kzielu Napisano 2 Września 2013 Napisano 2 Września 2013 Co sądzicie o deore xt rd-m786 shadow plus wydaje się być ciekawą alternatywą dla x9 type 2. Generalnie skłaniam się ku xt ze względu na ten rabat jaki mogę dostać na cześci Osobiście uważam że działa super. Rower cichy jak nigdy (a powiedzmy że asfalt widzi tylko na parkingu przed jazdą), zmiana biegów super szybka (w porównianiu do SLX Shadow i X7 nie-type 2) jedyny mankament to po załączeniu sprzęgięłka opór na manetce jest odrobine większy. Do SRAMa porównania nie mam, bo ostatni na jakim jeździłem to ESP 9.0SL z ~2000 roku.... Mam co prawda X7 w szosowej hybrydzie ale to jakby inna działka.
Quonirath Napisano 2 Września 2013 Autor Napisano 2 Września 2013 Ktoś gdzieś wcześniej wspomniał i dobrej lince i pancerzu co możecie polecić w tej materii?
Mod Team Puklus Napisano 2 Września 2013 Mod Team Napisano 2 Września 2013 Ja używam pancerzy accenta i linek zwykłych za 2zł. działa to bardzo dobrze. napęd to mix srama i XT.
OrzelPiotr Napisano 2 Września 2013 Napisano 2 Września 2013 Ktoś gdzieś wcześniej wspomniał i dobrej lince i pancerzu co możecie polecić w tej materii? Zrobiłem test przekładając przerzutkę (xt 780) na (xt 786) opór faktycznie wzrasta sprzęgło daje +20% Idąc dalej sprawdziłem jak to wygląda w przypadku stosowania pancerzy i linek gore ride on sealed i stwierdzam, że opór na manetce spada o 60% w stosunku do zwykłych shimano (zestaw w standardzie z manetkami XT i-spec). Pewnie jakieś lepsze przewody zminimalizowały by tą różnicę ale posiadałem tylko powyższe zestawy.
Mod Team Puklus Napisano 2 Września 2013 Mod Team Napisano 2 Września 2013 No to jest logiczne ze skoro sprzęgło hamuje wózek a on sie odchyla podczas zmiany biegów to automatycznie hamuje manetkę.
Rulez Napisano 2 Września 2013 Napisano 2 Września 2013 Zrobiłem test przekładając przerzutkę (xt 780) na (xt 786) opór faktycznie wzrasta sprzęgło daje +20% Idąc dalej sprawdziłem jak to wygląda w przypadku stosowania pancerzy i linek gore ride on sealed i stwierdzam, że opór na manetce spada o 60% w stosunku do zwykłych shimano (zestaw w standardzie z manetkami XT i-spec). Pewnie jakieś lepsze przewody zminimalizowały by tą różnicę ale posiadałem tylko powyższe zestawy. Kurczaki bladziuchne, ja mam zestaw Gore i nie zauważyłem zmniejszenia oporu o 60% względem Shimano, jak to zmierzyłeś ?
tobo Napisano 2 Września 2013 Napisano 2 Września 2013 Po stopniu zmiany koloru palca pod kciukiem, wg wzornika Gore U mnie wychodzi tylko 56 procent, bo mam mniej zagiętych odcinków pancerza.
OrzelPiotr Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Nie ma co się czepiać procentów, co do metody:Dwa rowery obok siebie, na takich samych manetkach i-spec xt (jedna pod lewym kciukiem druga pod prawym, z przerzutkami przód xt, zdjęte łańcuchy, manetką z pancerzem gore wrzucam przerzutkę wciskając sam początek dźwigienki, by w drugim rowerze z systemem pancerzy shimano uzyskać zmianę przełożenia z podobną siłą muszę przyciskać manetkę praktycznie na samym końcu. Istotnie może nie jest to jakiś bardzo dokładny pomiar ale różnica jest odczuwalna.
Quonirath Napisano 3 Września 2013 Autor Napisano 3 Września 2013 Jak by to ująć, na chwilę przesiadłem się na XTR Shadow plus i szybko wróciłem do Sram X0 bez sprzęgiełka ... i żaden rabat nie zmusił by mnie do XTR ... No nie wiem wiesz mnie kusi z prostych względów 600 złotych mniej za xt w stosunku do cen sklepowych to sopro tym bardziej że można to przeznaczyć na jakąś inną część do roweru Generalnie sprawa wygląda tak że nie śmigam maratonów jeżdzę typowo amatorsko tylko w sezonie letnim, unikam deszczowej pogody ( no chyba że mnie złapie w czasie jazdy ) maieszkam w centralniej Polsce więc tereny raczej płaskie w okolicach mojego miasta mam sporo lasów z w miarę ubitymi drogami. Powiem szczerze że nadal sie zastanawiam więc może ten opis miejsca gdzie śmigam pomoże wam i mi wskazać najlepszy wybór jak dla mnie
Rulez Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Nie ma co się czepiać procentów, co do metody: Dwa rowery obok siebie, na takich samych manetkach i-spec xt (jedna pod lewym kciukiem druga pod prawym, z przerzutkami przód xt, zdjęte łańcuchy, manetką z pancerzem gore wrzucam przerzutkę wciskając sam początek dźwigienki, by w drugim rowerze z systemem pancerzy shimano uzyskać zmianę przełożenia z podobną siłą muszę przyciskać manetkę praktycznie na samym końcu. Istotnie może nie jest to jakiś bardzo dokładny pomiar ale różnica jest odczuwalna. Gdyby to były takie same rowery z rak samo ułożonymi linkami z tą samą manetką i przerzutką tylną, to można by pisać o różnicach w oporze ...
burz Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 maieszkam w centralniej Polsce więc tereny raczej płaskie w okolicach mojego miasta mam sporo lasów Skąd jesteś?
