Skocz do zawartości

[amortyzator] ZOOM A100 jak zmiekczyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie ^.

Czy da rade zrobić jakiś myk, żeby lżej pracował i nadgarstki nie dostawały po plecach?

Robię miesięcznie 1000 km w mieście (praca gońca), i nie powiem, ciągłe podjazdy i zjazdy z krawężników, przejazd przez tory, dziury w naszych idealnych drogach, czasem polne drogi....

Już nie mam siły an ten amor a nie chce kupować innego bo trochę kasy brakuje.

Napisano

Chciałem napisać żebyś zmienił ten uginacz na  amortyzator, ale skoro nie masz kasy to możesz popróbować zalać go jakimś olejem 10w (20 ml na golen), a jeśli jest rozkręcalny to najlepiej by było go najpierw przeserwisować. Może pomoże.

Napisano

z tego co kojarzę te Z(ł)OOMy sa rozbieralne... ale potrzeba imbus 5tkę o dlugosci 20cm...

Kupno moze wyniesc polowe wartosci tego widelca :/ a zalanie olejem nie zaszkodzi mu?

Napisano

bo juz slyszalem od róznych "majstrów" od rowerów o historiach typu: ze górne golenie wpadly do dolnych w czasie jazdy itp...

własciwie racja ZOOM zaszkodzil sam sobie ze został zamontowany w czymkolwiek :D

Napisano

gdzies tu czytalem ze ktos mial podobny problem i wystarczy wkręcić śrubkę owinięta taśma do uszczelniania hydrauliki i powinno grać 

• Mod Team
Napisano

Jak do tej pory sie nie przerobił to mu nie zaszkodzi a tego szitu nawet google nie zna ... ja bym z tym na mecze zamiast maczety chodził :D Ale brak kasy rozumiem, to tak na przyszłość :P

Napisano

Wiadomo, marzy mi się coś na wypasie...

chociaz zeby mial regulacje twardosci lub cos w tym stylu...

ale nie wiem jakei to koszty bo za bardzo sie nie znam

• Mod Team
Napisano

Jak byś uciułał z 500zł można coś, użyłbym w twoim wypadku słowa luksusowego znaleźć ... tylko .... czy twoja rama temu podoła, czy nie ma czasem 1" główki ... oto jest pytanie. Co to za rama ?

Napisano

nie mam mega wymagań.

chce tylko miec tarcze z przodu, i w miare jakas tam regulacje.

Rowerek mój to RAYON VIP Shared na kółkach 28 cali.

Rama aluminium

• Mod Team
Napisano

Nie, ale nie masz takiego wyboru jak w MTB 26 czy 29". Poza tym tego roweru jakoś nie znalazłem a po zdjęciach ciężko mi określić rodzaj sterów po za tym że są klasyczne. Ta informacje jest kluczowa. Jak posiadasz suwmiarkę zmierz jaką średnicę ma rura sterowa widelca, jej gładka nie gwintowana cześć albo średnice mostka, tego co sie w rurę wpuszcza.

Napisano

Kup sprężyne do teleskopu do SIMSONA, dotnij i wsadź zamiast starej. Ja tak robiłem w RS Pilocie C i obecnie w sprężynowym Skarebie, chodzi elegancko :) O ile zrobisz to sumiennie, z rozumem i nie ważysz > 80kg będzie dobrze. 

• Mod Team
Napisano

Czyli jeden cal ... wiesz musisz szukać widelców jedno calowych. Albo jak pisałem w temacie hamulców, pomyśleć nad wymianą ramy lub całego roweru.

Ale rura widelca czy rura mostka wchodząca w rure widelca ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...