Skocz do zawartości

[łańcuch] jakie są skutki używania spinki?

Lewandowski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co do spinek to na pewno są wygodne choć jak dla mnie nie bez wad. Maiłem connexa 9sp i się rozsypał, connex 10sp tez go zerwałem (wyrwany bolec z blaszki w obu przypadkach) a łańcucha nie zerwałem jeszcze ani razu.

Do częstego czyszczenia na pewno wygodniej ze spinką,  ale connexa rozpinałem w chwile i to rękoma. Teraz testuje KMC i potrzebowałem kombinerek by rozpiąć - choć dopiero się jej uczę więc pewnie brak doświadczenia.

W warunkach błotnych lub pozimowych rozpięcie jest też trudniejsze no ale jeśli nie masz psinki to do rozkucia łańcuch potrzebujesz kombinerek.

Reasumując - z mojego doświadczenia jednak spinki są słabszym ogniwem niż cały łańcuch ale i tak ich będę używał ;)

Napisano

Co do spinek to na pewno są wygodne choć jak dla mnie nie bez wad. Maiłem connexa 9sp i się rozsypał, connex 10sp tez go zerwałem (wyrwany bolec z blaszki w obu przypadkach) a łańcucha nie zerwałem jeszcze ani razu. Do częstego czyszczenia na pewno wygodniej ze spinką,  ale connexa rozpinałem w chwile i to rękoma. Teraz testuje KMC i potrzebowałem kombinerek by rozpiąć - choć dopiero się jej uczę więc pewnie brak doświadczenia. W warunkach błotnych lub pozimowych rozpięcie jest też trudniejsze no ale jeśli nie masz psinki to do rozkucia łańcuch potrzebujesz kombinerek.

Coś jest z Twoim zapinaniem nie tak. Nigdy czegoś takiego nie słyszałem. Poza tym spinka jest najmocniejszym elementem łańcucha. Na jednej można ich kilka wykończyć. Z tym trudnym rozkuwaniem w czasie zimy to też bajka. Ja nigdy nie mam problemu z rozkuciem. Ewentualnie wystarczy kropelki smaru na ogniwa gdzie jest spinka, poczekać chwilę i schodzi bez problemu. Zawsze też dla bardzo leniwych można od razu z kombinerkami podejść. 5 sekund i po sprawie Takie trudności jakie opisujesz w rozpinaniu to tylko przy bardzo zastały łańcuchu. Ostatnio męczyłem się z takim.

Napisano

Od lat używam sramowskich 8rz, złotych spinek do łańcuchów  Shimano HG 9rz - działają bez problemowo a rozpinanie jest banalnie proste nawet, gdy łańcuch jest usyfiony,

Kłopot natomiast miałem kiedys z rozpięciem spinki kmc.

Napisano

Od lat używam sramowskich 8rz, złotych spinek do łańcuchów  Shimano HG 9rz - działają bez problemowo a rozpinanie jest banalnie proste nawet, gdy łańcuch jest usyfiony,

Kłopot natomiast miałem kiedys z rozpięciem spinki kmc.

Jak dla mnie tylko spinka i porządny shake. Maszynka do łańcucha chlapie syfem, czyści tylko z zewnątrz, a poza tym po jej użyciu stajemy przed dylematem pt: "jak wyczyścić maszynkę"

Następnie czeka nas kolejny >zagnieżdżony< dylemat - "jak wyczyścić to czego użyliśmy do czyszczenia maszynki".

Potem kolejny dylemat - jak wyczyćcić "czyścidło" do "czyścidła" maszynki....

Per saldo łańcuch czysty tylko z zewnątrz,  (brud dalej jest we wnętrzu pinów), kupa roboty i chlapania.

Maszynkom zdecydowane NIE

PS. Niedowiarkom polecam maszynkę, a potem shake. Benzyna po maszynce i shake'u cokolwiek przybrudzona....

Napisano

Ja używam spinek KMC. Jak do tej pory nie stwarzały żadnych problemów. Ostatnio kupiłem serię, która dość ciasno się zapina, więc mam czasami problemy z otwarciem, ale zwykle odbywa się to bez narzędzia. W tym roku przez nieuwagę zostawiłem na zimę suchy łańcuch, który zardzewiał. Niestety ręcznie spinki nie udało się otworzyć, nawet po obfitym podlaniu olejem. Parę tygodni wcześniej kupiłem - wydawałoby się idiotyczne - szczypce do otwierania i zamykania spinek. Okazały się zbawienne - inaczej musiałbym rozkuć łańcuch. W ogólności jednak takie narzędzie nie jest potrzebne (szczególne przypadki).

Napisano

Od lat używam sramowskich 8rz, złotych spinek do łańcuchów  Shimano HG 9rz - działają bez problemowo 

Spinka sramowska ZŁOTA jest dedykowana do napędu 9 rzędowego. Więc nic dziwnego, że ci działa. Spinka srebrna jest do napędu 8 rzędowego i nie działa z 8 rzędowymi łańcuchami HG. Proszę nie siać zamieszania.

