Skocz do zawartości

[Linki] Dobre do przerzutek.

KrossA7Wr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, wiecie może gdzie można kupić jakieś bardzo dobre linki do przerzutek ? 
Słyszałem coś kiedyś o linkach z tworzywa ale nigdzie ich nie można dostać w Polsce ? 
Co możecie polecisz z tych lepszych linek cena tak do 40 zł za linkę. 

PS: wszystkie ta tanie linki do 10 zł zawsze się rozwalają albo się rozciągają albo mają duże opory toczenia lub rozwarstwiają się. Dlatego chciałem spróbować czegoś nowego :) 

Napisano

@

Zwróć uwagę na to żeby linka znalazła się w takim małym rowku podczas mocowania i nie dokręcaj bardzo mocno. Standardowa linka Shimano wytrzyma kilka odkręceń i przykręceń bez rozwarstwiania.

Napisano

Linek nie zakładam pierwszy raz w życiu :). Wiem, że musi być w rowku i nie może być zbyt mocno przykręcona. Natomiast to nie zmienia faktu że i tak te linki za 10 zł sa do bani. I ponowię pytanie czy wie ktoś gdzie można kupić linki z włókna ? 

Napisano

Spoko :) , przypomniała mi się po prostu moja zabawa z linką Shimano przy przedniej przerzutce i fakt że oznaki dużego spłaszczenia były tak po 4-5 przykręceniu a pierwszy drucik puścił nieco później ;) 

Napisano

LInki z "włókna" to Power Cordz. Mają taką konstrukcję ze względu na niską wagę dla fanatyków odchudzania, a nie ze względu na większą wytrzymałość niż stalowe. 

Cena jednej sztuki to 36 dolarów. 

Napisałem Ci że cena linki nie ma większego znaczenia dla jej pękania przy śrubie.

Bardzo dobrej jakości linki są w zestawach kabli Nokon - deformacja od śruby jest niewielka. 

Napisano

@, W jednym z rowerów mam komplet linek JagWire. Bardzo ładnie oszlifowane. Rozwarstwiać się będzie praktycznie każda, pod warunkiem, że śruba nie będzie przecinać pojedynczych włókien.

Napisano

Hej, wiecie może gdzie można kupić jakieś bardzo dobre linki do przerzutek ? 

Nigdy nie kombinowałem z linkami i jakoś nie przebierałem a wszystkie były ok.

PS: wszystkie ta tanie linki do 10 zł zawsze się rozwalają

...na końcach jak są ucięte i nie zabezpieczone. STANDARD!

albo się rozciągają

... jak każdy metal. FIZYKA!

albo mają duże opory toczenia l

... czyli opory ciągnienia. Jak nie posmarujesz ... albo jak pancerz jest załamany lub skorodowany. NORMA!

Dlatego chciałem spróbować czegoś nowego :)

Powodzenia!

Napisano

kup sobie najtańsze linki, do tego dobre pancerze+ jakikolwiek najtańszy, tylko po to by wypruć z niego wkładkę teflonową ze środka, docinasz na styk w miejsca nieosłonięte pancerzem. Montujesz, regulujesz i nie musisz tego ruszać, przestaje dobrze działać-wywalasz linkę i kupujesz następna za 4zł... Ja od marca jeszcze nie ruszałem, wszystko gra i działa bezproblemowo.

a jak przeszkadza Ci rozwarstwianie to wyreguluj przerzutkę i obetnij tuż za śrubą-nie widzisz linki to i się nie martwisz rozwarstwiania :P

Napisano

Jak dla mnie 115 zł za linki i pancerze to trochę przegięcie , w marcu kupiłem zestaw linek Jagwire za 20 zł, pancerze za ok 20 zł, końcówki uszczelnione Jagwire za 8 zł i ostatnio serwisując rower nie było w nich żadnego syfu ani oznak korozji . Cały zestaw chodzi z sprzętem xt i na pewno ten sezon też przejeździ .

Napisano

Myślę, że wiem czego chcę. Szukam dobrych linek do MTB takich które będę wytrzymałe i będą fajnie pracować z XTR. Wpadł mi taki zestaw w ręce i chciałbym dowiedzieć się coś o nim. 

• 5 tygodni później...
Napisano

Podepne sie, mialbym kilka ogolnych pytan

1) czy praktykuje sie pancerz na calej dlugosci linki ? (pytam o przerzutke tylna)

2) koncowki pancerzy - z tego co wyczytalem to sa 3 rodzaje: z noskiem, z konfuzorem i zwykle. Z noskiem wiadomo ale po zdjeciach nie moge wykapowac czym sie rozni koncowka z konfuzorem od zwyklej. Czy chodzi moze o to ze koncowki te maja w srodku oring i dlatego nie widac roznicy ?

3) znalazlem jeszcze takie koncowki http://bikecenter.pl/p4215,jagwire-koncowka-pancerza-przerzutki-czarna-4-23mm.html ale cos mi tu sie nie zgadza bo ten raincoat chyba nie jest jako jeden element z koncowka ?

4) ktory rodzaj koncowek pancerzy w.g. was jest najlepszy ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...