Skocz do zawartości

[przerzutka przód] przerzutka trzyrzędowa, a korba dwurzędowa

michal127

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Przepraszam jeśli gdzieś już taki temat był, a pewnie był tylko źle szukałem. Otóż przy okazji wymiany kasety i łańcucha postanowiłem przerobić napęd z 3x10 na 2x10. Stara korba miała zębatki 42/32/24, zaś nowa będzie miała 40/28. I pytanie czy wystarczy nieco obniżyć przerzutkę do blatu 40z i wkręcić dłuższe śruby regulacyjne, by bardziej ograniczyć ruch wózka i to będzie działało, czy trzeba bardziej kombinować. Moja przerzutka to shimano fd-m661 i pisze, że jest dedykowana do blatów 42z. Zastanawia mnie to, bo w końcu chyba nie bez powodu shimano ma modele przednich przerzutek dedykowane do korb dwurzędowych, a za bardzo nie uśmiecha mi się wymieniać przerzutkę. Pozdrawiam.

Napisano

Ja to robiłem kiedyś tak że usuwany był blat (a dwie pozostałe zamienione na inne), w takiej sytuacji tak naprawdę regulujesz przerzutke jak by igdy nic tylko śrubę H zmieniasz na dłuższą i wkręcasz tak aby nie pozwalała wrzucić na trzeci bieg... nie wiem jak to rozgrywasz Ty, ale na pewno da radę ;)

Napisano

Nalezy pamietac tez o tym , ze 2 i 3 blatowa korba to nie to samo .

Przy korbie 2 blatowej z dwóch blatow obsłuzy bestresowo cała kasete .

Przy 3 blatowej korbie przerobionej na 2 blatowa istnieje ryzyko zerwania  skrecenia łancucha , tak tez  mi sie zdazylo w gluszycy. Trzeba patrzec na linie łancucha i nie naginać:]

Napisano

Przy korbie 2 blatowej z dwóch blatow obsłuzy bestresowo cała kasete .

Przy 3 blatowej korbie przerobionej na 2 blatowa istnieje ryzyko zerwania  skrecenia łancucha 

Właśnie tego się też domyślałem, dlatego wolałem kupić od razu kompletną, dwurzędową korbę zamiast przerabiać starą na dwójkę.

Słuszna uwaga, jeżeli nowa korba to nie hollowtech to warto rozważyć zmiane suporyu na inną długość

Nowa korba też jest hallowtech (stara fc-m590, nowa fc-m675), więc myślę, że suportu nie będę musiał dotykać.

Napisano

Jeżeli korba jest dwu blatowa seryjnie (a podobno jest) to nic nie trzeba przesuwać, podkładać itd. Producent projektował ją mając na uwadze przekosy... takie operacje są potrzebne kiedy z trzy blatowej korby usuwamy jeden.

• Mod Team
Napisano

Przy 3 blatowej korbie przerobionej na 2 blatowa istnieje ryzyko zerwania skrecenia łancucha , tak tez mi sie zdazylo w gluszycy.

Wcale nie neguje ale pytam dlaczego ? czym poza wielkością zębatek obie korby sie różnią ?

takie operacje są potrzebne kiedy z trzy blatowej korby usuwamy jeden.

No niewątpliwie zmieniamy linie łańcucha o 5mm wiec i suport należy zmienić.

Napisano

Jeżeli korba jest dwu blatowa seryjnie (a podobno jest) to nic nie trzeba przesuwać, podkładać itd.

Przepraszam - źle zrozumiałem temat. Wydawało mi się że chodzi o przerobienie korby triple na double. Jeśli nowa korba dwublatowa wymaga suportu o takiej samej długości to nic nie trzeba zmieniać.

P.S. Według informacji producenta nic nie trzeba zmieniać, chyba że suportu SM-BB50 i 70/71 różnią się szerokością. Podkładki te same i w takim samym układzie, aczkolwiek do korby M590 zaleca się suport BB50 a do SLXa BB70/71 :)

Napisano

Przy 3 blatowej korbie przerobionej na 2 blatowa istnieje ryzyko zerwania skrecenia łancucha , tak tez mi sie zdazylo w gluszycy. Wcale nie neguje ale pytam dlaczego ? czym poza wielkością zębatek obie korby sie różnią ?

