Skocz do zawartości

[napęd] przeskakiwanie łańcucha

KuBu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam następujący problem, w tamtym roku zaczął mi dziwnie łańcuch ślizgać (przeskakiwać jakby o jeden żabek) chyba na korbie, ciężko to zaobserwować bo to zazwyczaj znienacka. Myślałem że to przez zużyty osprzęt wymieniłem korbę, łańcuch, kasetę oraz suport, ale dalej występuję ślizganie. Może macie jakiś pomysł gdzie leży problem i jak się go pozbyć?

Napisano

Daj zdjęcia korby i kasety(aby było widać zębatki)+ powiedz jaki to model poszczególnych części, i w jakich momentach jazdy/przełożeniach występuje problem.

Napisano

łańcuch: sram pc830
kaseta: shimano  hg51
korba: shimano (modelu nie znalazłem)
zdjęć nie wiem czy warto robić bo wszystko jest kupione jakieś 2tyg temu

spróbuje w takim razie dobrać się do bębenka

• Mod Team
Napisano

Czyli nowe, wiec prawdopodobni masz za długi łańcuch. Nowe elementy także muszą sie do siebie dotrzeć, co prawda skakać nie powinno jednak czasami sie tak dzieje.

Napisano

Miałam podobne odczucia jak źle sobie "skręciłam" łańcuch. Za mocno wkręcony bolec, czy jak to tam się zwie fachowo i łańcuch w tym miejscu nie miał swojej ruchliwości i jak się tak nie rozprostował i taki wgięty na zębatki się wkręcał to takie właśnie było uczucie jakby przeskakiwał.

Napisano

Czesc mam podobny problem wiec moze tutaj sie dolacze i ktos podpowie co zrobic a mianowicie w tym sezonie zmienilem naped kasete XT i lancuch XTR chcialem miec na dluzej spokoj ale nie poszlo teraz zaczelo cos strzelac w kasecie na trzeciej zebatce od dolu przy mocnym pedalowaniu wymienilem piaste bo myslalem ze to przez luz na bebenku ale dalej tak jest czy to moze byc przez przerzutke? kilka razy oberwala juz az chak sie urwal

Napisano

ok dzis jestem w pracy jutro dodam ale kaseta juz po 1000 km by byla do wymiany? i to XT przygladalem sie ta zebatka na ktorej strzela jest najbardziej zuzyta ale widzialem w gorszym stanie i nic nie strzelalo 

Napisano

2i regulaminu treść usunięta przez moderatora.

To co tu robic by na dluzej miec spokoj 

przejsc na 9 rzedow moze wytrzymalsze 

a moze SRAMA sprobowac?

odechciewa sie jezdzic wklada sie w rower wiecej niz w auto ostatnio a to i tak na dlugo nie starcza

Napisano

Jest luz na pantografie przerzutki? Sprawdź łańcuch tak jak to poradzono koledze wyżej. Ja miałem taki sam problem i tylko na jednym przełożeniu - nie docisniete ogniwo łańcucha

Wysłano z Samsung Galaxy S IV za pomocą Tapatalk 2

• Mod Team
Napisano

To co tu robic by na dluzej miec spokoj 

przejsc na 9 rzedow moze wytrzymalsze 

a moze SRAMA sprobowac?

odechciewa sie jezdzic wklada sie w rower wiecej niz w auto ostatnio a to i tak na dlugo nie starcza

W żadnym razie 9sp, 8 jest wytrzymalsze. Kupujesz 2-3 dobre łańcuchy (choćby Connexa) i rotujesz co 500km, tym sposobem masz spokój na dłużej.

