Booby Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 Witam serdecznie. Od dłuższego czasu borykam sie z problemem ocierającej o łańcuch przedniej przerzutki. Nie pomagają regulacje (wykorzystałem juz chyba wszystkie dostępne tutoriale w sieci) i inne cuda wianki. Do rzeczy. Wszystko nowe - Korba TRUVATIV HUSSEFELT 8 (22-32-44) ISIS, Tylna kaseta Deore 9 rzędów, łańcuch SRAM PC951, przerzutka przednia DEORE M590 top swing - NIE DZIAŁA TO TO ZE SOBĄ. Korba ociera dosłownie w każdej konfiguracji. Na najwyższym przełożeniu z przodu mogę z tyłu wykorzystać bez ocierania przełożenia od 4 do 7 - przed i po - ociera. To samo dzieje sie na środkowym przełożeniu z przodu. Jedynie najmniejsze przednie przełożenie można wykorzystać do 7 przełożenia z tyłu. Prosze mi powiedzieć czy te komponenty w jakiś sposób sie wykluczają? Nie jestem w stanie sobie przypomnieć jaka przerzutka siedziała oryginalnie w rowerze (KONA HOSS DELUXE 2006) bo może w tym jest problem, jeżeli ktoś posiada taka informacje to prosze o info. Proszę mi jeszcze podpowiedzieć czy "okno" przedniej przerzutki może mieć różną szerokość dla napędów trzyrzędowych? Jakies sugestie? Pozdrawiam.
szybkilopez Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 "Bardzo pożądaną umiejętnością jest prawidłowa zmiana biegów. Aż trudno uwierzyć, że w czasach, gdy niemal wszyscy mają rowery z przerzutkami, tak wiele osób zupełnie sobie z tą czynnością nie radzi. Do większości rowerów montuje się trzy biegi, czyli tarcze zębate (inaczej zębatki) o różnych wielkościach z przodu i od sześciu do dziewięciu z tyłu. Najmniejsza przednia tarcza to bieg pierwszy i służy do podjeżdżania. Współpracuje ona z trzema lub czterema największymi zębatkami z tyłu. Dla niewprawnego rowerzysty najtrudniejsze jest zapamiętanie, a potem stosowanie reguły, by nie krzyżować ze sobą biegów, czyli nie używać największej lub najmniejszej tarczy z przodu i z tyłu. W takim wypadku łańcuch jest prowadzony krzywo, niszczy się i uszkadza zębatki. Na szczęście większość manetek posiada wskaźniki zmiany biegów, które ułatwiają zmianę przełożeń. Jeśli więc z przodu (manetka po lewej stronie kierownicy) jedziemy na jedynce pod górę, to wiadomo, że z tyłu możemy użyć przełożeń od pierwszego do czwartego." źródło: http://blogrowerowy.pl/newsletter/naprawde-myslisz-ze-umiesz-jezdzic-rowerem/ Także jeśli chcesz korzystać z wszystkich przełożeń na jednym blacie z przodu, będzie obcierać bo nie jest przystosowana przednia przerzutka do tego żeby można było jej tak używać. Łańcuch powinien iść w linii prostej lub zbliżonej do prostej.
dovectra Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 Regulujesz na środkowym blacie i srodkowym trybie, Powinno być wszystko jak najbardziej prosto, a potem jak kolega napisał, nie koś łańcucha na młynku i blacie. Bo nie dość że to źle chodzi, to rozwalasz napęd. A skoki w korbach mogą być minimalnie różne, niestety
Booby Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Napisano 1 Sierpnia 2013 "Mądrości" z cytatu są mi znane ale mocno uogulnione. To że nie wolno tak jeździć to osobny temat, to że nie powinno ocierać na dużo szerszym spectrum przełożeń z tyłu to istota posta i tego proszę sie trzymać. Mam ten rower od nowości i zawsze szło jeździc na całym zakresie przełożeń (mimo że sie tak nie robi). Nie mam starej przedniej przerzutki i nie jestem w stanie stwierdzić co to był za model i dlatego o to pytam oraz o szerokosć "okna". Pytam raz jeszcze czy owe komponenty w jakiś sposób sie wykluczają? Szerokość suportu to 113mm i taka była oryginalna wartość (stara korba i suport RACE FACE XC). Rama nie jest skrzywiona ani pęknięta, nie miałem też żadnej poważnej wywrotki. Mam nieodparte wrażenie że model M590 ma dużo węższe "okno" i stąd cały problem ale chciałem sie w w/w upewnić. Kiedy wyreguluje przerzutke w sposób który umożliwia mi jazde na przełożeniu 3-9 to tracę połowę przełożeń ze środkowego przełożenia (nie ociera od przełożenia 6 z tyłu). Generalnie nie działa to tak jak powinno. Jeżeli byłby w czymś pomocny film to najwyżej nakręce z jazdy wtedy coś wspólnie podumamy. Pozdrawiam.
