Skocz do zawartości

[Przerzutka przód] Ocieranie po zmontowaniu nowego napędu.

Booby

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

"Kiedy łańcuch jest w położeniu pokazanym na rysunku, może stykać się z przednią
przerzutką i hałasować. Jeżeli problemem jest hałas, przerzucić łańcuch na kolejne,
większe tarcze, gdy łańcuch znajduje się w położeniu pokazanym na rys. 1. Jeśli
łańcuch znajduje się w położeniu pokazanym na rys. 2, przerzucić go na kolejne,
mniejsze tarcze."

źródło: http://www.nyketech.com/bikestats/doc/shimano/SI-5N20A-002-POL_v1_m56577569830754137.pdf

Znajdź ulotkę techniczną Shimano/SRAM w której zabrania się jeździć na przekosach

Nie zabrania :) ale nie zaleca... bo kto może zabronić komuś jeździć jak chce?
Napisano

No... już lepiej - ciekawy byłem czy dotrzesz do tego dokumentu, bo ja znam go doskonale, i...

Kiedy łańcuch jest w położeniu pokazanym na rysunku, może stykać się z przednią
przerzutką i hałasować. Jeżeli problemem jest hałas, przerzucić łańcuch na kolejne,
większe tarcze, gdy łańcuch znajduje się w położeniu pokazanym na rys. 1. Jeśli
łańcuch znajduje się w położeniu pokazanym na rys. 2, przerzucić go na kolejne,
mniejsze tarcze.

...tyle. MOŻE ale nie musi - wszystko zależy od tego, jak dobrze jest dobrany napęd przez "składacza" 

Ani słowa, że na przekosach się nie jeździ.

Tak jeździ ktoś kto nie s... w gacie z powodu przekosów a z jazdy czerpie przyjemność a nie urywa setne części sekundy na treningu. MNIE TO PASUJE, i dopiero teraz można rzec-tyle w temacie.

Dokładnie tak jak piszesz Great.gif

Napisano

Prosiłem o fakty od producenta napędów, a nie od "składaczy" rowerów (z całym szacunkiem dla Meridy i innych firm).

Obawiam się, że z tą Meridą to trochę nie trafiłeś, firma która sama projektuje i produkuje ramy oraz całe rowery, mimo, że wielkoseryjnie, wcale nie oznacza "składacza".

Wiele zależy od projektu i przestrzegania reżimów technologicznych i technicznych, przy dobrze wykonanych ramach problemy z napędami są mniejsze.

Napisano

3City, bardzo wiele zalezy d regulacji przedniej przerzutki to raz, dwa to kiedy slychac te dziwne dzwieki z okolic korby ?? wlasnie jak masz mocno na skos lancuch ?, trzy ile masz przebiegu na rowerku ?. Zacznij od sprawdzenia dokrecenia pedałów do korb. Watpie aby mozna bylo tak wyregulowac naped aby z przudu 3 a z tylu 1 i obeszlo sie bez ocierania. Z przodu 2 a z tylu 1 tez juz moze byc problematyczne aby nie bylo obcierania, i analogicznie z przodu 2 i z tylu 10. Zacznijmy od tego kiedy wlasnie jest slyszalny ten dziwny dzwiek ktory tu opisales.  

1. slychac je w roznych polozeniach lancucha lub w ogole. I to mnie dobija, bo jak to zdiagnozowac.

2. to slychac nawet, jak lancuch jest prosto i, uwaga, to raczej nie jest ocieranie - bo okazalo sie, ze najwieksza z przodu i najmniejsza z tylu dopiero powoduje ocieranie! Wiadomym wiec jest, ze przerzutka musi byc zle wyregulowana, skoro tak sie dzieje, prawda?

3. Rower jest nowy - 110km.

To "cos" brzmi jak grzechotanie - dzieje sie to tylko w zakresie 0-45 stopni polozenia korby prawej i 270-0 stopni polozenia korby lewej - czasem z lewej, czasem z prawej - nigdy rownoczesnie. Albo w ogole nic nie slychac.

Pytanie - czy mozliwe jest, nazwijmy to umownie, rozgrzewanie sie napedu po ok. 10km?

Bo zazwyczaj wtedy to ustaje lub sie wycisza lekko...

Napisano

Tak jeździ ktoś kto nie s... w gacie z powodu przekosów a z jazdy czerpie przyjemność a nie urywa setne części sekundy na treningu. MNIE TO PASUJE, i dopiero teraz można rzec-tyle w temacie.

