Skocz do zawartości

[hamulce mechaniczne] czy tarcza powinna lekko ocierac?

trcs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pytanie posiadam hamulce Tektro Novela (tarcze 160mm Rotor) i mam pytanie bo na rowerach się nie znam, czy tarcza powinna lekko ocierać wraz z ruchem koła? (wydaje taki lekki dzwiek) koło oczywiście się obraca.

Napisano

Kompletnie ani troche nie powinna ocierać?

Je tak tylko delikatnie słychać ale fakt faktem skoro je słychać nawet minimalnie to ocieraja,

a czy to jest tak że im mocniej tarcza ociera tym mocniejszy jest hamulec?

Napisano

Może w niektórych przypadkach moc hamulca wiąże się z obcieraniem bo w gruncie rzeczy klocki są bliżej tarczy więc potrzeba mniej siły do blokady koła. Jednak w Twoim przypadku wyregulował bym go tak żeby nie ocierał wcale ponieważ spowalnia to koło w jakimś stopniu co wpływa na szybkość,przyspieszenie i na zużycie klocków jak i tarczy.

Napisano

No wlasnie przed chwilą wyregulowałem przednie koło bo coś sie poprzestawiało i tarcza mi go mocno zatrzymywała, teraz przednie koło obraca się dłuzej/szybciej od tylniego czy można to tak porównywać koło przednie do tylniego? Rower nie ma jeszcze tygodnia, tylniego hamulca w ogóle jeszcze nie regulowałem od nowości.

Napisano

Jak rower nowy i nie ma jeszcze tygodnia to jest to normalne zjawisko. Układają się linki w pancerzach, klocki się jeszcze docierają.

Trzeba na to zwracać uwagę i podregulowywać co jakiś czas.

To samo jest z przerzutkami i szprychami w kołach. dlatego zaleca się po przejechaniu kilkudziesięciu/kilkuset km serwis, żeby doregulować to i owo.

Pozdrawiam

Napisano

Popuść śruby od zacisku hamulca, tak aby zacisk lekko się poruszał,  naciśnij klamkę na maxa, i przy zaciśniętej klamce dokręć zacisk. Po tej operacji sprawdź czy obciera.

• Mod Team
Napisano

Jak jak miałem hydre na 1 tłoczku, daaawno temu, działająca jak obecne mechaniki to ustawiałem tak iż nieruchomy klocek ciągle szurał sobie po tarczy, to niwelowało odgłosy dzwonienia i zapewniało maxymalną skuteczność hamulca ;)

Napisano

A czy fabrycznie producenci cos w swoich rowerach ustawiaja zanim wsadzą rower do budła czy to losowa kwestia, bo w  tylnim kole hamulca/tarczy wlasnie nie ruszałem jest jak fabryka zrobila i ociera mam wrazenie że to jednak stawia opory kołu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...