Skocz do zawartości

[korba] alivio M430 krzywa średnia zębatka

Cykada

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie jest jakoś tragicznie krzywa, ale obracając ja do tyłu widać że w pewnym momencie odchodzi od lini prostej. Faktycznie może spróbuje wyprostować.

Pytanie- żeby zdjąć korbę wystarczy odkęcić śrubę i pociągnąć czy potrzebny będzie jakiś ściągacz?

Napisano

Do korby będzie potrzebny ściągacz, żeby niczego nie popsuć, czy oszpecić. Ja do prostowania użyłem imadła i francuza. Ponad dwa tysiące przebiegu i zębatka ma się całkiem nieźle. Do dzieła ;). I tak jest uszkodzona. Jak się uda, to fajnie, a jak nie to trzeba wymienić. Nic się nie bój, tylko działaj z wyczuciem, żeby nie przedobrzyć ;)

• Mod Team
Napisano

Możliwe ze do tego zabiegu wymagane będzie odkręcenie najmniejszej zębatki. Nie mniej jednak chwila gimnastyki pozwala wyjąć zębatkę, zazwyczaj. 

Napisano

Z korb Shimano da się zdjąć obie duże zębatki bez zdejmowania korby ... tylko do młynka trzeba zdjąć korbę z osi.

Robiłem tak w XT,  SLX`e, Deore, Alivio :) 

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Błąd czy może faktycznie być niekompatybilna?

Ta zębatka pamięta czasy których jeszcze o m430 nikt nie myślał :P nie mniej jednak będzie kompatybilna :P

Napisano

Ja mam M442 i też przechodziłem wymianę średniej tarczy. Oczywiście dedykowanej, do tego modelu nie znalazłem, a z niższych nie chciałem. Kupiłem blat z Deore 590 i pasuje bez problemu. Jak już napisano wcześniej, największe zębatki wyciągniesz po odkręceniu kominów poprzez ramiona. Do ściągnięcia i założenia średniej, będziesz musiał odkręcić małą tarczę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...