Skocz do zawartości

[łańcuch] Przeskakuje na 7 i 8 rz po zmianie kasety.

magnum146

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Zmieniałem w rowerze koło wraz kasetą (8 rzędową). Po zmianie na dwóch ostatnich, najmniejszych zębatkach (7 i 8) przeskakuje mi łańcuch przy mocniejszym 'nadepnięciu'.

Nie dzieje się tak z innymi zębatkami. Badałem wszystko i nie znalazłem winy..

Sprawdziłem zębatki w poprzedniej kasecie - ma lekko szersze i większe 'zęby'

Co może być przyczyną i jak jej zapobiec? Czy zmiana łańcucha pomoże?

Napisano

Wymieniasz kasetę to i razem z łańcuchem to raz. Dwa, najmniejsze koronki bywają po takich zmianach upierdliwe więc daj im trochę czasu na ułożenie się.

Napisano

Łańcuch jest rozciagniety i przez to nie leży głęboko w zębach tylko na krańcach, bądź z nich spada (przeskakuje) na najwyższych biegach gdzie jest prznoszona największa siła. Gdybyś miał przyrząd do mierzenia rozciągnięcia łańcucha mógł byś jednoznacznie to stwierdzić. Zawsze możesz zmierzyć suwmiarką pomiędzy osiami 10 ogniw. Jedno ogniwo to pół cala więc na 10 będzie to długość 128mm. Dla 8 rzędowego napędutolerancję masz 1% więc nowy napęd będzie akceptował łancuch rozciągnięty do 130mm na 10 ogniwach. Ja masz więcej to ustaliłeś przyczynę przeskakiwania. Następne możliwości w kolejnośc prawdopodobieństwa to używana kaseta jest jednak zbyt zużyta oraz wadliwy bębenek (w nowym kole to tak prawdopodobne jak trafienie człowieka przez spadającego satelitę, ale powtórzę za autorem Sherloka Holmesa, jeżeli wyeliminować wszystko co możliwe to to co pzostanie, chociaż najbardziej nieprawdopodobne jest prawdą).

Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4

• Mod Team
Napisano

Więc do tego kupić nowy łańcuch? Jaki polecacie?

Do 7,8 i nawet 9 polecam connexa z sereri 8np 800, jest tani i dobry.

Napisano

A jeśli chciałbym zamontować kasetę, którą wcześniej używałem to muszę mieć klucz? I sam klucz mi wystarczy?

Lepiej go kupić czy podjechać do serwisu i tam to zrobić? :) Nie wiem czy jest sens skoro go użyję tylko raz a w przyszłości już może nigdy a kasy dużo nie mam..

• Mod Team
Napisano

By zdjąć kasetę potrzebujesz klucza i mocnej ręki drwala .ub bacika tudzież kawałka starego łańcucha, bo kaseta sie luźno kręci w lewo i trzeba ją jakoś zablokować.

Napisano

Uwierz mi, że klucza do kaset nie kupuje się na jeden raz. Przydatny jest, bo można dokładnie sobie kasetę wyczyścić, a i przy zmianie nie trzeba do serwisów latać.

@ Puklus, pisząc klucz, miałem na myśli właśnie komplet z bacikiem, jakby co ;)

Napisano

Eeh.. Bacik + klucz to w najtańszej opcji jakieś 50zł.. Trochę dużo.

Jak będę kupował kasetę 8rz + łańcuch - co polecacie? Nie mam na to więcej niż jakieś 70zł.

Napisano

Kaseta HG41 + łańcuch HG40 ; przejechałem na tym jakieś 7-8 tyś. km, bez nadmiernego dbania o zestaw. Cenowo powinieneś się zmieścić, może z + 5zł.

A zębatki w korbie masz nie zajechane ? Co byś się nie zdziwił, jak łańcuch zacznie się ślizgać po nich.

Napisano

Łańcuch jest rozciagniety i przez to nie leży głęboko w zębach tylko na krańcach, bądź z nich spada (przeskakuje) na najwyższych biegach gdzie jest prznoszona największa siła. Gdybyś miał przyrząd do mierzenia rozciągnięcia łańcucha mógł byś jednoznacznie to stwierdzić. Zawsze możesz zmierzyć suwmiarką pomiędzy osiami 10 ogniw. Jedno ogniwo to pół cala więc na 10 będzie to długość 128mm. Dla 8 rzędowego napędutolerancję masz 1% więc nowy napęd będzie akceptował łancuch rozciągnięty do 130mm na 10 ogniwach. Ja masz więcej to ustaliłeś przyczynę przeskakiwania. Następne możliwości w kolejnośc prawdopodobieństwa to używana kaseta jest jednak zbyt zużyta oraz wadliwy bębenek (w nowym kole to tak prawdopodobne jak trafienie człowieka przez spadającego satelitę, ale powtórzę za autorem Sherloka Holmesa, jeżeli wyeliminować wszystko co możliwe to to co pzostanie, chociaż najbardziej nieprawdopodobne jest prawdą).

Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4

Poszedłem tym tropem i było warto. Rozciągnięcie łańcucha było do 135mm. Kupiłem klucz, dałem radę bez bacika - siłowałem się dobre 3 godziny bo nie mam imadła ani starego łańcucha.

Udało się ściągnąć kasetę, założyłem tą którą używałem z moim łańcuchem i wszystko hula. A jak będzie budżet to się kiedyś zmieni kasetę, korbę i łańcuch razem :)

Wielkie dzięki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...