Skocz do zawartości

[suporty] porównanie: BB30, Press-Fit, BSA, HT2

tiomek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dla miłośników BSA i grubych aluminiowych osi w korbie można połączyć 2 światy i używać wkręcanego suportu BSA30 i korby Rotor 3D+

Swoją drogą ciekawy jestem dlaczego łożyska wciskane w piasty i łożyska wciskane w miski BSA nie wyrabiają miejsca osadzenia i nie wywołują tylu emocji co łożyska wciskane bezpośrednio w mufę suportową lub plastikowe miski  ;)

Napisano
  W dniu 6.01.2014 o 12:01, derwisz napisał:
Wyraźnie zaznaczyłem, ze chodzi o sprzęt high-endowy, ludzi którzy tyrają rowery po wyścigach

Ja nie rozróżniam krajów tylko używanie - rowery w których ten "patent" jest zastosowany są tu tak powszechne jak (być może) w Polsce korba na kwadrat. Rozwiązania których dotyczy temat są w popularnych rowerach używanych jako dojazdówki do pracy, wozi się w nich dzieci w wózkach przyczepionych do roweru i tym podobne. Żadej hajend, żadne tyranie w górach, żadne wyścigi.  

W dniu 6.01.2014 o 21:16, uraz napisał:
Swoją drogą ciekawy jestem dlaczego łożyska wciskane w piasty i łożyska wciskane w miski BSA nie wyrabiają miejsca osadzenia i nie wywołują tylu emocji co łożyska wciskane bezpośrednio w mufę suportową lub plastikowe miski 

Bo pedałując przykładasz swoją siłę przede wszystkim do okolic suportu.

Nie bez powodu bardzo często łożyska ram amortyzowanych są różnej wielkości i te największe są w zawiasie w tym rejonie ramy.  

W dniu 6.01.2014 o 18:14, derwisz napisał:
A co do plusów, mam wrażenie że nie przeczytałeś postów maniaka i chrisa. Ja wiem, że to nie jest najlepsze rozwiązanie, szczególnie w wykonaniu treka, gdzie umieszczane to jest bezpośrednio w ramie, ale faktycznie pozwala projektować sztywniejsze ramy.

Ja nie przeczę że sztywność może być na plusie. Z punktu widzenia szaraczka (który tu takich rozwiązań używa) ta korzyść może okazać się iluzoryczna. 

Żeby wiedzieć co jeździ na polskich drogach nie muszę na nich jeździć (przysłowiowo) - mogę np poczytać o tym forum, albo obejrzeć wiadomości i zobaczyć jaka jest polska rzeczywistość - w mniejszym lub większym stopniu - nadal. Stąpam po ziemi i jak na mój gust rzeczywistość w żadnym kraju nie zmieniła się rewolucyjnie w ciągu 4 lat. 

Problem w tym że nie piszemy o kwadratach, trójkątach czy innych figurach a o "nowoczesności" o którą zapytał ktoś w pierwszym poście.

Realia są takie że jeśli ktoś decyduje się na dziś na produkt choć trochę ponad minimum, czyli kupi coś w sklepie i nie będzie to bardzo budżetowy zakup to będzie miał "spotkanie trzeciego stopnia" z nowymi krzykami mody. \

"Szał pał" na te wynalazki zrobił się w ciągu ostatnich dwóch-trzech lat, stały się "nieodzownym" elementem "dobrego" roweru/ramy itd. 

Może jeszcze dla przypomnienia:

W dniu 5.01.2014 o 21:38, tiomek napisał:

Ostatnio pojawiło się na rynku wiele rodzajów suportów wciskanych/wklejanych, tutaj opis nowych standardów: http://problemsolversbike.com/files/tech/Bottom_Bracket_Standards_Reference.pdf

Ja natomiast zatrzymałem się w rozwoju na klasycznych suportach wkręcanych: Octalink, ISIS, kwadrat, oraz tych z zewnętrznymi łożyskami typu HT2.

Pytanie jak nowe standardy wpływają na wytrzymałość i trwałość suportów w porównaniu do rozwiązań gwintowanych? Jakie mieliście problemy z nowymi standardami?

tak czy inaczej polski rynek, którego się trzymasz, czy tego się chce czy nie - jest uwiązany do rynku światowego.

Autor pyta OGÓLNIE więc chyba nie ma znaczenia jak się ten patent sprawdza na polskim rynku/podwórku itd. 

Napisano

Czyli jednak nowinki nie są takie ekstra. Zapytałem, bo przymierzam się do zakupu roweru i gdzie nie popatrzę, wszędzie te nowe standardy. Trzeba będzie coś z tego wybrać, chciałbym wziąć najmniejsze zło, tzn rozwiązanie nie psujące mufy ramy. Wzrostu sztywności pewnie i tak nie zauważę.

