Replay Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Siemanko, znacie jakieś powietrzne amorki? TYLKO POWIETRZE. Nie olej - powietrze Wysłane z mojego ST21i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Znam rakiety powietrze powietrze ... ale widelca takiego próżno szukać A wiesz o co pytasz w ogóle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Każdy ale to każdy wideł jest powietrzny....jeden mniej powietrzny a zaś drugi bardziej. Bo nie ma w nich próżni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Replay Napisano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Haha dobre chłopaki ;D - serio Rozróżnia się amorki : sprężynowe, elastomerowe, elastomerowo-sprężynowe, olejowo-sprężynowe, powietrzne, olejowo-powietrzne I szukam właśnie powietrznego - wyleciał mi model po prostu Wysłane z mojego ST21i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 - wyleciał mi model po prostu W powietrze ?? ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Replay Napisano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Haha specjalnie tak napisałem i się zastanawiałem Kto się tego czepi ;D Wysłane z mojego ST21i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Rozróżnia się amorki : Ogólnie rozróżnia sie 2 typy wg mej wiedzy - sprężynowe - coil - powietrzne - air spring sprężynowe dzielą sie ze względu na tłumienie na tłumienie cierne czytaj żadne czyli te elastomerowe i tłumienie olejowe. Wiec stwierdzenie Nie olej powietrze jest o tyle błędne, ze olej do sprężyny nie ma nic wspólnego ( trochę ma ale z innych powodów - uszczelnienie) a wiec jeżeli chcesz mieć widelec powietrzny jesteś niejako skazany na tłumienie olejowe bo innych chyba nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Wy się tu napierdzielacie a może kolega zwyczajnie nie wie po co ten olej w tym amorku ... Sprawa jest banalna ... każdy amortyzator powinien mieć tłumienie aby rower nie bujał się jak koza ... Każdy amortyzator powietrzny ma tłumik i zazwyczaj jest on olejowy ... właśnie po to aby mieć kontrolę nad kołem. Jak koniecznie chcesz nie mieć kontroli nad kołem w terenie to kup jakikolwiek powietrzno-olejowy i wylej olej z tłumika ... wtedy będzie tylko powietrzny. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Replay Napisano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2013 To inaczej - zna ktoś amortyzator 'air spring' z tłumikiem powietrznym? ;p Wysłane z mojego ST21i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Nie ma tłumików powietrznych, już to powiedziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Replay Napisano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Powiedziałeś 'chyba nie ma' Wysłane z mojego ST21i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Amortyzator tylny Cane Creek Cloud Nine ma tłumienie powietrzne ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2013 W damperze można by sie spodziewać ze można trafić i może w jakimś niestandardowym, mocno drogim widelcu także jednak seryjne widelce obecne na rynku teraz i troszkę dawniej posiadały tylko tłumiki olejowe ewentualnie jakieś pseudo cierne tłumienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Siemanko, znacie jakieś powietrzne amorki? TYLKO POWIETRZE. Nie olej - powietrze Wysłane z mojego ST21i Powodzenia w poszukiwaniu. Nie słyszałem o takim, raczej nie znajdziesz. A tak na marginesie to można widzieć co ci ten tłumik olejowy wadzi? Co, serwisu się nie chce robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Amortyzator tylny Cane Creek Cloud Nine ma tłumienie powietrzne ... oraz tegoż producenta AD5 i AD10. Prywatnie nie spotkałem przednich amorków 100% powietrze. Na marginesie- dlaczego szukasz widelca w 100% powietrznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Ja sie zawsze zastanawiałem dlaczego nie robią full gazów .. problem z uszczelnienie czy co, taki wideł ok 100-150 g byłby lżejszy bo bez oleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Pewnie pojawił się problem z