stawek Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Witam. Chciałbym was koledzy i koleżanki prosić o pomoc odnośnie wyboru typu okularów. Od razu dodam, że jeżdżę tylko i wyłącznie amatorsko/hobbystycznie w wolnym czasie. Aktualnie posiadam tanie okulary Hammer, coś takiego: W słoneczne dni jak najbardziej spełniają swoją rolę, ale gdy jest troszke ciemniej czy też pochmurno to się oczywiście zbytnio nie nadają. Potrzebuję czegoś bardziej uniwersalnego. Czegoś co w słoneczne dni będzie chronić moje oczy ale przy słabszym oświetleniu pozwoli mi na dobrą widoczność otoczenia. I tutaj moje pytanie. Lepiej kupić też ciemne lecz o słabszej mocy czy może np. z żółtymi szkłami ? Kolor przeze mnie zaproponowany jest przypadkowy ponieważ zupełnie się na tym nie znam. Chciałbym po prostu dobrze w okularach widzieć o każdej porze dnia oraz aby nie raziło mnie w nich słońce. Czy w ogóle istanieją takie okulary czy jednak za dużo wymagam ? Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i proszę o wyrozumiałość. Od razu dodam iż innych okularów na nosie nie miałem więc nie mam w zasadzie żadnego odniesienia.
Piter233 Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Są fotochromy, zmieniają przepuszczanie światła w zależności od dostępnego światła, ale to koszt 200+. Na twoim miejscu wybrałbym jakieś okulary z soczewkami kat.2, zwłaszcza że jeździsz hobbystycznie - pewnie więcej będziesz jeździł gdy będzie słonecznie.Niektórzy używają pomarańczowych soczewek we wszystkich warunkach, ale moim zdaniem nie wystarczają na intensywne słońce.
Mod Team adamos Napisano 5 Lutego 2014 Mod Team Napisano 5 Lutego 2014 Po prostu kup sobie dobre okulary rowerowe. Większość z nich jest teraz uniwersalna i posiada wymienne soczewki. Bezbarwne/żółte do jazdy w pochmurne, deszczowe dni, w szarugę, mgłę i w nocy.Lustra/fotochromy na pogodę słoneczną, szybko zmieniające się słońce (las). itd.
lukaspecrh92 Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Oprócz okularów ze szkłami fotochromatycznymi nie ma chyba czegoś uniwersalnego. Jak masz na wydanie kilka stówek to zainwestuj w dobre fotochromy i masz problem z głowy w większości warunkach. Bo innych uniwersalnych szkieł to nie ma. Ja często biorę ze sobą dwa komplety szkieł wymiennych, ale tylko wtedy jak na rowerze zamierzam spędzić wiele godzin i od południa do wieczora z jazda po lesie. Kup sobie może oksy ze szkłami wymiennymi, ciemne, żółte i białe (przezroczyste) i w zależności od pory dnia czy roku możesz sobie przekładać. Co do żółtych szkieł do one poprawiają kontrast oraz ocieplają obraz, bardzo fajnie działają zima na śniegu, w czasie mgły czy lekkiego zachmurzenia. Nie polecam w czasie słońca bo mogą oczy wypalić
stawek Napisano 5 Lutego 2014 Autor Napisano 5 Lutego 2014 Co do warunków to masz w zasadzie rację. Powiedziałbym jedynie, że nie w słoneczne, a "ciepłe dni" ponieważ nie mam jeszcze na tyle dobrych ciuchów aby jeździć w minusowe temperatury, ale zdarzało mi się jeździć w listopadzie, tak wiem dla wielu z was to żaden wyczyn. Zmarźluchem nie jestem ale na dłuższej trasie temperatura jest odczuwalna Co do kwoty to mnie trochę przeraziliście szczerze powiedziawszy. Wolałbym te kilka stówek odłożyć i kupić np. lepszy rower w przyszłym sezonie. Ja potrzebuję raczej czegoś tańszego, ale jak widzę szału nie ma jeśli na okulary przeznaczę np. 100zł ;/ Tak w ogóle to ile musiałbym minimum przeznaczyć na takie okulary, które można już uznać za dobre/wystarczające ?
Yoschi Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Jeżeli chcesz niewiele wydać poszukaj zestawu z Lidla, za tą cenę wygląda ok + 3 wymienne szkła i pokrowiec.
Ziemko Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Bez przesady. Okulary z trzema kompletami kupisz już za ~100zł np takie http://velo.pl/odziez/okulary-i-akcesoria/accent/shadow Jeśli szkła lub noski się uszkodzą to zakup nowych nie jest problemem. Podobnie jak adaptera do soczewek korekcyjnych.
Sandacz Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Jeśli masz do wydania setkę, to jednak nie celuj w Lidla - mimo, że tanie. Osobiście definitywnie pożegnałem się z tym produktem lidlowym, gdy w dwóch kolejnych modelach, nabywanych w kolejnych latach, pękły mi oprawki w podobnym miejscu i w podobny sposób - podczas zakładania :-). Natomiast wcześniej posiadane Accenty (niestety, zgubiłem) przeżyły bez szwanku wypadek z udziałem auta.
Mod Team adamos Napisano 5 Lutego 2014 Mod Team Napisano 5 Lutego 2014 Co do kwoty to mnie trochę przeraziliście szczerze powiedziawszy. Wolałbym te kilka stówek odłożyć i kupić np. lepszy rower w przyszłym sezonie. Ja potrzebuję raczej czegoś tańszego, ale jak widzę szału nie ma jeśli na okulary przeznaczę np. 100zł ;/ Arctica z polaryzacją za 150zł: http://allegro.pl/okulary-arctica-s-168-polaryzacyja-wymienne-szkla-i3868919628.htmlAle skoro nie stać Cię na szkła polaryzacyjne, to kup jakieś zwykłe, tańsze byle miałbyś wymienne soczewki na różne warunki. Całkiem niezłe są okulary z Accenta z Tychów, np. model Stingray.