Swoją drogą, ciekawe dlaczego nie powstał standard, gdzie mufa jest nagwintowana, ale ma większą średnicę, tak, żeby weszła oś 30mm. Mufa najlepiej szeroka, a łożyska w miskach "schowane" w mufie. (chyba, że o nim nie wiem przez brak popularności?)

Przeglądając allegro, trafiłem na kleina z poczatku lat 90-tych w którym są wciskane łożyska http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/2841084/6 (aukcja http://allegro.pl/klein-kultowa-rama-aluminiowa-18-retro-i3860352501.html), więc te nowinki wcale nowe nie są. Interesujące, że nikt wtedy nie podchwycił tego rozwiązania.

Jeszcze co do wytrzymałości rozwiązań press fit, jak ma się ten system, gdy np rower dostaje mocnego gonga w korby? Jakieś otb i uderzenie w asfalt, czy to wytrzymuje, macie doświadczenia?

Napisano

Jednym z najważniejszych powodów jest dążenie do zredukowania wagi - użycie gwintu oznacza stosowanie misek a miski są "ciężkie". 

Bez gwintu nie ma potrzeby instalowania w ramie mufy alu, w której ten gwint jest wykonany - kolejna i to spora oszczędność wagowa. Pamiętaj - ciężko odchudzać w nieskończoność taki produkt jak rama więc gdzieś trzeba szukać tych oszczędności.

Co do wytrzymałości - chodzi Ci o deformację mufy po silnym uderzeniu? Wielokrotnie oglądałem rowery powypadkowe i akurat tego nie dało się stwierdzić. 

Jeśli zdecydujesz się na ramę z pf do korb z osią 24mm (standard Shimano) to może zamiast "plastikowego" suportu Shimano wybierz jakiś z miskami metalowymi, np FSA. 

Jeśli będziesz wybierał rower/ramę i kupował ją w sklepie, z paragonem, gwarancją itd to dowiedz się najpierw jak sprzedawca podchodzi do spraw reklamacyjnych - firmy są w tym względzie bardzo różne.

Tak czy inaczej - rozbicie gniazd w ramie nie jest winą użytkownika, jest to wada produktu i w okresie trwania gwarancji powinna ona zostać naprawiona, w tym przypadku oznacza to wymianę ramy.

Napisano

No powinna...

Jeśli porówna się "przypadek" pf vs suport zintegrowany to przy tym drugim można jeszcze zrzucić winę na barki klienta - łożyska były zniszczone, kręciły się gorzej, ruszały się przez to w gniazdach, które uległy deformacji. W przypadku pf jednak raczej cały suport się nie rusza - chyba że się mylę.

Napisano

@Schwefel Nie jeździłem bo ostatecznie pozmieniały mi się plany. Łożyska w tym suporcie są albo takie jak w BB30 albo odrobinę większe. Alternatywnie można używać produktów RWC (Enduro)

@tobo To prawda że na węzeł suportowy działają duże siły ale tylko w przypadku kolarza z mocną nogą podczas sprintu bo w pozostałych przypadkach to bym powiedział że są raczej umiarkowane. Poza tym takie same obciążenia są dla BSA, BB30 i innych więc nadal nie rozumiem jaka jest różnica czy łożyska są wciśnięte prosto w ramę czy w zewnętrzne wkręcane miski. Oczywiście ktoś powie że jak się miski w BSA wyrobią/zniszczą to można je wymienić a z ramą jest nieco gorzej, tylko czy komuś się coś takiego zdarzyło? 

Napisano

Byc moze lozyska wlozone do misek tez zachowalyby sie w podobny sposob, jednak na swiecie (Polska jest w tym wzgledzie wyjatkiem :) ) jak i przez wiekszosc Polakow suport jest wymieniany w calosci.

U mnie dwa lozyska tego rozmiaru kosztuja prawie trzy razy wiecej niz suport deore wiec mija sie to z jakimkolwiek sensem.

Zniszczenie ramy przez lozyska albo suport pf? :) jesli chcesz cos na ten temat wiedziec to zapraszam do wymiany doswiadczen na pw :)

Co do wielkosci obciazen w rejonie suportu - jak pisalem wczesniej w ramach zawieszonych w tej okolicy najczesciej sa wieksze lozyska niz pozostale zamontowane w innych zawiasach tej samej ramy.

Napisano

Nasuwa się pytanie za 100 pkt. Czy to, że zdarzają się problemy ze zniszczonymi mufami to wina samych wciskanych łożysk (w BSA też są wciskane) czy może wada konstrukcyjna uszkodzonej ramy albo co bardziej prawdopodobne nieumiejętna instalacja suportu. 

Napisano

Jest to wina słabego uszczelnienia suportu, jakości łożysk i konstrukcji mufy która wykonana jest z karbonu. Jedyne co przemawia za wyjęciem z tego miejsca metalu (mufy/gwintu....) jest parcie do redukcji masy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.