Napisano

W żadnym razie 9sp, 8 jest wytrzymalsze. Kupujesz 2-3 dobre łańcuchy (choćby Connexa) i rotujesz co 500km, tym sposobem masz spokój na dłużej.

a slyszalem o tym stara szkola i trzeba tak bedzie zrobic nastepna moja kaseta bedzie SRAM i dwa lancuchy ale to w przyszlym sezonie ten juz dojezdze na tym jak juz zaczalem to ide za ciosem z czystej ciekawosci by sie dowiedziec gdzie przyczyna

wymienilem dzis linke tylnej przerzutki sprawdzilem te luzy na pantografie i jest maly zdecydowalem sie ja wymienic bo jest juz poobijana i zostala tylko ona do wymiany 

zamowilem slx zobaczymy co bedzie jesli bedzie dalej szczelac to zostaje kaseta i zamowilem tez juz ta zebatke na ktorej to sie dziejena wszelki wypadek takze mozliwosc opcji juz sie zaweza zobaczymy bede pisal na bierzaco 

Napisano

każdą kasetę (no może oprócz pełnej, tytanowej) można zajechać w 1000 km i mniej. Kwestia jest tego jak sie jeździ. Tzn czy jeździsz na duzym obiciążeniu z małą kadencją, czy rwiesz na podjazdach/ostro ruszasz ze świateł szarpiąc rower do przodu. Dodatkowo dochodzi konserwacja czyli smarowanie. No i warunki mają również duże znaczenie.
Co do kaset SRAM-a to tez różnie bywa. Mój znajomy po 2 kasetach srama wrócił do shimano, bo stwierdził, że sa mocniejsze, a o sprzet dba zawsze tak samo, a przez warunki wyścigowe ma porównanie, poniewaz teren na każdym starcie jest dośc podobny. Kto co lubi.

Co do przejścia na 9rz to jest jedno ale, które IMO przemawia za tym wlaśnie napędem. Kasety mają pająk, a najmniejsze zębatki mozna kupowac i wymieniać osobno. A więc jeżeli często jeździsz na dolnych przełożeniach i strzelają Ci najmniejsze zębatki to w takim przypadku płacąc 10zl masz nowa zębatkę i nie musisz kupowac całej kasety.

Napisano

każdą kasetę (no może oprócz pełnej, tytanowej) można zajechać w 1000 km i mniej. Kwestia jest tego jak sie jeździ. Tzn czy jeździsz na duzym obiciążeniu z małą kadencją, czy rwiesz na podjazdach/ostro ruszasz ze świateł szarpiąc rower do przodu. Dodatkowo dochodzi konserwacja czyli smarowanie. No i warunki mają również duże znaczenie.

Co do kaset SRAM-a to tez różnie bywa. Mój znajomy po 2 kasetach srama wrócił do shimano, bo stwierdził, że sa mocniejsze, a o sprzet dba zawsze tak samo, a przez warunki wyścigowe ma porównanie, poniewaz teren na każdym starcie jest dośc podobny. Kto co lubi.

Co do przejścia na 9rz to jest jedno ale, które IMO przemawia za tym wlaśnie napędem. Kasety mają pająk, a najmniejsze zębatki mozna kupowac i wymieniać osobno. A więc jeżeli często jeździsz na dolnych przełożeniach i strzelają Ci najmniejsze zębatki to w takim przypadku płacąc 10zl masz nowa zębatkę i nie musisz kupowac całej kasety.

od zeszlego sezonu jezdze troche na maratony i troche sie tam cisnie nieraz pod gorke i czasami w blocie ale zawsze dbam o sprzet i konserwuje jak nalezy dlatego tez ostatnio wybieram czesci raczej te lepsze ktore jak dla mnie troche kosztuja i myslalem ze 1000km dla takiej kasety to nic ale moze na tej zebatce na ktorej strzela jezdzilem najwiecej i rzeczywiscie jest do wymiany chociaz wizualnie nie wyglada jeszcze zle zobaczymy

niedlugo bede mial nowa przerzutke i sie wyjasni jesli bedzie strzelac to wymieniam zebatke tylko wtedy pojawi sie strach czy dogada sie ona z moim lancuchem ktory juz troche ma 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...