Techniq Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 Cześć, mam problem. Podczas zmiany biegów z przodu ze środkowej na blat łańcuch zacina się i niestety dzisiaj połamałem tak przednią zmieniarkę deore dyna sys. Zaczęło się 3 tygodnie temu - zacieło raz, rozregulowało przerzutkę - poprawiłem działało, następnie znów - tym razem nie dalem rady samemu wyregulować - zrobili mi to w serwisie z rzekomym naprostowaniem. Dzisiaj znów zmieniam bieg z 2 na 3 podczas nauki jazdy w spd (zdążyłem się wypiąć ... ) i trach przerzutka wykrzywiona. Napęd to: kaseta deore 10rz - przebieg około 4200km connex 10s8 przebieg +/- 3000 km zmieniarka tył XT shadow przód deore m590-10 - za chwilę wrzuce jej fotografię. Sprawdziłem czy blat nie jest krzywy - na tafli ze szkła jest ok. Co powinienem wymienić? W czym może tkwić problem https://www.dropbox.com/home/Public/Nowy%20folder fotografie
dovectra Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 luzy na suporcie? te 10 tki są upierdliwe delikatne
Techniq Napisano 31 Lipca 2013 Autor Napisano 31 Lipca 2013 2i regulaminu brak, tarcze proste, sciagnąłem 3 i 2 rozkręcając całośc i teraz nie moge do ładu z podkładką dojść
kinder85 Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 Nie widzę zdjęć ale może przerzutka była za nisko i łańcuch zacinał się między blatem a prowadnica zmieniarki ?
Techniq Napisano 31 Lipca 2013 Autor Napisano 31 Lipca 2013 2i regulaminu za 1 razem była za wysoko - 7-9mm nad blatem, zacieło się dzisiaj była tak jak przewiduje producent z tym, ze juz była delikatnie skrzywiona wg serwisanta i stwierdził, że nie koniecznie będzie działać jak powinna (działała do dziś....;/)
lyndowss Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 Źle ustawiona przerzutka. Trzeba ją ustawić naprawdę dosyć precyzyjnie i trzeba na to poświęcić chwilę czasu, bo inaczej są takie efekty. Wymień przednią przerzutkę, bo nie będzie z niej już pożytku i poskładaj wszystko.
Techniq Napisano 31 Lipca 2013 Autor Napisano 31 Lipca 2013 boje się tylko, że ja to poskładam i znów się tak wydarzy. ;/
Gość Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 Może tez zbyt luźny łańcuch? Miałem coś podobnego ostatnio, zacinało mi się przy przerzucaniu z dwójki na trójkę z przodu. Z tym, że ja miałem przerzutkę nieprzystosowaną do korby. Skróciłem łańcuch o 2 ogniwa i było trochę lepiej. Spróbuj też poustawiać tą przerzutkę idealnie, naprawdę, to ile mm jest ona ustawiona nad korbą, jakie ma maksymalne wychylenie przy przerzucaniu na skrajne przełożenia ma bardzo duże znaczenie.
Techniq Napisano 31 Lipca 2013 Autor Napisano 31 Lipca 2013 Łańcuch swoje za sobą ma ;/ Zastanawiam się czy do mojej ramy cube acid 2012 mogę wpakować przerzutkę down swing
Gość Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 To już musisz sam wytestować, mi się do mojego krossa level a2 udało bez problemu, nic nie kolidowało z koszykiem na bidon, mimo tego, że pisałem maila do serwisu krossa z pytaniem czy wejdzie i odpowiedź brzmiała mniej więcej "nie, niestety nie wejdzie, będzie kolidować z koszykiem"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.