Mlynek jest blizej srodka  , a srodek  z 2 blat jest blizej blatu 3  i dzieki temu mniejsze przekosy sa...

Napisano

Wg Shimano linia łańcucha do napędu 3x10 wynosi 50mm ( korby fc-m780) a do napędu 2x10 48.8mm (korby fc-m785). Nie rozumiem więc po co bić pianę o te 1.2mm?

Napisano

Wg Shimano  takie korby dzialaja z łancuchami HGX only.

Korba 2 blatowa  oryginalna działa lepiej od 3 blatowej przerobki jak dla mnie .

I ja bede kupowac sobie 2 blatowe , a ty jak wolisz to kupuj suporty i inne rzeczy  do korby 3 blatowej , powodzenia  w kreceniu km ;)

Napisano

To znów ja. Wszystkie zabawki przyszły, zmontowałem i jak na razie wszystko śmiga w piwnicy na sucho. Zrobiłem fotki linii łańcucha. 

http://oi44.tinypic.com/o0ue7a.jpg

http://oi39.tinypic.com/315gwf9.jpg

Jeszcze taka jedna sprawa, przerzutkę niby dobrze przeregulowałem, śruby wkręciłem dłuższe, tak, że tylko dwa biegi wchodzą, łańcuch nie spada, ale nie raz przy wrzucaniu na większy blat łańcuch potrafi się przyciąć między zębatkami i trzeba użyć większej siły by przeszedł dalej. Może w jeździe by to nie było aż tak odczuwalne co w piwnicy. W drugim rowerze mam podobną przypadłość. Czy to może być dlatego, że przerzutka jest za nisko do korby? Starałem się ją ustawić równo na 2mm od dużego blatu.

Napisano

Na duzej tarczy z przodu i tylu jest taki przekosc  , ktory grozi ukreceniem łańcucha:P  mi sie tak zdarzylo na 10 km bikemaraton w Głuszycy. Miałem wtedy 3 blatową korbe XT oczywiscie z dwoma tarczami , teraz przy dedykowanej  jest on znacznie mniejszy , aczkolwiek mam traume i nie uzywam takiego przełożenia

Napisano

To jest dedykowana korba dwublatowa, wiec mnie też dziwi to, że przekos się tam robi. Może jej nie dopchałem do końca chociaż, szczerze wątpię, bym tego nie zauważył

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja wczoraj z 3x9 zrobiłem 2x9.

Korba fc-m 442 (48-36-26)

Suport VP cartridge (110.5mm)

Przerzutka Deore (010) M591 (31.8mm)

Blat 48 ściągnąłem i zostawiłem 26/36.

Dzisiaj był test (3h 45` jeżdżenia) a potem dłubanina z ustawieniami - ponownymi ustawieniami, bo zaraz po modernizacji był pierwszy raz :)

Wątpię by moje skromne ultraskromne doświadczenie pomogło, ale podzielę się wrażeniami.

Ja odkręciłem linkę od przerzutki, odkręciłem śrubę trzymającą samą przerzutkę, wkręciłem maksymalnie śruby L i H... i zacząłem ustawiać od zera :)

Przerzutkę obniżyłem, śrubą H zablokowałem 3 bieg (ale nie zostawiłem możliwość wychylenia ze 2mm na zewnątrz)

Efekt? Bardzo trudno jest uzyskać możliwość obsługi całej kasety z każdej tarczy. Jeśli już to ustawiłem, to był problem ze swobodnym przejściem z 1 na 2 z przodu. Obecnie na młynku bez obcierania o wadzik mogę obsługiwać całą kasetę. Na średniej (mojej dużej) na 2 z tyłu jest delikatnie obciera, ale i tak na tej tarczy używam 3-9, więc jest problemu nie widzę. Żeby jeździć na 2x1 musiałbym przerzutkę przesunąć do wewnątrz, ale wtedy problem jest z wejściem na 2 z przodu.

Tak czy siak, proponuję wszystko odkręcić i od zera się bawić.

Napisano

Jak na razie wszystko u mnie chodzi perfekto po własnoręcznej regulacji. Łańcuch śmiga szybko między dwoma blatami, nie obciera, tylko po prostu na najbardziej skrajnym biegach typu duży blat z przodu i duża koronka z tyłu jednak zdarza się przekos i lepiej wtedy już jest zredukować na mały blat i na młynku dalej jechać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...