Skocz do zawartości

[Pedały] Problem z wysypanymi kulkami

krystiancross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Z racji tego że mróz za oknem często zaglądam do mojej ''sypialni'' aby poszperać trochę przy rowerku.

Postanowiłem, że zobaczę co może być powodem luzów na pedałach (poniżej link do zdjęcia danego modelu). Rozkręciłem je i jak zawsze to z kulkami polecały pod stół i do teraz ich nie znalazłem. Stad pytanie gdzie mogę dostać kulki do łożysk ? bo w okolicznym sklepie na pewno tego nie będzie. 

To ten model:

http://mtbikes.pl/artykuly/testy/ns-pancake/#.UtRWg9LuIzI

Napisano

Rozumiem, że chociaż jedna kulka ocalała, ten okoliczny sklep to sklep z łożyskami, że byłeś w nim, wziąłeś kulki na wzór lub chociaż je zmierzyłeś i dostałeś informację, że takiego czegoś nie sprzedają?

Jeśli nie masz kulek na wzór, ciężko.

Jeśli nie byłeś w sklepie, kombinujesz jak koń pod górę.

Jeśli byłeś -> sklepy internetowe.

Napisano

Kulki o danych wymiarach można kupić w wianku, który potem się rozwala i mamy kulki :D Wianki powinni mieć w każdym sklepie rowerowym bo to nawet do Wigrusów było potrzebne, i jest nadal.

Napisano

Błyskiem jutro zmierzę średnicę zdjętej ramki pedałowej, w mufie na jej óś - a potem rozmiar kulek (tyż właśnie wchodzi ich tam 2 po 12 na stożek) i wyjdzie rezultat pod jaką oś ten konkretny wymiar kulek.

Napisano

Ewidentnie, rozmiar 3/32" kulek przy średnicy 'mufy' pedałów 19,7 mm (przy samym stożku śr. o cały 1mm mniej)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...