farmer Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Co do spinek to na pewno są wygodne choć jak dla mnie nie bez wad. Maiłem connexa 9sp i się rozsypał, connex 10sp tez go zerwałem (wyrwany bolec z blaszki w obu przypadkach) a łańcucha nie zerwałem jeszcze ani razu. Do częstego czyszczenia na pewno wygodniej ze spinką, ale connexa rozpinałem w chwile i to rękoma. Teraz testuje KMC i potrzebowałem kombinerek by rozpiąć - choć dopiero się jej uczę więc pewnie brak doświadczenia. W warunkach błotnych lub pozimowych rozpięcie jest też trudniejsze no ale jeśli nie masz psinki to do rozkucia łańcuch potrzebujesz kombinerek. Reasumując - z mojego doświadczenia jednak spinki są słabszym ogniwem niż cały łańcuch ale i tak ich będę używał
bartnik Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 mi w zeszłym roku strzelił łańcuch pierwszy raz w życiu i nie było to na spince
lyndowss Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Co do spinek to na pewno są wygodne choć jak dla mnie nie bez wad. Maiłem connexa 9sp i się rozsypał, connex 10sp tez go zerwałem (wyrwany bolec z blaszki w obu przypadkach) a łańcucha nie zerwałem jeszcze ani razu. Do częstego czyszczenia na pewno wygodniej ze spinką, ale connexa rozpinałem w chwile i to rękoma. Teraz testuje KMC i potrzebowałem kombinerek by rozpiąć - choć dopiero się jej uczę więc pewnie brak doświadczenia. W warunkach błotnych lub pozimowych rozpięcie jest też trudniejsze no ale jeśli nie masz psinki to do rozkucia łańcuch potrzebujesz kombinerek. Coś jest z Twoim zapinaniem nie tak. Nigdy czegoś takiego nie słyszałem. Poza tym spinka jest najmocniejszym elementem łańcucha. Na jednej można ich kilka wykończyć. Z tym trudnym rozkuwaniem w czasie zimy to też bajka. Ja nigdy nie mam problemu z rozkuciem. Ewentualnie wystarczy kropelki smaru na ogniwa gdzie jest spinka, poczekać chwilę i schodzi bez problemu. Zawsze też dla bardzo leniwych można od razu z kombinerkami podejść. 5 sekund i po sprawie Takie trudności jakie opisujesz w rozpinaniu to tylko przy bardzo zastały łańcuchu. Ostatnio męczyłem się z takim.
Sotnikov Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Od lat używam sramowskich 8rz, złotych spinek do łańcuchów Shimano HG 9rz - działają bez problemowo a rozpinanie jest banalnie proste nawet, gdy łańcuch jest usyfiony, Kłopot natomiast miałem kiedys z rozpięciem spinki kmc.
slav4 Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Od lat używam sramowskich 8rz, złotych spinek do łańcuchów Shimano HG 9rz - działają bez problemowo a rozpinanie jest banalnie proste nawet, gdy łańcuch jest usyfiony, Kłopot natomiast miałem kiedys z rozpięciem spinki kmc. Jak dla mnie tylko spinka i porządny shake. Maszynka do łańcucha chlapie syfem, czyści tylko z zewnątrz, a poza tym po jej użyciu stajemy przed dylematem pt: "jak wyczyścić maszynkę" Następnie czeka nas kolejny >zagnieżdżony< dylemat - "jak wyczyścić to czego użyliśmy do czyszczenia maszynki". Potem kolejny dylemat - jak wyczyćcić "czyścidło" do "czyścidła" maszynki.... Per saldo łańcuch czysty tylko z zewnątrz, (brud dalej jest we wnętrzu pinów), kupa roboty i chlapania. Maszynkom zdecydowane NIE PS. Niedowiarkom polecam maszynkę, a potem shake. Benzyna po maszynce i shake'u cokolwiek przybrudzona....
mklos1 Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Ja używam spinek KMC. Jak do tej pory nie stwarzały żadnych problemów. Ostatnio kupiłem serię, która dość ciasno się zapina, więc mam czasami problemy z otwarciem, ale zwykle odbywa się to bez narzędzia. W tym roku przez nieuwagę zostawiłem na zimę suchy łańcuch, który zardzewiał. Niestety ręcznie spinki nie udało się otworzyć, nawet po obfitym podlaniu olejem. Parę tygodni wcześniej kupiłem - wydawałoby się idiotyczne - szczypce do otwierania i zamykania spinek. Okazały się zbawienne - inaczej musiałbym rozkuć łańcuch. W ogólności jednak takie narzędzie nie jest potrzebne (szczególne przypadki).
dejtrejder Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Od lat używam sramowskich 8rz, złotych spinek do łańcuchów Shimano HG 9rz - działają bez problemowo Spinka sramowska ZŁOTA jest dedykowana do napędu 9 rzędowego. Więc nic dziwnego, że ci działa. Spinka srebrna jest do napędu 8 rzędowego i nie działa z 8 rzędowymi łańcuchami HG. Proszę nie siać zamieszania.