Quonirath Napisano 3 Września 2013 Autor Napisano 3 Września 2013 @burz jestem ze Zgierza a czemu pytasz ?
burz Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Zaciekawiła mnie ta dobra cena na osprzęt XT:) No i zawsze można byłoby myknąć razem do Puszczy Bolimowskiej.
Quonirath Napisano 3 Września 2013 Autor Napisano 3 Września 2013 No jest bardzo dobra ale niestety jednorazowa
Quonirath Napisano 4 Września 2013 Autor Napisano 4 Września 2013 Panowie a waszym zdanie lepiej kaseta 11-32 czy 11-34. Pytam bo korba na największej tarczy jaj wiadomo ma 42 a nie 44 zeby czyli teoretycznie mniejsza kaseta zniweluje po części ta różnice :-)
GhOsTwrc Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 lepiej 11-34 . Dla kolan kadencji itp itd. takie moje zdanie i bez wzgledu czy bym posiadał blat 36/38/40/42 bo na takich jezdze to zawsze bardziej jestem zadowolony z 11-34
Rulez Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Panowie a waszym zdanie lepiej kaseta 11-32 czy 11-34. Pytam bo korba na największej tarczy jaj wiadomo ma 42 a nie 44 zeby czyli teoretycznie mniejsza kaseta zniweluje po części ta różnice :-) Akurat rzadko jedzie się na 42 przód i 34 tył więc taka "niwelacja" jest nieistotna.
Quonirath Napisano 4 Września 2013 Autor Napisano 4 Września 2013 Zgadza się ale na innych biegach już różnica będzie bo z tego co pamiętam to kaseta 11-32 w stosunku do 11-34 pomijając skrajne tryby ma o jeden ząbek mniej na każdym trybie. Tylko teraz pytanie czy odczujemy jakąś znaczącą różnice
edi7777 Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 W Zgierzu to raczej 11-28. Nie zdarzało mi się korzystać z 34 nawet w stromych górach bo na przełożeniu 22-34 rower praktycznie nie jedzie.
Quonirath Napisano 4 Września 2013 Autor Napisano 4 Września 2013 @edi777 tylko ze ja chcę kasetę XT 10 biegow a tam nie ma 11-28 najmniejsza to 11-32 Wiec tak korba będzie 42/32/24 kaseta 32/28/25/22/20/18/16/14/12/11 rozumiem że w tym zestawieniu przerzutka tył nadal jest potrzebna z długim wózkiem?
Rulez Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Sramowska może być ze średnim, Shimanowskie przy średnim mogą nie wybrać łańcucha.
Quonirath Napisano 4 Września 2013 Autor Napisano 4 Września 2013 przeliczyłem i wyszło mi że długi wóżek W Zgierzu to raczej 11-28. Nie zdarzało mi się korzystać z 34 nawet w stromych górach bo na przełożeniu 22-34 rower praktycznie nie jedzie. a co Ty robiłeś w Zgierzu?? może my o innym Zgierzu mówimy Zrobiłem test przekładając przerzutkę (xt 780) na (xt 786) opór faktycznie wzrasta sprzęgło daje +20% Idąc dalej sprawdziłem jak to wygląda w przypadku stosowania pancerzy i linek gore ride on sealed i stwierdzam, że opór na manetce spada o 60% w stosunku do zwykłych shimano (zestaw w standardzie z manetkami XT i-spec). Pewnie jakieś lepsze przewody zminimalizowały by tą różnicę ale posiadałem tylko powyższe zestawy. czy to taka linka i pancerz Gore Ride on
Rulez Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 przeliczyłem i wyszło mi że długi wóżek To co Ci wyszło ma się nijak do praktyki : http://www.forumrowerowe.org/topic/145740-w%C3%B3zek-jaka-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-do-11-34t/
Quonirath Napisano 4 Września 2013 Autor Napisano 4 Września 2013 hmm... wyszło mi że napęd będzie miał 39t a przerzutka xt GS ma pojemność 35t a SGS 43t. To jak ten SGS będzie dobrze z tym latał z tym napędam korba 42-32-24 i kaseta 11-32?
OrzelPiotr Napisano 5 Września 2013 Napisano 5 Września 2013 przeliczyłem i wyszło mi że długi wóżek a co Ty robiłeś w Zgierzu?? może my o innym Zgierzu mówimy czy to taka linka i pancerz Gore Ride on ja mam wersje Gore ride on sealed ta pokazana przez Ciebie to low friction.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.