Skocz do zawartości

[spinka] czy to możliwe, ze jest za wąska?

sebeq76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam łańcuch HG40, a spinkę KMC i za cholerę nie mogę jej zapiąć na tym łańcuchu.

Czy to możliwe, że ten łańcuch ma ogniwa za szerokie do te spinki?

Generalnie spinek używam juz od jakiegoś czasu i wiem, jak je sie zakłada i zdejmuje, a tej za cholerę nie mogę założyć.

Napisano

powinno dać się zapiąć, może jakiś śmieć siedzi i nie da rady?

nie ma szans. Dopiero kiedy tochę popchnąłem oba bolce rozkuwaczem to się udało.

Ale wtedy spinka mi sie rozpadła podczas jazdy...

Wygląda jak gdyby łańcuch był za szeroki.

Napisano

Nie zawsze spinki na np. 8 rzędów będą pasowały na 8 rzędowe łańcuchy np. spinka sram 8r nie pasuje na łańcuch shimano hg40 8r. Shimano ma trochę szersze łańcuchy. Ale w Twoim przypadku to nie wiem.

Napisano

Nie zawsze spinki na np. 8 rzędów będą pasowały na 8 rzędowe łańcuchy np. spinka sram 8r nie pasuje na łańcuch shimano hg40 8r. Shimano ma trochę szersze łańcuchy. Ale w Twoim przypadku to nie wiem.

no to chyba ten case, bo mam ten HG40...

Napisano

Dokładnie! Są dwie szerokości spinek. Kiedyś kupiłem spinkę SRAM'a. Chciałem zamontować na łańcuch Shimano i nie pasowało. Wróciłem się do sklepu i powiedziałem, że nie pasuje i wymieniłem na KMC. Weszło bez problemu. ;) Jeżeli ktoś ma za wąską spinkę i jakoś mu się jednak uda założyć na łańcuch to nie będzie się przeginał w tym miejscu, więc wpychanie na siłę nie ma sensu.

Napisano

Dokładnie! Są dwie szerokości spinek. Kiedyś kupiłem spinkę SRAM'a. Chciałem zamontować na łańcuch Shimano i nie pasowało. Wróciłem się do sklepu i powiedziałem, że nie pasuje i wymieniłem na KMC. Weszło bez problemu. ;) Jeżeli ktoś ma za wąską spinkę i jakoś mu się jednak uda założyć na łańcuch to nie będzie się przeginał w tym miejscu, więc wpychanie na siłę nie ma sensu.

Wypychanie powoduje, że się przegina, ale jest mniej wytrzymały.

U mnie nawet KMC nie pasował na tego HG40.

Wkurzyłem się i kupiłem nowy łańcuch ze spinką i od razu założyłem.

Wniosek - zawsze upewniać się przed zakupem spinki że będzie pasował na dany łańcuch.

Napisano

Przerabiałem temat w sklepach upierali się, że spinka 8-rzędowa SRAM'a nada się do łańcucha KMC. Nie było szans tego zamontować, wziąłem wiec suwmiarkę i ogniwo miało w łańcuchu 7,1 mm a spinka SRAM'a 6,8 mm niby dziesiątki mm a jednak. Kupiłem spinkę KMC i śmiga aż miło, kolejne cenne doświadczenie :)

Napisano

Teraz gdy mam obie spinki różnica jest widoczna, jednak gdy byłem w sklepie sądziłem, że kupuję "typową" spinkę do "typowego" łańcucha 8rzędów. 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Wątek starawy, ale brak poprawnej odpowiedzi zatem :

hg40 ma szerokość pina 7,3mm, spinki srama do 8rz łanuchów mają 7,1mm.

"Pasuje" czyli wchodzi lekko i demontuje się bez narzędzi.

KMC do 8 rzedowych:

CL-573R  - pin 7,3mm  (będzie dobra do shimano UG51, HG40, HG50, HG70, HG90 i kmc seria x8,  Z8, Z7, Z50, Z30)

CL-571R -  pin 7,1 mm.

Zatem proponowanie spinki connexa to nieporozumienie, jest zbyt wąska - z tego co pamiatam ma 6.8mm

Lekturka  http://www.kmcchain.eu/?en/products/connectors/missing_links/

http://www.connexchain.com/data-live-connex/docs/pdf/Katalog/Connex-Bicycle_Chains_2013.pdf

Napisano

A to się dorzucę ; zerwany łańcuch XTR'a z złotą spinką SRAM'a ( 9s ). Do domu daleko, a obok Decathlon, w którym mieli tylko i wyłącznie spinki KMC do napędów 6/7s i ... Pasuje idealnie, nic nie skacze, biegi wchodzą idealnie.

Napisano

Jaki z tego wniosek ?? nie kupować hg40 :P

Nie koniecznie ;) Przeciorałem go przez jakieś 7-8k km i żył dalej, skuty na sztywno. Ale też dbałem o niego ( czasami :P ). Spinki, to loteria, jedna puści po 10km, druga będzie trzymać przez cały żywot łańcucha, nawet rozpinana i spinana notorycznie ; jak i jedna z moich w łańcuchu SRAM'a 820.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...