Napisano

Nie działa bo się jej zapiąć nie da. Łańcuch jest zbyt szeroki. Sprawdziłem to wiem na 100%. Nie tylko ja zresztą. Niektórzy szlifują te spinki, ja kupiłem po prostu inną.

Napisano

Tyle, że twój łańcuch to nie HG tylko może UG albo zupełnie inny - wtedy może działa. I nie sprzeczaj się ze mną kolego bo zwyczajnie nie masz racji i swoją głupotą wprowadzisz kogoś w błąd. Więc przestań spamować. A jak mnie nie wierzysz to poszukaj w google wpisów ludzi na innych forach rowerowych dotyczących tego problemu. Sam zrobiłem ten błąd, że nie posiadając wiedzy kupiłem spinkę srama w jednym sklepie z łańcuchami HG ( bo akurat takie miał ) a potem było zdziwienie. Jeśli więc kolego nie masz pewności, że twój łańcuch to HG to przestań mi tu brednie wypisywać. I naucz się czytać ze zrozumieniem bo nie chodzi o jakiś tam twój łańcuch spięty tą spinką tylko łańcuch HG.

Napisano

dejtrejder moze powstzymaj sie od tych osobistych wycieczek.

Lancuch HG 8s 7.3mm, spinka Srama srebrna do 8s, ktore w Sramie maja 7.1mm, stad moga pojawic sie trudnosci.

Napisano

Tyle, że twój łańcuch to nie HG tylko może UG albo zupełnie inny - wtedy może działa. I nie sprzeczaj się ze mną kolego bo zwyczajnie nie masz racji i swoją głupotą wprowadzisz kogoś w błąd. Więc przestań spamować. A jak mnie nie wierzysz to poszukaj w google wpisów ludzi na innych forach rowerowych dotyczących tego problemu. Sam zrobiłem ten błąd, że nie posiadając wiedzy kupiłem spinkę srama w jednym sklepie z łańcuchami HG ( bo akurat takie miał ) a potem było zdziwienie. Jeśli więc kolego nie masz pewności, że twój łańcuch to HG to przestań mi tu brednie wypisywać. I naucz się czytać ze zrozumieniem bo nie chodzi o jakiś tam twój łańcuch spięty tą spinką tylko łańcuch HG.

http://s1349.photobucket.com/user/ugupu/media/S0041008_zpsc6d6f6af.jpg.html

Napiszę raz jeszcze. Spinka SRAM do łańcuchów 8rz działa z 8rz łańcuchami Shimano HG. Nie z UG ani innymi.

Nie oczekuje przeprosin ani przyznania mi racji bo wiem, że cię na to nie stać. Spodziewam się raczej rozpaczliwych prób wyjścia z sytuacji w czym dowiodłeś już swojej biegłości.

Z mojej strony to wszystko w tej nieco żenującej wymianie poglądów.

@ przemokolarz i michuu

Przed zdjęciem spinki łańcuch trzeba ze 2-3 razy przegiąć tak, jak to robimy po zbyt ciasnym zakuciu łańcucha.

Napisano

Spinka srama do 8mek zapina "na sztywno" łańcuchy siemano lub nie zapina ich wcale - sprawdzone dziesiątki razy, z mizernym skutkiem, że tak powiem z obowiązku pracowniczego :)

Spinkę można z czuciem poprawić skuwaczem naciskając lekko jej bolce tak by spinkę rozepchnąć - działa.

Zwyczajowo nie zakładam sramolców do siemano w tej konfiguracji, zamiast tego ostatnio używamy bezproblemowych KMC. 

Niektóre spinki ulegają presji i udaje się je zamknąć, inne nie - to raczej kwestia tolerancji produkcyjnej.

Napisano

Ugupu, przyjedź do mnie i załóż tą spinkę :) Stawiam flaszkę jeśli ci się to uda :) Starą, wytartą spinkę srama założyłem, nowej nie da rady i koniec. I konsekwentnie zapraszam... założysz moja spinkę srama do mojego łańcucha HG oprócz flaszki zwracam koszty paliwa albo biletu na pociąg :)

Z mojej strony koniec dyskusji. 

Napisano

Ja jakiś czas temu używałem spinki connexa, nie było żadnych problemów z zapinaniem ani rozpinaniem łańcucha, wszystko robiłem palcami. Nie zauważyłem żadnych objawów osłabienia łańcucha w miejscu spinania.

Spinkę connexa stosowałem z łancuchem tej samej firmy, kiedy zmienilem na HG93 łańcuch spięty jest już na sztywno. Zastanawiam się nad powrotem do spinki, wydaję mi się, że connex z shimano powinny dorze współpracować. Mam rację?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...