grzechu83 Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Witam Ostatnio zauważyłem, że mój suport "nie ma oporów", że się tak wyrażę - po zdjęciu łańcucha i lekkim pchnięciu korby kręci się długą chwilę. Po nieco szybszym zakręceniu korbą słychać lekkie huczenie, ale to chyba normalne dla elementu, który się kręci (a może nie?). Luzów na osi nie zaobserwowałem. Czy takie zachowanie jest normalne, czy jednak jakiś opór (choćby smaru) powinien być? Z jednej strony brak oporów to mniejsze straty siły na ich pokonanie, ale z drugiej strony, czy pod obciążeniem nie będzie większych tarć, niż powinny być? Suport to Truvativ PowerSpline (mini isis), przebieg ok 3k km, jeśli dobrze pamiętam.
ugupu Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Jak nie ma luzów to jest OK. Opór też ma, bo jakby go nie miał to jeszcze by się kręcił a ty, jakbyś rozkminił dlaczego tak jest, byłbyś bogatym człowiekiem. Wyobraź to sobie: bezoporowe łożyska toczne...
Mod Team Puklus Napisano 13 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2013 Taaa i jeszcze silnik tłokowy pracujący bez tarcia
Tofi Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Wyobraź to sobie: bezoporowe łożyska toczne... ... jak np. poduszka magnetyczna w komorze próżniowej. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2013 Mniej więcej, jednak nie było by to łożysko toczne koniec OT
Mod Team michuuu Napisano 14 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2013 Chyba pierwszy przypadek pacjenta którego zastanawia suport kręcący się bez oporów. Zawsze były narzekania na opory.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.