Piter233 Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Ja zrobiłem tak: za 55 kupiłem accent cobra (szkła kat.2, polaryzacja) a później za 20 lidlowe, w których mam cały czas wsadzone żółte szkła. Zrobiłem tak bo nie miałem pieniędzy na zakup lepszych za pierwszym razem. Pamiętaj też że wymienne szkła potrafią wkurzyć.
premier2 Napisano 6 Lutego 2014 Napisano 6 Lutego 2014 Mam te okulary z Lidla i mam mocno mieszane odczucia. O ile w bezbarwnych i ciemnych szkłach jeździ się w miarę normalnie, to od żółtych bolą mnie oczy. Dużo bardziej komfortowo czuję się w zwykłych okularach Pro, za 30zł.
benek Napisano 6 Lutego 2014 Napisano 6 Lutego 2014 Jak masz szerszą twarzoczaszkę to np Arctica s50 będą pasowały i mają wymienne szkiełka. Skoro masz już mocne szare szkła, to wybierz model z miodowymi szkłami i bezbarwnymi przydymionymi u góry i masz komplet. Podobne do tych Arctica są Accent Tornado i mają w komplecie 3 pary rożnych szkiełek. Miodowe/pomarańczowe szkła polecam na słotę, bo wtedy masz wrażenie, że jeździsz w słoneczny dzień.
provid Napisano 6 Lutego 2014 Napisano 6 Lutego 2014 Do okularów Arctica S50 pasują szkła od któregoś modelu Accenta, które kosztują 20 zł. Ja oprócz oryginalnych szkieł (zzbezbarwne, przypalane, lekko przyciemniane) dokupiłem tylko czerwone i niebieskie z powłoką Revo. Okulary same w sobie zaliczam do twardych, bo 2 razy już wylądowały pod blokami i nie pękły
SpinDoktor Napisano 6 Lutego 2014 Napisano 6 Lutego 2014 Mam te okulary z Lidla i mam mocno mieszane odczucia. O ile w bezbarwnych i ciemnych szkłach jeździ się w miarę normalnie, to od żółtych bolą mnie oczy. Dużo bardziej komfortowo czuję się w zwykłych okularach Pro, za 30zł. Mam identyczne doświadczenie. Nigdy nie miałem żółtych szkieł, więc myślałem, że to problem z moimi oczami nieprzyzwyczajonymi do takiej barwy. W zasadzie odstawiłem je całkowicie. W ogóle to średnio wygodne są. Używam bezbarwnych, nie mam problemu ze słońcem tylko z obiektami latającymi
Ziemko Napisano 6 Lutego 2014 Napisano 6 Lutego 2014 Jeździłem w żółtych szkłach PRO i było ok więc to raczej nie kwestia kolory szkieł a tego jak zniekształcają obraz/załamują światło.
mklos1 Napisano 6 Lutego 2014 Napisano 6 Lutego 2014 Moim zdaniem: - żółte - pochmurne dni, popołudnie - bursztynowe (czy jak je tam zwał) - gdy nie ma słońca, ale jest stosunkowo jasno. Gdy wychodzi słońce jest słabo, bo "podbijają" oświetlone miejsca. - szare - słoneczne - białe - gdy generalny brak/deficyt światła.
stawek Napisano 6 Lutego 2014 Autor Napisano 6 Lutego 2014 Bardzo wszystkim dziękuję za tak duże zainteresowanie i pomoc. Na dzień dzisijeszy wezmę pod uwagę te: http://velo.pl/odziez/okulary-i-akcesoria/accent/shadow lub te http://allegro.pl/okulary-arctica-s-168-polaryzacyja-wymienne-szkla-i3868919628.html Musze jeszcze trochę poczytać i zdecydować co będzie dla mnie lepsze. Jeszcze raz wielkie dzięki.
stawek Napisano 22 Marca 2014 Autor Napisano 22 Marca 2014 Witam ponownie. Aby nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj ponieważ ten jest nadal aktualny. Chciałbym w poniedziałek zamówić sobie w końcu okulary na rower. Mogę przeznaczyć max 120zł. Posiadam aktualnie okulary z pierwszego postu i przyznam szczerze, że są bardzo ciemne jak dla mnie. Oczywiście w słoneczne dni spełniają swoją funkcję ale jak tylko zrobi się troszkę ciemniej to nie widzę drogi, a muszę coś stosować na ochronę oczu ze względu na soczeki. Potrzebuję czegoś na pochmurne dni/wieczory oraz słabsze słonceczko. Mogą być to okulary z wymiennymi szkłami tylko jakie barwy wybrać ? Na aukcjach zauważyłem, że są jakieś kategorie (1,2,3) im wyższa liczba tym ciemniejsze tak ? Na warunki które napisałem powyżej, które będą odpowiednie ?
Ziemko Napisano 22 Marca 2014 Napisano 22 Marca 2014 Już masz chyba upatrzone Accent Shadow. Wszystko zostało zresztą już powiedzianie
stawek Napisano 22 Marca 2014 Autor Napisano 22 Marca 2014 Tak wspominalem o Accent Shadow ale ponowiłem pytanie ze względu na to iż może w tym czasie pojawilo się coś nowego godnego uwagi.
Ziemko Napisano 22 Marca 2014 Napisano 22 Marca 2014 Nie zauważyłem. Bierz te Accenty są całkiem spoko a relacja cena jakość na poziomie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.