yarex Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 Witam, oryginalną korbę SR Suntour CW9-XCC-T202PBIG w krossie Hexagon X6 wymieniłem na Shimano Acera FC-M361. Jest jednak kwestia, która nie daje mi spać - w poprzedniej korbie zmierzona linia łańcucha przy suporcie 122,5mm wyszła mi 45mm (chociaż według specyfikacji dla tej korby wedle jej producenta powinno być 47,5mm), w nowej korbie mam natomiast 47,5mm (suport pozostał ten sam 122,5mm). Naczytałem się trochę w necie, że w MTB linia łańcucha powinna być od 47,5 do 50mm, w szosowych natomiast stosuje się 45mm i to wszystko ze względu na najczęściej używane przełożenia. Niby mi wszystko gra - bo przerzutki udało się ustawić, ale czy nie kupić krótszego suportu (120mm) by uzyskać poprzednie 45mm? Jeżdżę głównie szosami, przy ustawieniach 2x7, ale przy ustawieniu 3x1 był by mniejszy przekros. Kupiłem dodatkowo suport 118mm, bo myślałem że będzie z dwóch stron po 2mm krótszy, a okazało się ze cała prawa strona jest o 4mm krótsza i wychodzi na nim 43mm linii łańcucha, dodatkowo ramiona korb nie są w równej odległości od osi symetrii (lewe było 4mm dalej - naturalne skoro prawa strona 4mm krótsza). Czyli, jeśli dam suport 120mm to dalej będę miał 2mm lewy pedał dalej od osi symetrii względem prawego? (Niby 2mm nie powinno robić róźnicy, bo przecież nikt nie ustawia butów co do milimetra na pedałach). Kwestia ciekawostki, Shimano dla w/w korby podaje suport długości 113mm by uzyskać 50mm linię łańcucha, ja przy 118mm miałem 43mm więc o co ty chodzi z tymi zalecanymi długościami suportu dla korb przez shimano? pozdrawiam Jarek
soulafein Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Kupujesz korbe i zalecana dlugosc suportu dobierasz wtedy. Odwrotnie to nie po rowerowemu. Wysłane z mojego Grand X In przy użyciu Tapatalk 4
Fenthin Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 I czyta się dokładnie dokumentację. Nie dość, że Shimano do FC-M361 proponuje suport 123mm, to jeszcze wtedy linia wychodzi 50mm.
yarex Napisano 11 Września 2013 Autor Napisano 11 Września 2013 I czyta się dokładnie dokumentację. Nie dość, że Shimano do FC-M361 proponuje suport 123mm, to jeszcze wtedy linia wychodzi 50mm. Fakt, źle zinterpretowałem te tabelki. Dwa, jeśli faktycznie powinno być 50mm a mi wyszło 47,5mm (bo suport mam 122,5) to pewnie jeszcze coś źle zmierzyłem. Będę dziś mierzył powtórnie - muszę inną metodę pomiaru sprawdzić. Dzięki za wyprowadzenie z błędu. Jarek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.