Skocz do zawartości

[napęd] Kaseta Shimano HG41-8 i do tego łancuch HG40

olek7411

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Czy zestawienie Kaseta Shimano HG41- 11-30 + łańcuch HG40 i do tego korba Shimano Alivio będzie do siebie pasowało? Stara kaseta już mi się posypała i chcę wymienić na nową razem z łańcuchem. Czy nie muszę koniecznie łańcucha wymieniać? Teren po jakim jeżdżę to miasto i delikatnie po lesie. 

Napisano

Co to znaczy, że kaseta "się posypała". Jakie są objawy?

Wyczyść kasetę, zrób ostre czytelne zdjęcie i umieść w "podpiętym" wątku. Może się okazać, że wymiana nie jest konieczna, że wystarczy np. regulacja przerzutki.

A wymiana samej kasety bez wymiany łańcucha to nierozsądne posunięcie. Albo kaseta + łańcuch, albo nic.

HG40 miał różną jakość- zdarzały się lepsze serie. Kiedyś jeździłem na tym łańcuchu. Kontrolowałem zużycie, nie jeździłem na "rozciągniętym", nic złego kasecie się stało. Jak masz środki to lepiej kup coś innego, np Connexa.

Napisano

Na Twoim miejscu dołożył bym nieco - mam teraz kasetę HG50 z łańcuchem KMC X8 i zrobiły już prawie dwa razy tyle kilometrów co komplet HG40 który miałem wcześniej. Łańcuch sprawia wrażenie solidniejszego a z tego HG40 szybko zrobił się taki luźny "sznurek". 

Napisano

Co to znaczy, że kaseta "się posypała". Jakie są objawy?

Wyczyść kasetę, zrób ostre czytelne zdjęcie i umieść w "podpiętym" wątku. Może się okazać, że wymiana nie jest konieczna, że wystarczy np. regulacja przerzutki.

A wymiana samej kasety bez wymiany łańcucha to nierozsądne posunięcie. Albo kaseta + łańcuch, albo nic.

HG40 miał różną jakość- zdarzały się lepsze serie. Kiedyś jeździłem na tym łańcuchu. Kontrolowałem zużycie, nie jeździłem na "rozciągniętym", nic złego kasecie się stało. Jak masz środki to lepiej kup coś innego, np Connexa.

Posypała się to znaczy, że już nie mogę ruszyć ostrzej lub wyrwać go na tylne koło, bo puszcza i kręcę pedałami w miejscu :( 

A taki zestaw? Klik

Napisano

Do zestawu pod 8 sp prawie zawsze dostaniesz pażdzierz zamiast dobrego łańcucha. Dokładnie jak prawi @Puklus i dokładnie coś w ten deseń zaproponowany przez @michuuu.

Napisano

Dobra. To do kasety Shimano HG51 jaki łańcuch dobrać? Miałem zmienić amortyzator na wiosnę ale już ten naprawiłem więc do 400 zł chce się wyrobić kaseta łańcuch i przerzutka. Mam klamkomanetki Alivio 8 przełożeń.

Napisano

Ten KMC X8 będzie grał z HG51? Jak tak to jestem w niebie. 75 zł na allegro to chyba dobra cena. Znalazłem jeszcze łańcuch HG91 za 80 zł. Nie wiem czy by pasował. 

Napisano

KMC robi dla Shimano więc to prawie to samo. Najlepsze są te z serii 800 Connexa co już powtarza się tu do znudzenia. Co do HG91 to ja osobiście tylko takie miałem i mam w 8-ce. Dla mnie rewelacja a to może dlatego, że robiony jest jako oryginał przez Shimano bez "pomocy" podwykonawców.

Napisano

Podepnę się pod temat kolegi.

mam Tą samą kasetę oraz łańcuch. Ostatnio nabyłem przerzutkę Shimano RD-M592, a ogólnie mam taki sprzęt:

http://www.kross.pl/pl/2012/hexagon-x6

i teraz pojawia się pytanie czy mogę wymienić korbę suntora z 42zębami na FC-M361 z 48 zębami. I w którym miejscu zmierzyć suport, żeby sprawdzić jego długość.

Napisano

Dołączona grafika Co to może być za kaseta? Wiem tyle, że to Shimano HG ale nie wiem ile

Wysłane z mojego MOVE przy użyciu Tapatalka

Napisano

@olek7411

Shimano Hg50 z niebieskim pierścieniem i niebieską naklejką na największej zębatce, stopniowana 11-32, 8rz.

Napisano

Sprecyzuj pytanie.

Do jakiego napędu chcesz zakładać tę przerzutkę oraz jakimi funduszami dysponujesz.

Jeżeli zestaw taki jak w pierwszym poście a budżet taki jak rynkowa wartość tej przerzutki to ja osobiście poszukałbym coś innego. W tych pieniądzach jesteś w stanie znaleźć lepszą przerzutkę albo wydać mniej i kupić coś z dłuższym wózkiem np. alivio rd-m430.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...