Jest jazda i jazda a jak się domyślam jesteś reprezentantem tej pierwszej a to spora różnica. Jak pasuje to zasuwaj nawet na 1x10 nic mi do tego byle nie twierdzić, że tak być powinno. Poza tym jazda po chodniku różni się od wypadu w teren.

W sedno trafił tu @Rulez bo to nie jest tak, że u każdego i w każdym jednym rowerze jest tak samo a i działać będzie tak samo.

@Puklus przypomnij mi od kiedy to jesteś zwolennikiem jazdy z przekosami??

Napisano

Poza tym jazda po chodniku różni się od wypadu w teren.

Doprawdy chcesz mi powiedzieć, że coś o tym wiesz? O jeździe w terenie? Po trawniczku na Plantach?

Napisano

Obawiam się, że z tą Meridą to trochę nie trafiłeś, firma która sama projektuje i produkuje ramy oraz całe rowery, mimo, że wielkoseryjnie, wcale nie oznacza "składacza".

Kolego Rulez... proszę Cię... zauważył cudzysłów??? Przeczytał co w nawiasie napisano???

Napisano

Doprawdy chcesz mi powiedzieć, że coś o tym wiesz? O jeździe w terenie? Po trawniczku na Plantach?

Owszem bywam też na Plantach. Natomiast negując usilnie prawidłową pracę napędu stajesz się po prostu zabawny. Ja tu Ameryki nie odkrywam i nie wyskakuje z durnym tekstem, że jak szybko padnie kaseta to się wymienia. Wiele osób po prostu na to nie stać i dlatego dbają o napęd między innymi prawidłowo obsługując przełożenia. Poza tym już Ci napisałem, że chodzi o efektywność samej jazdy i dublowanie przełożeń. Oszczędzasz na manetkach czy o co chodzi??

Wacków sobie nie porównujmy bo jak na razie to ja mam bliżej w ten cięższy teren. Poza tym jakoś nie widuję w górach amatorów, którzy stosowali by przekosy. O czymś to jednak świadczy.

@dziobolek mieszasz kolego do prostych spraw rzeczy nie mające ze sobą powiązania jak przekosy w XX1 czy fakty od producenta napędu a producenta ramy. Tu się nie da postawić znaku równości. A jak ktoś Cię punktuje to albo ma czytać między wierszami albo patrzyć coś tam wymyślił w cudzysłowie.

Napisano

Dlaczego shimano czy sram przy swoich częściach kasecie, korbie, tylnej przerzutce, przedniej nie opisuje tego dokładnie żeby nie jeździć na skrajnych przełożeniach ano dla tego, że to są tylko pojedyncze części i nigdy nie wiadomo w jakim układzie będzie pracować więc takich informacji nie ma. Są one od producentów "składaczy" rowerów i w każdej instrukcji do roweru jest wyraźnie zaznaczone żeby tak nie robić. Dlaczego? Bo to oni dają gwarancję na całość nie na jedną czy drugą cześć i jeśli ktoś będzie używał przełożeń nie zgodnie z informacją w instrukcji to jak jakiś gość przyjedzie do serwisu i powie, że kupił nowy rower i mu coś ociera, piszczy jak jedzie na skrajnych przełożeniach to co powie serwis? :)  Trzeba było kupić singla ;) to by nic nie ocierało ..  

Napisano

Kolego Rulez... proszę Cię... zauważył cudzysłów??? Przeczytał co w nawiasie napisano???

Merida to producent bez cudzysłowu, cudzysłów "składacz" możesz postawić przy Krossie, ponieważ projektuje ramy ale ich nie produkuje ... więc jest prawie składaczem ...

Napisano

Panowie nie krzyżujący, niekoszący itp. Zastanówcie się nad jedną rzeczą skąd się bierze siła napinająca łańcuch i od czego zależy?

Mamy takie przełożenia:

1. 44:32

2. 32:24

3. 22:16

W którym przypadku łańcuch jest najmniej naprężony?

Na każdym z tych przełożeń na rowerze 26" przy kadencji 90rpm poruszamy się z prędkością ~15km/h.

Napisano

Ale co Ty Jaca911 kłócisz się ze mną ;) ja tego nie wymyśliłem... pisz petycję do producentów rowerów, że są wielkim błędzie, że zakazują jazdy na skrajnych przełożeniach bo jeżdżę i nic się nie dzieje. :)  Prawda jest taka ... każdy jeździ jak u mnie.

