papanf Napisano 11 Maja 2006 Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 tak wiec wczoraj troszeczke posmarowalem amortyzator. tak jak zawsze. nadmiar oleju starlem szmateczka . nigdzie nic nie wyciekalo . postawilem rower na noc tam gdzie zawsze. dzisiaj wyprowadzam rower jade jade jade i wciskam klamke przedniego hamulca. a tu zamiast zahamowac slyze przerazliwy piiissskkk ale zamiast sie zatrzymac deba to jade dalej, na zasadzie hamulcow rodem z trexstara-spowalniacz i znowu piiiiiisk i znowu. zatrzymalem sie sprawdzam co jest. a tam na zacisku taka mala czarna plamka. olej oczywiscie ten z amortyzatora. musial jakos sciec, wytrysnac czy Bog wie co jeszcze.... hamulec po 35km dalej nie hamuje tylko z tym ze mniej piszczy..... klocki do wymiany? ;/ :029: :029: :029: :angry: :angry: :eek: pomocy! ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzer Napisano 11 Maja 2006 Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Sprobuj przejechac papierem sciernym i benzyna. Moze cos pomoze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papanf Napisano 11 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 papierem sciernym i benzyna ....tarcze jak rozumiem czy klocki ? sorry ale jestem niestety ciemny jako tako w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 11 Maja 2006 Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Klocki przejedz papierem sciernym. A tarcze mozesz benzyna ekstrakcyjna. Benzyna tez powoduje ze hamulce gorzej hamuja ale moze przeczycsi troche tarcze od smaru. Zjedz po dluzszej przejazdzce z jakiejs gorki zeby pozadnie rogrzac hamulce. Moze WD-40 ale tego juz nie wiem. Jesli to wszystko nie pooskutkuje to klocki do wymiany ale nie wierze w to ze nic z tym sie nie da zrobic. poprostu kiedys zaczna normalnie hamowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 11 Maja 2006 Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Na instrukcji od moich BlackBox'ów było napisane, że w przypadku zatłuszczenia klocków rozwiązaniem jest wygrzewanie ich w piekarniku bądź na "palniku" kuchenki elektrycznej. Osobiście nie próbowałem tej metody.... Podejżewam, że ma zastosowanie tylko w przypadku klocków metalicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papanf Napisano 11 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 aa.........jak wyjac te klocki :/ ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 11 Maja 2006 Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 papanf ma na 100% metaliczne. Wyjmuje sie zapewne tak jak w HMX-2 czyli zdejmujesz kolo i ciagniesz za takie wystajace dzyndzle klockow. Odczepiaja sie od magnesu i juz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papanf Napisano 11 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 no to nie pozostaje mi nic innego jak wyjac klocki, przetrzec je papierem sciernym, przetrzec tarcze benzyna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mozg Napisano 11 Maja 2006 Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Tarcze sobie przeczysc acetonem. Usowa tluszcz, szybko odparowuje nie pozostawiajac po sobie sladu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Danniels Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Nalej do szklanki wody i sporo płynu do mycia naczyń. Wrzuć tam klocki na noc, a rano wypal w piekarniku i po kłopocie. Pozdrawiam Jacunio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papanf Napisano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 a ile piec klocki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Danniels Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Ja wypiekam jak pizze i jest dobrze (220*C, jakieś 15 minut) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papanf Napisano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 ok mam piekarnik Ariston, tryb pizza (200*C)- 15 minut dzisiaj sprobuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Klocki Hayesa RAAAAAZ!!! Ja przetarłem tarczę i klocki denaturatem, porządnie wytarłem papierowym ręcznikiem i rozgrzałem hamulce w czasie jazdy (kilkanaście rozpędów do ok 40km/h i hamowanie do zera). Pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papanf Napisano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 no to juz ni wiem co najlepiej pomoze. tutaj aby przetrzec tu upiec nie wiem co robic :/ i tu takie bardzo amatorskie pytanie. zdejmuje kolo. i jak mam wyciagnac te klocki z zacisku? ;/ na chlopski rozum poprosze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Polecam ściągnięcie instrukcji od hamulców ze strony producenta. Tam powinno być wszystko opisane i narysowane. (Tyle że tekst zapewnie po angielsku.