Skocz do zawartości

[2000+] Crossa a może MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rowerem będę jeździł 50 / 50% - asfalt i polne, leśne ścieżki. Z 5% strome podjazdy i piach. Często ze 20km/dz. po zniszczonym asfalcie. Ogólnie trasy niezaciekawe, często dziury, krzaki.

Ze względu na preferowane szybkie przejazdy myślałem o najpopularniejszych krosach na forum: Evado i Viper/Zethos. A może poszukać coś z 29er?

Wzrost 174, waga (lekki jestem) góra 70kg

Napisano

Ja bym brał MTB, większa radość z jazdy zdecydowanie, a jak będziesz chciał poszaleć to na pewno będziesz miał większe możliwości. Mam Unibike Vipera którego wymieniłeś, jeździłem nim w tamtym roku i jeśli porównać go z MTB z tego roku to niebo a ziemia, na rowerze górskim możesz sobie pozwolić na wiele więcej :)

Napisano

na rowerze górskim możesz sobie pozwolić na wiele więcej :)

Na weekend to i bajka. Ale tak mi się wydawało że jak będę zachrzaniał w tygodniu do pracy tam i z powrotem to na 28/29' byłoby wygodniej. No ale bezpośredniego porównania nie mam.

Napisano

Powiem tak.

Miałem te same dylematy.

Miałem zethosa 2011.

Próbowałem wsadzać do niego opony 29", jednak to nie to samo... 

Ok 2 miesięcy mam 2 rowery, miejski na nexusie i górski na full X7, oba kupiłem używane w stanie idealnym i jestem najszczęśliwszym człowiekiem na świecie. Do miasta nexus to bajka a jeżdżąc MTB po lesie już nie muszę się bać o sprzęt jak miałem na UNIBIKU (zwolnię bo koła się scentrują; uwaga na amortyzator).

Ja bym postawił na 29, Może jakieś przeceny złapiesz. dokup oponki i jazda na miasto, ale pamiętaj o dobrym zapięciu.

Jeżeli rozważasz używane i znasz się jako tako to może jednak 2 rowery?

Napisano

Zależy też jak długie te trasy będą.

Też właśnie jestem na etapie rozważania Unibike Viper czy się może na MTB skusić, ale jakoś nie wyobrażam sobie tras 100km+ na MTB.

Fakt na krótkie trasy w las MTB jest lepszy. Lepsze przyspieszenie i przyczepność. 

Napisano

Pierotez, ponieważ mam  podobny dylemat MTB vs. Cross i cena około 2k PLN, podłączę się pod Twój temat:

191cm wzrostu, noga 93cm, 110kg z tendencją (wolno) spadkową. Trasy rodzinne około 20-30km z dziećmi (+sakwy + trailgator) raz w tygodniu (albo częściej jak jesteśmy gdzieś na urlopie), do pracy około 20 w obie strony + od czasu do czasu samotny wypad 50-100km, może za rok dwa jak mi dzieciaki podrosną dojdą kilkudniowe wypady z namiotem.

Rozważam crossa albo 29'era z możliwością założenia bagażnika. W tej chwili jestem na etapie wyboru: Unibike Viper GTS vs. Unibike Fusion 29. Fusion ma osprzęt o klasę niższy, ale hamulce tarczowe (choć kiepskie) - kapcie większe więc może bardziej komfortowo na dziury. Viper ma lepszy osprzęt i amortyzowane siodełko, co w jakiś sposób rekompensuje węższe kichy. Bagażniki, błotniki, oświetlenie mam w miare nowe z obecnego crossa, więc w trekinga za bardzo nie celuje.

Pomożecie? Jakieś mądre uwagi? Widze, że na 29'erach ludzie też jeżdżą na wyprawy, choć alu nie jest polecane. Chciałbym, żeby rower starczył mi na conajmniej kilka lat bez większych wymian.

Napisano

davos pod twoją charakterystykę jazdy najlepszy będzie cross a Viper to bardzo dobry wybór. 

Sam mam 190cm i do takiej jazdy jak napisałeś mój Zethos spisywał się idealnie.

Dodatkowo z v-kami nie ma żadnych problemów, naprawi je każdy. A za to osprzęt wyższy więc i lepszy komfort z jazdy.

Moim zdaniem w twoim wypadku nie powinno być dylematu. 

Choć może po przejażdżce okaże się co innego (choć wątpię).

Napisano

ale jakoś nie wyobrażam sobie tras 100km+ na MTB.

Pomykam przynajmniej raz w tygodniu 100 km na MTB - da się ......

Generalnie jednak w tym sezonie najprawdopodobniej pojawi się u mnie 29-ka.... Złoty środek... Wsiądź, przejedź się, sam się przekonasz....

Napisano

Pomykam przynajmniej raz w tygodniu 100 km na MTB - da się ......

Generalnie jednak w tym sezonie najprawdopodobniej pojawi się u mnie 29-ka.... Złoty środek... Wsiądź, przejedź się, sam się przekonasz....

Jak nie zacznie zaraz lać, to po robocie wezmę kapustę w kieszeń i przejadę się, chwilę.

Wczoraj siedziałem na Fusionie 29'er 21 na  i Crossfire GTS 23 (nie mieli w tym sklepie Vipera, ale chyba różnica jest tylko w osprzęcie) i choć sprzedawca przekonywał mnie, że 23 to dla mnie za duży rower to chyba lepiej się czułem (teraz jeżdżę na Crosie 21.5 i wydaje mi się, że trochę mały jest, szczególnie na miasto). Ale może to po prostu wynikać z tego, że odkąd pamiętam jeżdżę na Crosie a nie na MTB...

sqr: masz ramę 23" ?

Napisano

Miałem ramę 21" choć pewnie dla wielu osób o moim wzroście bardziej przypasuje 23". W sumie taki wzrost na krawędzi, komu jak wygodnie.

Napisano

Wsiadłem na vipera 23" i nie chciałem z niego zejść :) Jutro pierwsza przejażdżka do pracy. Mam nadzieję, że nie będę go musiał testować na mokro...

Napisano

gratuluje zakupu. ja swojego znaleźć nie mogę. może ktoś wie gdzie w lubuskim można kupić unibike vipera na 23 calowej ramie?

Napisano

Winszuję zakupu :) W którym sklepie go kupiłeś?

"Zawsze rowery" przy ul. Potulnej, mieli to co chciałem i za ile chciałem. Miło i profesjonalnie. Mam nadzieję, że będzie podobnie w przypadku potencjalnego serwisu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...