dovectra Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 jeśli nowa przerzutka przednia obciera to znaczy że ma węższe okno i jest lipa
afly Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 Z tego co wyczytałem Shimano podaje, że model FD-M590 jest przerzutką do napędu 10-biegowego. Oczywiście przerzutka ta będzie pracowac z innymi kasetami jak 6/7/8/9 biegów, ale jest tego jeden minus. Domyślam sie, że w shimano jest tak samo jak w sram i prowadnica na łańcuch jest węższa w przypadku dedykacji przerzutki pod napęd 10-biegowy niż w sytuacji mniejszej liczby biegów. Skoro prowadnica jest węższa, zakres obsługiwanych skrajnych przełożeń musiał się zmienić- zmniejszyć.P.S. nie idzie tego wyregulować, bo sam probówałem z przerzutką przednią pod 10-biegów i kasetą 8-biegową i nigdy cały zakres przełożen nie chciał działać. Wróciłem do wcześniejszej przerzutki FD-M571 i problem zniknął, wszystkie przełożenia, nawet skrajne działają.THE END
dovectra Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 albo ośka nie taka albo przerzutka w złym położeniu
Booby Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Napisano 1 Sierpnia 2013 Z tego co wyczytałem Shimano podaje, że model FD-M590 jest przerzutką do napędu 10-biegowego. Oczywiście przerzutka ta będzie pracowac z innymi kasetami jak 6/7/8/9 biegów, ale jest tego jeden minus. Domyślam sie, że w shimano jest tak samo jak w sram i prowadnica na łańcuch jest węższa w przypadku dedykacji przerzutki pod napęd 10-biegowy niż w sytuacji mniejszej liczby biegów. Skoro prowadnica jest węższa, zakres obsługiwanych skrajnych przełożeń musiał się zmienić- zmniejszyć. P.S. nie idzie tego wyregulować, bo sam probówałem z przerzutką przednią pod 10-biegów i kasetą 8-biegową i nigdy cały zakres przełożen nie chciał działać. Wróciłem do wcześniejszej przerzutki FD-M571 i problem zniknął, wszystkie przełożenia, nawet skrajne działają. THE END Dzięki piękne. To by wyjaśniało wszystko. Jade po przerzutke. Będe meldował o postepach. Pozdrawiam
Gość Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 Wystarczy nawet jak weźmiesz pod 9-tke, miałem 10-tke i wymieniłem na 9-tke, 10tka jest ultra wąska, wózek jest stosunkowo krótki i u mnie za cholere nie dalo siętego wyregulować żeby nie obcierało z łańcuchem 8-rzędowym, nie ocierało chyba tylko na 3 przełożeniach
Gość Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 Wystarczy nawet jak weźmiesz pod 9-tke, miałem 10-tke i wymieniłem na 9-tke, 10tka jest ultra wąska, wózek jest stosunkowo krótki i u mnie za cholere nie dalo siętego wyregulować żeby nie obcierało z łańcuchem 8-rzędowym, nie ocierało chyba tylko na 3 przełożeniach
nemo2009 Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 Z tego co wyczytałem Shimano podaje, że model FD-M590 jest przerzutką do napędu 10-biegowego. Korba TRUVATIV HUSSEFELT 8 (22-32-44) ISIS, Dyna sys.Przerzutka obsługuje blaty 42s.
Booby Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Napisano 1 Sierpnia 2013 Witam ponownie. Dziękuje za wszelakie info. Dokładnie to co opisujecie było przyczyna wszelakich problemów. Zakupiłem przerzutkę pod 9 biegów (510) i wszystko hula że aż miło. Pełne spektrum biegów bez ocierania. Co do samych przerzutek to różnica w prześwicie jest bardzo duża (po pomiarach niby suwmiarką jakies 3mm) i to było bezpośrednią przyczyną moich kłopotów. Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie. Ps. FD-M590-10 jest do łyknięcia za pół ceny, przebieg jakieś 300km. Jak by co to PW.