dejtrejder Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Nie działa bo się jej zapiąć nie da. Łańcuch jest zbyt szeroki. Sprawdziłem to wiem na 100%. Nie tylko ja zresztą. Niektórzy szlifują te spinki, ja kupiłem po prostu inną.
ugupu Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Działa. Na 100%, bo mam nią spięty łańcuch w jednym z rowerów.
dejtrejder Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Tyle, że twój łańcuch to nie HG tylko może UG albo zupełnie inny - wtedy może działa. I nie sprzeczaj się ze mną kolego bo zwyczajnie nie masz racji i swoją głupotą wprowadzisz kogoś w błąd. Więc przestań spamować. A jak mnie nie wierzysz to poszukaj w google wpisów ludzi na innych forach rowerowych dotyczących tego problemu. Sam zrobiłem ten błąd, że nie posiadając wiedzy kupiłem spinkę srama w jednym sklepie z łańcuchami HG ( bo akurat takie miał ) a potem było zdziwienie. Jeśli więc kolego nie masz pewności, że twój łańcuch to HG to przestań mi tu brednie wypisywać. I naucz się czytać ze zrozumieniem bo nie chodzi o jakiś tam twój łańcuch spięty tą spinką tylko łańcuch HG.
1415chris Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 dejtrejder moze powstzymaj sie od tych osobistych wycieczek. Lancuch HG 8s 7.3mm, spinka Srama srebrna do 8s, ktore w Sramie maja 7.1mm, stad moga pojawic sie trudnosci.
przemokolarz Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Spinki Srama samymi palcami nie dałem rady rozpiąć. Teraz mam spinkę wippermann connex i wszystko robię bez narzędzi - polecam.
Mod Team michuuu Napisano 14 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2013 Na zdjęcie srama trzeba mieć sposób i cierpliwość. Ja się poddałem i użyłem skuwacza. Teraz wippermann rządzi.
ugupu Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Tyle, że twój łańcuch to nie HG tylko może UG albo zupełnie inny - wtedy może działa. I nie sprzeczaj się ze mną kolego bo zwyczajnie nie masz racji i swoją głupotą wprowadzisz kogoś w błąd. Więc przestań spamować. A jak mnie nie wierzysz to poszukaj w google wpisów ludzi na innych forach rowerowych dotyczących tego problemu. Sam zrobiłem ten błąd, że nie posiadając wiedzy kupiłem spinkę srama w jednym sklepie z łańcuchami HG ( bo akurat takie miał ) a potem było zdziwienie. Jeśli więc kolego nie masz pewności, że twój łańcuch to HG to przestań mi tu brednie wypisywać. I naucz się czytać ze zrozumieniem bo nie chodzi o jakiś tam twój łańcuch spięty tą spinką tylko łańcuch HG. http://s1349.photobucket.com/user/ugupu/media/S0041008_zpsc6d6f6af.jpg.html Napiszę raz jeszcze. Spinka SRAM do łańcuchów 8rz działa z 8rz łańcuchami Shimano HG. Nie z UG ani innymi. Nie oczekuje przeprosin ani przyznania mi racji bo wiem, że cię na to nie stać. Spodziewam się raczej rozpaczliwych prób wyjścia z sytuacji w czym dowiodłeś już swojej biegłości. Z mojej strony to wszystko w tej nieco żenującej wymianie poglądów. @ przemokolarz i michuu Przed zdjęciem spinki łańcuch trzeba ze 2-3 razy przegiąć tak, jak to robimy po zbyt ciasnym zakuciu łańcucha.
tobo Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Spinka srama do 8mek zapina "na sztywno" łańcuchy siemano lub nie zapina ich wcale - sprawdzone dziesiątki razy, z mizernym skutkiem, że tak powiem z obowiązku pracowniczego Spinkę można z czuciem poprawić skuwaczem naciskając lekko jej bolce tak by spinkę rozepchnąć - działa. Zwyczajowo nie zakładam sramolców do siemano w tej konfiguracji, zamiast tego ostatnio używamy bezproblemowych KMC. Niektóre spinki ulegają presji i udaje się je zamknąć, inne nie - to raczej kwestia tolerancji produkcyjnej.
dejtrejder Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Ugupu, przyjedź do mnie i załóż tą spinkę Stawiam flaszkę jeśli ci się to uda Starą, wytartą spinkę srama założyłem, nowej nie da rady i koniec. I konsekwentnie zapraszam... założysz moja spinkę srama do mojego łańcucha HG oprócz flaszki zwracam koszty paliwa albo biletu na pociąg Z mojej strony koniec dyskusji.
majkelTL Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Ja jakiś czas temu używałem spinki connexa, nie było żadnych problemów z zapinaniem ani rozpinaniem łańcucha, wszystko robiłem palcami. Nie zauważyłem żadnych objawów osłabienia łańcucha w miejscu spinania. Spinkę connexa stosowałem z łancuchem tej samej firmy, kiedy zmienilem na HG93 łańcuch spięty jest już na sztywno. Zastanawiam się nad powrotem do spinki, wydaję mi się, że connex z shimano powinny dorze współpracować. Mam rację?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.