Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Stary niemiecki wolnobieg, odkręcenie

KubaW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z odkręceniem wolnobiegu, byłem w kilku serwisach i nikt nie miał takiego klucza, w jednym mi poradzono odkręcenie go przecinakiem i młotkiem, ale szukam jeszcze innej możliwości, jest jakaś specjalna nazwa tego klucza, lub może wiecie, gdzie można go dostać?

qrfo.jpg

Napisano

jedno co mi przyszło do głowy to dopasować jakąś sześciokątną nakrętkę lub śrubę w te wcięcia. Jest tam ich 24, więc teoretycznie jakaś nakrętka może tam wejść i posłużyć jako klucz. Rozumiesz?

Napisano

teoretycznie powinno zadziałać, ew. przeszukam jeszcze niemiecki internet..

"Coś" znalazłem, na przyszłość może komuś się przyda, klucz nazywa się FR-4 

1hem.png

Pozdrawiam

Napisano

To jest normalny klucz do kasety/wolonbiegu z tego co widzę. Ewentualnie może do suportu, ale wygląda raczej jak do kasety. Nie wiem ile wypustów on tam ma. 20 wypustów, a pentagram1985 Ci policzył już, że masz 24.

Napisano

Z tego zdjęcia dobrze nie widać, ale czy czasem na tym wąskim pierścieniu miedzy najmniejszą zębatką a tą tuleją z wycięciami nie ma czasem wgłębień do odkręcania .

Jak tak to możesz to właśnie punktakiem spróbować odkręcić i w ten sposób rozebrać ten wolnobieg.

Napisano

Tak, dokładnie.

Odkręcasz w prawo, robisz to nad rozłożonymi gazetami, bo się kulki wysypią. Jak zdejmiesz zębatki to zostanie na piaście nakręcony sam korpus, który wtedy można spróbować jakoś odkręcić,

Napisano

Po kilku dniach szukania w niemieckim internecie udało się, było na ostatniej stronie google :)

262_0.jpg262_2.jpg262_1.jpg

nie wiem jak się nazywa (nie znam odpowiednika po polsku), wiem tylko ile kosztuje, ~24 EUR.

VAR Abzieher für Maillard Schraubkranz   Hersteller VAR   Modell RL-40500   Farbe schwarz   Gewicht ca. 105g   Ausführung Normandy-Freiläufe      
  • zur De- und Montage der Sachs Maillard Normandy-Freiläufe/Schraubkränze
  • CNC-gefräst
  • aus gehärtetem u. legiertem Werkzeugstahl

• Außendurchmesser/Verzahnung ca. 31,6mm
  • Anzahl der Zähne 24
  • Gesamthöhe 40mm
  • 37mm  Maulschlüsselweite

• ACHTUNG! ... nicht kompatibel mit den Mod. Maillard "Helicomatic" und "Super Plus" ... die Kerbverzahnungen sind abweichend

Napisano

Opłaca się 24 eur za klucz, który pewnie użyjesz 1 raz? To co podałem wyżej zrób, przy okazji zobaczysz jak wolnobieg w środku wygląda i przeserwisujesz go. To nic trudnego ;)

Napisano

A jak nie chcesz tłuc przecinakami i punktakami to wystarczy suwmiarka, wiertarka, płaskownik, dwa bolce i migomag. Nie ma u Ciebie w okolicy zakładu ślusarskiego? Wydaję mi się, że za sfrezowanie takeigo klucza jak wkleiłeś wzięliby w okolicach 100 zł, a za zespawanie kluczyka podobnego do tego w szlifierce kątowej o wiele mniej :)

Napisano

Chciałem oszczędzić wolnobieg, ma jeszcze ładne zęby, no ale trudno ;) Dziekuje Panowie/Panie (niepotrzebne skreślić) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...