Skocz do zawartości

[okulary] jaki typ/barwę wybrać ?

stawek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałbym was koledzy i koleżanki prosić o pomoc odnośnie wyboru typu okularów.

Od razu dodam, że jeżdżę tylko i wyłącznie amatorsko/hobbystycznie w wolnym czasie.

Aktualnie posiadam tanie okulary Hammer, coś takiego:

hm_2010_sl_2010-szz-360.jpg

W słoneczne dni jak najbardziej spełniają swoją rolę, ale gdy jest troszke ciemniej czy też pochmurno to się oczywiście zbytnio nie nadają. Potrzebuję czegoś bardziej uniwersalnego. Czegoś co w słoneczne dni będzie chronić moje oczy ale przy słabszym oświetleniu pozwoli mi na dobrą widoczność otoczenia. I tutaj moje pytanie. Lepiej kupić też ciemne lecz o słabszej mocy czy może np. z żółtymi szkłami ? Kolor przeze mnie zaproponowany jest przypadkowy ponieważ zupełnie się na tym nie znam. Chciałbym po prostu dobrze w okularach widzieć o każdej porze dnia oraz aby nie raziło mnie w nich słońce. Czy w ogóle istanieją takie okulary czy jednak za dużo wymagam ?  Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i proszę o wyrozumiałość.

Od razu dodam iż innych okularów na nosie nie miałem więc nie mam w zasadzie żadnego odniesienia.

Napisano

Są fotochromy, zmieniają przepuszczanie światła w zależności od dostępnego światła, ale to koszt 200+. Na twoim miejscu wybrałbym jakieś okulary z soczewkami kat.2, zwłaszcza że jeździsz hobbystycznie - pewnie więcej będziesz jeździł gdy będzie słonecznie.
Niektórzy używają pomarańczowych soczewek we wszystkich warunkach, ale moim zdaniem nie wystarczają na intensywne słońce.

• Mod Team
Napisano

Po prostu kup sobie dobre okulary rowerowe. Większość z nich jest teraz uniwersalna i posiada wymienne soczewki.

Bezbarwne/żółte do jazdy w pochmurne, deszczowe dni, w szarugę, mgłę i w nocy.
Lustra/fotochromy na pogodę słoneczną, szybko zmieniające się słońce (las). itd.

Napisano

Oprócz okularów ze szkłami fotochromatycznymi nie ma chyba czegoś uniwersalnego. Jak masz na wydanie kilka stówek to zainwestuj w dobre fotochromy i masz problem z głowy w większości warunkach. Bo innych uniwersalnych szkieł to nie ma. Ja często biorę ze sobą dwa komplety szkieł wymiennych, ale tylko wtedy jak na rowerze zamierzam spędzić wiele godzin i od południa do wieczora z jazda po lesie. 

Kup sobie może oksy ze szkłami wymiennymi, ciemne, żółte i białe (przezroczyste) i w zależności od pory dnia czy roku możesz sobie przekładać. Co do żółtych szkieł do one poprawiają kontrast oraz ocieplają obraz, bardzo fajnie działają zima na śniegu, w czasie mgły czy lekkiego zachmurzenia. Nie polecam w czasie słońca bo mogą oczy wypalić ;) 

Napisano

Co do warunków to masz w zasadzie rację. Powiedziałbym jedynie, że nie w słoneczne, a "ciepłe dni" ponieważ nie mam jeszcze na tyle dobrych ciuchów aby jeździć w minusowe temperatury, ale zdarzało mi się jeździć w listopadzie, tak wiem dla wielu z was to żaden wyczyn. Zmarźluchem nie jestem ale na dłuższej trasie temperatura jest odczuwalna :)

Co do kwoty to mnie trochę przeraziliście szczerze powiedziawszy. Wolałbym te kilka stówek odłożyć i kupić np. lepszy rower w przyszłym sezonie. Ja potrzebuję raczej czegoś tańszego, ale jak widzę szału nie ma jeśli na okulary przeznaczę np. 100zł ;/

Tak w ogóle to ile musiałbym minimum przeznaczyć na takie okulary, które można już uznać za dobre/wystarczające ?

Napisano

Jeśli masz do wydania setkę, to jednak nie celuj w Lidla - mimo, że tanie. Osobiście definitywnie pożegnałem się z tym produktem lidlowym, gdy w dwóch kolejnych modelach, nabywanych w kolejnych latach, pękły mi oprawki w podobnym miejscu i w podobny sposób - podczas zakładania :-). Natomiast wcześniej posiadane Accenty (niestety, zgubiłem) przeżyły bez szwanku wypadek z udziałem auta.

