Skocz do zawartości

[napęd] zacinający się łańcuch podczas zmiany przełożeń z przodu

Techniq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam problem.

Podczas zmiany biegów z przodu ze środkowej na blat łańcuch zacina się i niestety dzisiaj połamałem tak przednią zmieniarkę deore dyna sys.

Zaczęło się 3 tygodnie temu - zacieło raz, rozregulowało przerzutkę - poprawiłem działało, następnie znów - tym razem nie dalem rady samemu wyregulować - zrobili mi to w serwisie z rzekomym naprostowaniem. Dzisiaj znów zmieniam bieg z 2 na 3 podczas nauki jazdy w spd (zdążyłem się wypiąć ... :D) i trach przerzutka wykrzywiona.

Napęd to:

kaseta deore 10rz - przebieg około 4200km

connex 10s8 przebieg +/- 3000 km

zmieniarka tył XT shadow

przód deore m590-10 - za chwilę wrzuce jej fotografię.

Sprawdziłem czy blat nie jest krzywy - na tafli ze szkła jest ok.

Co powinienem wymienić? W czym może tkwić problem

https://www.dropbox.com/home/Public/Nowy%20folder fotografie

Napisano

2i regulaminu

brak, tarcze proste, sciagnąłem 3 i 2 rozkręcając całośc i teraz nie moge do ładu z podkładką dojść

Napisano

2i regulaminu

za 1 razem była za wysoko - 7-9mm nad blatem, zacieło się

dzisiaj była tak jak przewiduje producent z tym, ze juz była delikatnie skrzywiona wg serwisanta i stwierdził, że nie koniecznie będzie działać jak powinna (działała do dziś....;/)

Napisano

Źle ustawiona przerzutka. Trzeba ją ustawić naprawdę dosyć precyzyjnie i trzeba na to poświęcić chwilę czasu, bo inaczej są takie efekty. Wymień przednią przerzutkę, bo nie będzie z niej już pożytku i poskładaj wszystko.

Napisano

Może tez zbyt luźny łańcuch? Miałem coś podobnego ostatnio, zacinało mi się przy przerzucaniu z dwójki na trójkę z przodu. Z tym, że ja miałem przerzutkę nieprzystosowaną do korby. Skróciłem łańcuch o 2 ogniwa i było trochę lepiej. 

Spróbuj też poustawiać tą przerzutkę idealnie, naprawdę, to ile mm jest ona ustawiona nad korbą, jakie ma maksymalne wychylenie przy przerzucaniu na skrajne przełożenia ma bardzo duże znaczenie. 

Napisano

Łańcuch swoje za sobą ma ;/

Zastanawiam się czy do mojej ramy cube acid 2012 mogę wpakować przerzutkę down swing

Napisano

To już musisz sam wytestować, mi się do mojego krossa level a2 udało bez problemu, nic nie kolidowało z koszykiem na bidon, mimo tego, że pisałem maila do serwisu krossa z pytaniem czy wejdzie i odpowiedź brzmiała mniej więcej "nie, niestety nie wejdzie, będzie kolidować z koszykiem" ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...