Skocz do zawartości

[piasta] - lekki luz na boki w nowej piaście

GeNetic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Panowie. Wczoraj skrecalem kola i zauwazylem ze przednie kolo delikatnie chodzi na boki luz moze 0,5 mm ? Ciezko okreslic jednak ruszajac czuje "drganie" lub cykanie na boki . Zdziwilo mniento poniewaz w tylnym kole tego nie ma , podobnie jest w rowerach znajomych owy luz tez nie wystepuje. Czuc to najlepiej podnoszac rower za kierownice w gore i ruszajac kolem delikatnie prawo lewo - wtedy wyczuwam luz , zdjalem kolo wysuwajac z niego oske i czuje delikatny luz ruszajac piasta w kazda strone przy otworach na oske. Zawiozlem kolo i zostawilem w sklepie tam gdzie go kupilem , wpierw powiedziano mi ze luz jest , pozniej ze sprawdziki to i luzu niema - w momencie jak wychodzilem powiedzieli ze jakis luz jest ale to minimalny i mam to "obserwowac" , a jak sie zwiekszy wrocic . Zdenerwowalem sie i pojechalem do wlasciciela. Oznajmil mi ze luz czuje i ze w piastach maszynowych moze on sie zdarzyc ipbo jest tam jakis margines 0'3 czy cos takiego :| i ze na razie z tym nic nie zrobi bo tego niema co ruszac bo tam nuc niema oprocz lozyska . Zapytalem dlaczego nikt inny nie ma luzuow tylko ja stwierdzil ze mam inne kolo czy cos i nie mam sie przejmowac. Rower to author egosit kola maja 400 km przejechane 3/4 na asfalcie reszta na zwyklych polnych drogach , na piascie napisane jest xenon disc i nic wiecej poza chyba oznaczeniem lozysk. Co mam zrobic w takiej sytuacjii ? Zalozyc kolo i faktycznie jezdzic czy moze cos sie uszkodzic ? Mozliwe ze te maszynowe piasty moga miec taki delikatny luz ? Pytam o gdzies to wyczytalem . Prosze o porady .

Napisano

Raczej nie powinno być luzu. Konus od strony kasety jest dokręcany na imbus. Poluzuj go, spróbuj docisnąć i wtedy zakręcić. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...