kontrolą tłumienia kompresji i blokowaniem. Choć teoretycznie można by było ustawić fabrycznie tłumienie kompresji ( dwie komory oddzielone zaworem "puszczającym pod pewnym ciśnieniem ). Tylko po co? Dla wagi? Amorek GermanA Xcite- 120 mm skoku, wykonany z aluminium- 1450 gramów, wersja karbonowa- 1280 gramów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Zawsze bez oleju było by lżej ... no ale nie róbmy OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oesz Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Tu coś. Niestety nie są wymienione modele http://blog2kolka.pl/2012/01/10/amortyzatory-rowerowe-przednie/. Jak były takie amory to pewnie w latach 90-tych. Widocznie takie tłumienie nie jest skuteczne i dlatego nie spotyka się go teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Replay Napisano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2013 A tak na marginesie to można widzieć co ci ten tłumik olejowy wadzi? Co, serwisu się nie chce robić? Ja nie szukam, żeby kupić taki amortyzator tylko aby go znaleźć ;p No nie powiecie, że nie ciekawi was jak to chociażby wyglądało. Wszędzie jest napisane, że jest taki rodzaj tłumienia i że są takie amortyzatory ale chyba nikt nigdy go nie widział (zdaje mi się że ja się kiedyś na takiego natknąłem ale nie jestem w stanie sobie go przypomnieć i stąd m. in ten temat) Ja sie zawsze zastanawiałem dlaczego nie robią full gazów .. problem z uszczelnienie czy co, taki wideł ok 100-150 g byłby lżejszy bo bez oleju. Tak, był problem z uszczelnieniem Wysłane z mojego ST21i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Wszędzie piszą, że są takie amory z tłumieniem powietrznym? Nigdy nie widziałem nawet wzmianki o tym. Przytocz proszę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jak to kot trafnie zauważył powietrze jest dość ściśliwe i tłumienie oraz blokada kompresji może stwarzać pewien problem. Stąd nieliczne taki rozwiązania sa na rynku choć Cane Creek to rozwiązał bardzo fajnie z tego co czytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Replay Napisano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Nigdy nie widziałem nawet wzmianki o tym. Przytocz proszę... Strony które podają rodzaje amortyzatorów: http://wrower.pl/sprzet/amortyzator,2255.html http://blog2kolka.pl/2012/01/10/amortyzatory-rowerowe-przednie/ http://www.rajubikes.pl/amorki.htm http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,9110496,Nie_daj_sie_nabrac___na_co_uwazac_kupujac_rower.html (pkt 6. ostatni akapit) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Także tego....... Popatrzmy.... Strona Rajubikes podaje ,że, i owszem, występują w przyrodzie amorki z tłumieniem powietrznym, z rozróżnieniem na otwarty i zamknięty system powietrzny. Co mnie zaciekawiło: - jak jest zbudowany otwarty system powietrzny????????? Słowo "Otwarty" sugeruje ciśnienie zgodne z cisnieniem atmosferycznym, a to z kolei wyklucza jakiekolwiek tłumienie i jego regulację. - jako zaletę systemu zamkniętego podaje "bezawaryjność i bezobsługowość" ,jednocześnie wskazując ,jako wadę, "trudność w zapewnieniu szczelności konstrukcji"- IMO jedno wyklucza drugie. Lekki OT- jako wadę Otwartej Kąpieli Olejowej podają słabsze tłumienie- czy Marcok,Manitou i Fox o tym wiedzą????? Ciekawostką jest to,że klasyfikacja amorków na tej stronie jest taka sama ( mam na myśli treść) jak na stronie WRower.pl. Enyłej, z całym szacunkiem dla Autorów tych stron, mam wrażenie,że informacje o "Powietrznych" amorkach są po prostu powielane, bez jakiegokolwiek sprawdzenia tych informacji. Być może przyczynkiem są informacje o systemie DualAir....poniżej wyjątek z działu Suspenison History MoMOBAT "Rock Shox used Dual Air with positive and negative air chambers for adjustable rebound and compression control" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Replay Napisano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Więc... ludzie sami nie wiedzą co budują ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.