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papanf Napisano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 http://www.hayesdiscbrake.com/pdf/SO1E45-1...AWebEnglish.pdf 2.Brake pad change jesli dobrze zrozumialem : 1.zdjac kolo 2.uzywajac 5mm imbusa obrocic wewnetrzna podkladke (???) 3.Uzywajac kombinerek usunac pierwsza podkladke 4.powtorzyc powyzsze kroki dla wewnetrznej podkladki ehhh i tak sie wyjmuje klocki? dobrze zrozumialem? wyjac tak jak w instrukcji i do piekarnika, tak ? a tarcze benzyna ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 1.zdjac kolo 2.uzywajac 5mm imbusa kręcić zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara aż "jeden zwój gwintu się ujawni" :lol: 3.Uzywajac kombinerek usunac zewnętrzny klocek 4.powtorzyc powyzsze kroki dla wewnetrznego klocka (tego od strony koła) Montaż oczywiście w odwrotnej kolejności. Potem regulacja imbusem położenia nieruchomego klocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papanf Napisano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 ...dzieki masz u mnie zubra czyli takie male podsumowanko : 1.metody : -wypalic w piekarniku (15 min -200*C) -przetrzec papierem sciernym -przetrzec denaturatem itp i rozgrzac hamulce -wrzucic klocki na noc do szklanki z woda i plynem do mycia naczyn .rano wygrzac w piekarniku ktora opcje wybrac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max264 Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 masz jeszcze jedna opcje..w sklepach motoryzacyjnych sa specjalne plyny do chamolcow....nie pamietam jego nazwy...czysci i odtluszcza powierzchnie..jest to specjalny plyn do chamolcow.......najlepsza opcja ktore podales wyzej bedzie przetrzc papierem wodnym klocki potem je wypalic...a tarcze acetonem lub jakims srodkiem odtluszczajacym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Danniels Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Zamiast benzyny użyj acetonu. Benzyna jest tłusta i niewiele pomoże, aceton wysusza na popiół. A klocki mocz we wszystkim po kolei - dojdziesz do najlepszej metody. W mojej opinii najlepiej działa woda z ludwikiem, albo proszkiem do prania. Potem trzeba dobrze wypłukać klocki i przyda się wypalenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papanf Napisano 13 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 czyli zrobie tak: 1.aceton -przetre tarcze acetonem 2.klocki przetre acetonem 3.wrzuce je na noc do wody z plynem do naczyn 4.rano przetre apierem sciernym i wypale w piekarniku a propos ACETONU. czy to nie jest skladnik zmywacza do paznokci? bo znalazlem troche tego cuda, i jego sklad: Acetone, Aqua, Glycerin, Panthenol, Chamomilla, Recuita JEsli to nie to ,to gdzie moge dostac ACETON ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Danniels Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Zmywacz do paznokci zawiera olejki nawilżające paznkieć po zmyciu. Powinien być ok, ale jeśli nie chcesz ryzykować postaraj się o aceton. A kupić go można w sklepach malarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papanf Napisano 13 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 poki co dzisiaj wyjalem klocki przetarlem acetonem i benziną tka samo jak tarcze.... niestety teraz juz nic nie piszczy ale dalej zamiast hamowac spoowalnia. czyli pozostalko znowu wszystko rozbierac i do piekarnika z klockami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 mji ez sie cos zwalilo z hamulcem i zamiast hamowac spowalnia :/ :/ mam black boxa 203 mm :/ mam zrobic to co papanf czy jakos inaczej ?? :>:> bo boje sie o swoje zycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.