Napisano

Ale ten naciąg też jest zależy od paru rzeczy ... nie tylko od samego przełożenia bo dochodzi długość łańcucha, rodzaj przerzutki ss, gs czy sgs także przy każdym wariancie będzie inny naciąg.

Napisano

Ale co ma sam naciąg zmieniarki do gadania. Nie w tym problem. Te przełożenia da się zastosować do lekkiej jazdy ale zrób to samo na wypadzie w góry to zobaczysz różnicę w pracy na kasecie. Bardzo często widuje przekos 3x1,2,3.. ale to wynika praktycznie z nieużywania przez te osoby środkowego blatu co zresztą widać po zębach. Oni po prostu w ogóle nie używają przedniej zmieniarki. Czy w taki sposób kolego @Jaca911 dałbyś radę przejechać maraton gdzieś w Beskidach?? Pewne zachowania jak zmiana przełożeń są dużej mierze determinowane terenem gdzie się jeżdzi. Dlatego co uchodzi jako tako na szosie czy po chodniku nie jest możliwe w lesie.

Rower MTB ma w założeniu służyć do jazdy w terenie dlatego nadmierne przekosy są tutaj nie tylko nie wskazane ale i częściowo nie możliwe do zrobienia oraz nie efektywne. Znam przypadki uszkodzenia zębów kasety lub zerwania łańcucha przy takiej jeżdzie. Tu kijem Wisły raczej nie zawracają osoby, które wiedzą w czym rzecz.

Napisano

Cały czas piszemy o części górnej łańcucha na niego wpływ ma tylko... no właśnie co?

Hmm... mocny podmuch wiatru? ;) czasem może być też źle dobrany suport... tyle może być historii ile rowerów :)
Napisano

Pewne zachowania jak zmiana przełożeń są dużej mierze determinowane terenem gdzie się jeżdzi.

Pewne zachowania jak zmiana przełożeń zdeterminowane są tym jakich przełożeń w danym momencie będziesz potrzebował najczęściej. Masz rację jeśli w danym momencie wystarcza mi 44:32 ale za chwilę będę potrzebował czegoś miększego bo stromość wzrośnie to tak się nie ustawię przed podjazdem tylko wybiorę środkowy blat. Ale gdy jadę po płaskim lub leki podjazd, odpowiednie przełożenie to 44:18 i zaczyna pary brakować ale wiem że zaraz odpuści to po co zmieniać przód jak wystarczy tył?

Szybkilopez masz podstawowe braki z fizyki a strugasz mądralę.

1. Naprężenie łańcucha zależy tylko od stosunku promienia koła do promienia tylnej zębatki :P

2. Czym łańcuch bardziej prosty tym więcej siły z nóg idzie na kasetę

3. Ale czym mniejsze naprężenie łańcucha tym bezwzględna wartość siły prostopadłej do roweru mniejsza mimo większego skosu.

4. sam wyciągnij resztę wniosków.

Napisano

1. Naprężenie łańcucha zależy tylko od stosunku promienia koła do promienia tylnej zębatki

Jeśli już to dodaj, że tyczy się to TYLKO górnej części łańcucha żeby było jasne :)

2. Czym łańcuch bardziej prosty tym więcej siły z nóg idzie na kasetę

Nie zapominaj, że przede wszystkim najwięcej siły idzie na suport i korbę, a później dopiero poprzez łańcuch przekazywany jest napęd na kasetę i koło :)

3. Ale czym mniejsze naprężenie łańcucha tym bezwzględna wartość siły prostopadłej do roweru mniejsza mimo większego skosu.

Piszemy tu o skrajnych przekosach łańcucha więc kiedy będzie on mniej naprężony?  Kiedy pracuje np. 44/11 czy 44/32-34?

4. sam wyciągnij resztę wniosków

Chyba wystarczy tego ;)  szkoda mojego czasu na takie bezsensowne dywagacje.  Jak dla mnie to  możesz jeździć i z kasetą zamiast korby jak Ci wygodniej.  

Napisano

Piszemy tu o skrajnych przekosach łańcucha więc kiedy będzie on mniej naprężony? Kiedy pracuje np. 44/11 czy 44/32-34?

Pytanie  było proste kiedy bardziej naprężony 44:32 czy 22:16?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...