3City Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 Pełne spektrum biegów bez ocierania. Jako amator, do tego posiadajacy problem (chyba) ocierania, zapytam: jak sie to ma do tego krzyzowania, ktore ktos cytowal na wstepie? Bo rozumiem, ze nie powinno sie tego robic - ale jak widac, mozna, i to bez ocierania. Pytam, bo slysze dziwny dzwiek z okolicy korby, ale nie jestem w stanie tego zlokalizowac - nie potrafie po prostu zlokalizowac/zobaczyc skad to dobiega - fabrycznie zlozony naped: P-Przerzutka Shimano SLX M671 Korba Shimano SLX 42-32-24 Wkład Suportu Shimano Hollowtech II, BSA Kaseta Shimano HG62-10 11-36 Łańcuch Shimano HG74-10 ma prawo ocierac w nieskrajnych polozeniach lancucha?
makog Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 3City, bardzo wiele zalezy d regulacji przedniej przerzutki to raz, dwa to kiedy slychac te dziwne dzwieki z okolic korby ?? wlasnie jak masz mocno na skos lancuch ?, trzy ile masz przebiegu na rowerku ?. Zacznij od sprawdzenia dokrecenia pedałów do korb. Watpie aby mozna bylo tak wyregulowac naped aby z przudu 3 a z tylu 1 i obeszlo sie bez ocierania. Z przodu 2 a z tylu 1 tez juz moze byc problematyczne aby nie bylo obcierania, i analogicznie z przodu 2 i z tylu 10. Zacznijmy od tego kiedy wlasnie jest slyszalny ten dziwny dzwiek ktory tu opisales.
szybkilopez Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 Kurczę, jaki jest sens jeżdżenia na skrajnych przełożeniach? To tak jakby samochodem jechał cały czas na pierwszym biegu albo na 5 - 6 no bo po co redukować jak jedzie a później się człowiek dziwi, że napęd tak szybko poleciał i jest do wymiany. Tu nawet nie chodzi już o obcieranie bo to może wystąpić zależnie od rodzaju przerzutki, ustawień, ale kulturę pracy i nieco wiedzy na temat przekładnie łańcuchowych czemu muszą pracować w linii prostej.
dziobolek Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 ...To tak jakby samochodem jechał cały czas na pierwszym biegu albo na 5 - 6 no bo po co redukować jak jedzie... Niestety kolego - nietrafione porównanie. Może w ten sposób - samochody (i inne pojazdy cięższego kalibru) posiadają skrzynie biegów z tzw. międzybiegami/półbiegami, jednakże nie korzysta się z nich non-stop. Kurczę, jaki jest sens jeżdżenia na skrajnych przełożeniach? Rzecz gustu i potrzeb... była już nie jedna dyskusja na ten temat który zresztą wraca jak bumerang. Prawidłowo zestawiony i zestrojony napęd powinien banglać bez ocierania.
ugupu Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 A Jaki ma sens przesadna dbałość o przekaszanie łańcucha i unikanie tego jak ognia? Jak z przodu mam środkową i mam potrzebę wrzucić na największą to to robię a nie szczypię się o to, że mi się zużywa. A jak się zużyje to zmienię na nowe. To tak, jakbyś w samochodzie miał 3 skrzynie biegów po jednej dla 1-2, 3-4 i 5-6 biegu i zmieniając z 2 na 3 jednocześnie musiał zmienić skrzynię biegów bo jak tego nie zrobisz to sprzęgło będziesz musiał wymienić o 1000km wcześniej. Bezsens.
