Skocz do zawartości

[łańcuch] Przeskakiwanie łańcucha

porshak16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.
Mam problem z rowerem, a mianowicie przy mocniejszym pedałowaniu coś przeskakuje , prawdopodobnie łańcuch. Wymieniłem już przednie zębatki i łańcuch ale problem nadal występuje.

Czym to może być spowodowane ?
Zębatki kasety w (według mnie) dobrym stanie.
Małe zębatki tylnej przerzutki dosyć mocno zużyte. To przez nie ?

• Mod Team
Napisano

Wymieniłem już przednie zębatki i łańcuch

No to dorzuć jeszcze 3 dychy na wolnobieg który jest już trochę zmeczony :P

Napisano

Primo to wolnobieg, nie kaseta.

Secundo - to na jakich przełożeniach przeskakuje?

Wygląda na to że na wszystkich. Jedynie gdy z przodu łańcuch jest na najmniejszej zębatce to nie skacze.

Więc co to właściwie kaseta ?

• Mod Team
Napisano

Jak na wszystkich to wina mechanizmu zapadkowego ;) można to naprawić, ale łatwiej kupić nowy wolnobieg i wymienić skoro już masz nową korbę i łańcuch.

Napisano

Czyli mówiąc prościej trzeba wymienić cały komplet tylnich zębatek ? Czy do zdjęcia tego wolnobiegu potrzebne są jakieś specjalistyczne narzędzia?

Napisano

Uniwersalny klucz do wolnobiegu i kasety musisz zakupić. Kosztować może gdzieś 10-25zł. Łańcuch to 25zł + wolnobieg Shimano (według mnie najlepszy) dużego wyboru i tak nie masz to 25-30zł. Przednich zębatek nie musisz wymieniać jeżeli są w dobrym stanie. Jeżeli też wymagają wymiany to musisz wymienić prawdopodobnie wszystko czyli korby i prawdopodobnie suport, żeby pasował do korby. Chyba, że wybierzesz takie korby, że nie będziesz musiał go zmieniać. Jeżeli masz wymienne zębatki z przodu w co wątpię to wymień tylko te, które są zużyte. 

Napisano

Czyli mówiąc prościej trzeba wymienić cały komplet tylnich zębatek ? Czy do zdjęcia tego wolnobiegu potrzebne są jakieś specjalistyczne narzędzia?

Tak cały "komplet" tylnych zębatek - tutaj wolnobieg nakręcany. Klucz do wolnobiegu to kilkanaście złotych, sam wolnobieg około 30 zł i tylko tyle musisz wydać/wymienić bo resztę już wymieniałeś.

Napisano

Czyli w moim przypadku wolnobieg nie jest połączony z zębatkami ? Wybaczcie jeśli walnąłem jakąś głupotę ale na rowerach się nie znam - dlatego piszę do was.
Tego klucza do wolnobiegu nie da się czymś zastąpić ?

Napisano

Jeżeli masz umiejętności i jakieś zaplecze warsztatowe to możesz zrobić sobie taki klucz samemu. Jednak lepiej upić tkai klucz i mieć spokój. O ile do kasety można sobie coś zrobić i jakoś to odkręcić to do wolnobiegu trzeba się solidnie oprzeć i z przedłużką podejść, więc trzeba to wykonać bardzo porządnie. Wyjdzie kosztowo i pracochłonnie tak samo jakbyś kupił po prostu klucz za 15zł, a takei rozwiązanie jest pewne. Wolnobieg to wolnobieg+zębatki zwany potocznie wolobiegiem jako całość. W rozwiązaniu na kasetę masz bębenek, w którym jest wolnobieg z zapadkami i osobno kasetę.

Napisano

Wolnobieg to połączone-znitowane te zębatki w całości nakręcane na oś piasty.

Klucz do wolnobiegu musisz kupić lub pożyczyć i do tego spory klucz płaski bodajże rozmiar 30 lub "francuz" .

Napisano

Wolnobieg to połączone-znitowane te zębatki w całości nakręcane na oś piasty.

Mówisz to tak jakby kasety nie były znitowane. Przykład to CS-HG40 CS-HG30 i inne.

Napisano

A jak to jest w moim przypadku ? Wystarczy zdjąć te zębatki i kupić to co zdjąłem, czy ten wolnobieg siedzi gdzieś głębiej ? Jak on wygląda dokładnie ?

Napisano

Tak... Musisz tylko zmienić wolnobieg ;)
Idziesz do rowerowego i odkręcają go za około 5zł., a wolnobieg to tak jak koledzy mówią około 30zł. I zaufaj... Dużo zmieni ta wymiana ;)

I jak kupujesz łańcuch to wolnobieg/kasete też do kompletu ;)

Napisano

Bzdura! Kup jaki Ci odpowiada i możesz zamontować prawie każdy. Byleby nie jakiś wąski z 10s i może z 9s nie będzie pasował. Tak poza tym to dowolność. Polecam no wolnobiegu CN-UG51

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...