• Mod Team
Napisano

Co do kwoty to mnie trochę przeraziliście szczerze powiedziawszy. Wolałbym te kilka stówek odłożyć i kupić np. lepszy rower w przyszłym sezonie. Ja potrzebuję raczej czegoś tańszego, ale jak widzę szału nie ma jeśli na okulary przeznaczę np. 100zł ;/

Arctica z polaryzacją za 150zł: http://allegro.pl/okulary-arctica-s-168-polaryzacyja-wymienne-szkla-i3868919628.html

Ale skoro nie stać Cię na szkła polaryzacyjne, to kup jakieś zwykłe, tańsze byle miałbyś wymienne soczewki na różne warunki. Całkiem niezłe są okulary z Accenta z Tychów, np. model Stingray.
Napisano

Ja zrobiłem tak: za 55 kupiłem accent cobra (szkła kat.2, polaryzacja) a później za 20 lidlowe, w których mam cały czas wsadzone żółte szkła. Zrobiłem tak bo nie miałem pieniędzy na zakup lepszych za pierwszym razem. Pamiętaj też że wymienne szkła potrafią wkurzyć.

Napisano

Mam te okulary z Lidla i mam mocno mieszane odczucia. O ile w bezbarwnych i ciemnych szkłach jeździ się w miarę normalnie, to od żółtych bolą mnie oczy. Dużo bardziej komfortowo czuję się w zwykłych okularach Pro, za 30zł.

Napisano

Jak masz szerszą twarzoczaszkę to np Arctica s50 będą pasowały i mają wymienne szkiełka. Skoro masz już mocne szare szkła, to wybierz model z miodowymi szkłami i bezbarwnymi przydymionymi u góry i masz komplet.

Podobne do tych Arctica są Accent Tornado i mają w komplecie 3 pary rożnych szkiełek.

Miodowe/pomarańczowe szkła polecam na słotę, bo wtedy masz wrażenie, że jeździsz w słoneczny dzień.  :icon_wink:

Napisano

Do okularów Arctica S50 pasują szkła od któregoś modelu Accenta, które kosztują 20 zł. Ja oprócz oryginalnych szkieł (zzbezbarwne, przypalane, lekko przyciemniane) dokupiłem tylko czerwone i niebieskie z powłoką Revo. Okulary same w sobie zaliczam do twardych, bo 2 razy już wylądowały pod blokami i nie pękły :D

Napisano

Mam te okulary z Lidla i mam mocno mieszane odczucia. O ile w bezbarwnych i ciemnych szkłach jeździ się w miarę normalnie, to od żółtych bolą mnie oczy. Dużo bardziej komfortowo czuję się w zwykłych okularach Pro, za 30zł.

Mam identyczne doświadczenie. Nigdy nie miałem żółtych szkieł, więc myślałem, że to problem z moimi oczami nieprzyzwyczajonymi do takiej barwy. W zasadzie odstawiłem je całkowicie. W ogóle to średnio wygodne są. Używam bezbarwnych, nie mam problemu ze słońcem tylko z obiektami latającymi :)

Napisano

Moim zdaniem:

- żółte - pochmurne dni, popołudnie

- bursztynowe (czy jak je tam zwał) - gdy nie ma słońca, ale jest stosunkowo jasno. Gdy wychodzi słońce jest słabo, bo "podbijają" oświetlone miejsca.

- szare - słoneczne

- białe - gdy generalny brak/deficyt światła.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam ponownie. Aby nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj ponieważ ten jest nadal aktualny.

Chciałbym w poniedziałek zamówić sobie w końcu okulary na rower.

Mogę przeznaczyć max 120zł.

Posiadam aktualnie okulary z pierwszego postu i przyznam szczerze, że są bardzo ciemne jak dla mnie.

Oczywiście w słoneczne dni spełniają swoją funkcję ale jak tylko zrobi się troszkę ciemniej to nie widzę drogi, a muszę coś stosować na ochronę oczu ze względu na soczeki.

Potrzebuję czegoś na pochmurne dni/wieczory oraz słabsze słonceczko.

Mogą być to okulary z wymiennymi szkłami tylko jakie barwy wybrać ?

Na aukcjach zauważyłem, że są jakieś kategorie (1,2,3) im wyższa liczba tym ciemniejsze tak ?

Na warunki które napisałem powyżej, które będą odpowiednie ?

Napisano

Tak wspominalem o Accent Shadow ale ponowiłem pytanie ze względu na to iż może w tym czasie pojawilo się coś nowego godnego uwagi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...