szybkilopez Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 Niestety kolego - nietrafione porównanie. Chyba według Twojego pojęcia lub nie zrozumiałeś o czym pisałem... Można jechać na pierwszym biegu samochodem cały czas? Można Ale pytanie czy jest tego jakiś sens? Tak samo z przełożeniami w rowerze i nic dziwnego, że pracuje komuś napęd jak sieczkarnia jak się jeździ na skrajnych przełożeniach, ale co kto lubi
dziobolek Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 Ale nie o to chodzi kolego szybkilopez, jak, kto jeździ - to jest IMHO indywidualna i prywatna sprawa każdego użytkownika. Mowa jest o zestawieniu i zestrojeniu/regulacji napędu. Za dużo zmiennych, aby wrzucać wszystkich do jednego wora, to raz... Natomiast jak się ma koronny argument o wpływie przekosów na nadmierne zużycie, w stosunku do pojazdów z jedną tarczą z przodu, lub... najnowszego wynalazku SRAM XX1 czyli 1x11??? Czy tutaj też powiesz, że tak się nie jeździ??? Ja jeżdżę korzystając z całego zakresu tylnej zębatki, i nic złego się nie dzieje. Ale to jest mój rower i moja sprawa. Inni wyznają "szkołę" minimalnych przekosów - proszę bardzo. Rzecz gustu, potrzeb i samoświadomości - jak jeździsz, gdzie jeźdźisz, w jakich warunkach, jakie podłoże... Moja filozofia stosowana w praktyce zależy od ukształtowania terenu i wygląda następująco: - teren równy z przewagą zjazdów - tarcza zewnętrzna/największa/48, - teren równy z przewagą podjazdów lub mocno zróżnicowany - tarcza środkowa/średnia/36, - strome podjazdy - tarcza wewnątrzna/najmniejsza/26. W każdym przypadku korzystam z całego zakresu 8-miu biegów z tyłu. Taka technika sprawdza się w moim przypadku, ale u mnie 90% to asfalt/ścieżki rowerowe, reszta to inne utwardzone ścieżki. Wiadomo, że nie sprawdzi się to w kolarstwie górskim.
szybkilopez Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 najnowszego wynalazku SRAM XX1 czyli 1x11??? To akurat od samego założenia konstruowane było pod jeden blat. Co innego korba z trzema blatami ... nawet producenci w opisie technicznym nie zalecają takiej pracy napędu, ale użytkownik wie lepiej Nikt nikomu nie broni może jeździć jak chce tylko później powstają takie tematy jak ten czemu mi obciera...
dziobolek Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 ... nawet producenci w opisie technicznym nie zalecają takiej pracy napędu, ale użytkownik wie lepiej Może jakieś przykłady, coś więcej na ten temat??? To akurat od samego założenia konstruowane było pod jeden blat... I co z tego??? Założe się, że niejeden fanatyk będzie próbował zestawić do tego korbę x2 lub x3. Inna sprawa, że w przypadku SRAM to może zabanglać, bo manetki obrotowe z mikroineksacją wspaniale radzą sobie z tym "problemem".
beskid Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 A Jaki ma sens przesadna dbałość o przekaszanie łańcucha i unikanie tego jak ognia? Jak z przodu mam środkową i mam potrzebę wrzucić na największą to to robię a nie szczypię się o to, że mi się zużywa. A jak się zużyje to zmienię na nowe. Tu nawet nie chodzi o zużywanie ale o nieefektywność jazdy przy 2x1 i generalnie po przekosach. Tak jeżdzą kompletni analfabeci rowerowi i tyle w temacie. @dziobolek z całym szacunkiem ale nie porównuj całkowicie nowatorskiej konstrukcji do klasyka. Napęd XX1 jest specjalnie opracowany pod jedną korbę. Zwróć uwagę na zęby korby jej linię łańcucha oraz na pracę tylnej zmieniarki. Co ma do tematu dokładanie wtedy kolejnych blatów to nie wiem??
szybkilopez Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 Może jakieś przykłady, coś więcej na ten temat??? A proszę bardzo żeby długo nie szukać ... od meridy "Nowoczesne rowery mogą posiadać do 30 biegów. Korzystanie z trybów, które zakładają bardzo skośny przebieg łańcucha, zmniejsza efektywność napędu i przyspiesza zużycie łańcucha. Niekorzystny przebieg łańcucha ma miejsce wówczas, gdy najmniejsza zębatka przednia jest wykorzystywana z jedna z dwóch lub trzech najbardziej skrajnych zewnętrznych (najmniejszych) zębatek tylnych lub gdy największa zębatka przednia jest wykorzystywana z jedna z najbardziej skrajnych wewnętrznych (największych) zębatek tylnych." źródło: http://www.rowerymerida.pl/pdf/przelozenia.pdf
dziobolek Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 Prosiłem o fakty od producenta napędów, a nie od "składaczy" rowerów (z całym szacunkiem dla Meridy i innych firm). Znajdź ulotkę techniczną Shimano/SRAM w której zabrania się jeździć na przekosach. @beskid - czytaj między wierszami, pliiis
ugupu Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 Tak jeżdzą kompletni analfabeci rowerowi i tyle w temacie. Tak jeździ ktoś kto nie s... w gacie z powodu przekosów a z jazdy czerpie przyjemność a nie urywa setne części sekundy na treningu. MNIE TO PASUJE, i dopiero teraz można rzec-tyle w temacie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.