tzn. nie posiada takich właściwości, materiałów jak oryginał, który de facto może być też produkowany w chinach ? Wiadomo , że wymiana ewentualnych zębów będzie o wiele droższa ... 

• Mod Team
Napisano

Zastanawiająca niska cena , sprawdzam inne aukcję sprzedającego , same części z wysokiej półki , buty nike , adasia ..trochę dla mnie to dziwne połączenie ...Po komentarzach widzę , że sporo ludzi kupiło już ..te fsa i inne

Oczywiście, że podróba. :down:
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Chińczycy robią wszystko, dosłownie wszystko. Piszesz do Chińczyka, prosisz o cokolwiek i masz. Chcesz FSA - proszę bardzo, chcesz Colnago - nie ma problemu, chcesz własny napis na dowolnym komponencie, o co chodzi, będziesz miał. Natomiast co do jakości, no cóż, okaże się w praniu, sorry w jeżdżeniu. Nie to, żebym miał coś do Chińczyków, bo większość dużych firm ma produkcję w Chinach, ale kupiłbyś podróbę np. Mercedesa z Chin ??

Napisano

ale kupiłbyś podróbę np. Mercedesa z Chin

pewnie , że nie :002: , zamówiony już mostek Syncrosa .

Dzieki za odpowiedzi ..jak dla mnie temat zakmnięty

Napisano

Chyba (podobnej jakości zdjęcie), niedawno ta sam osoba sprzedawała mostek WCS Carbon Ritchey też za śmieszne pieniądze.

Trochę to irytujące, bo można się niechcący naciąć, a przecież akurat nie musi to być część od roweru, a coś innego, tym bardziej, że to hm, przestępstwo. Ja też wykonuję specyficzną pracę i trochę bym się delikatnie pisząc podirytował, gdyby ktoś nielegalnie korzystał z owoców mojej pracy.

Na aliexpress.com jest pewnie ten sam sprzęt w tej samej cenie, albo jeszcze taniej.

Zastanawiam się, czy warto takie przypadki zgłaszać na policję, i się spytam, co o tym sądzicie?

Napisano

I jedna i druga cena podejrzana w tym wypadku. Niestety, ale podrabiane są najlepsze części rowerowe. Problem w tym, że Ci, którym takie są potrzebne do treningów/zawodów, mają pieniądze na to, żeby kupić u producenta/dealera. A pozostałą brać kusi marka/naklejka i łudzą się, że może to to samo. No na pewno nie to samo, a to czy wytrzyma? No cóż...Jeśli po osobistym sprawdzeniu ktoś będzie mógł jeszcze odpowiedzieć na pytanie, spoko. Gorzej, jak nie bardzo już będzie mógł...

• Mod Team
Napisano

Pomijając ceny, przyprzyj sie obu zdjęciom. Ten z bikestacji jest cały carbonowy, ten z allegro ma tyle wspólnego z karbonem co nasi politycy z prawdomównością :D

Napisano

Może by było wszystko o.k. gdyby sprzedający wyraźnie zaznaczali, że sprzedają produkt nieoryginalny. Ale tak niestety nie jest, bo sprzedający są wyraźnie nastawieni na trafienie jelenia, któremu oczy przesłania tylko i wyłącznie niska cena. Z drugiej strony jeśli ktoś coś produkuje pod daną marką, a ktoś inny robi podróby i trzepie na tym kasę, to jest to zwykłe oszustwo. Nie było by oszustwa, gdyby Chińczyk podpisywał swoje produkty np. swoim imieniem, czy nazwiskiem :002:, a nie pisał na ramie Pinarello, czy Colnago , itd.  A tak w ogóle, jak ktoś przez lata wyrabia sobie pozycję na rynku, a tu ni stąd ni zowąd pojawiają się podróby pięć razy tańsze...

No postawcie się w takiej sytuacji.

Napisano

Mało tego, że podróba to u chińczyka możesz to zamówić za mniej niż 2/3 ceny z allegro przychodzi w tydzień i wysyłka za free.

Z mostkiem, który tak mocno odbiega od oryginały bym nie zaryzykował ale sztyce kupiłem z nadzieją, że malunki będzie dało się jakoś usunąć. Niestety są pod lakierem wiec pozostało mi je zamalować. Czy to nadal jest podróba?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...