marcin9791 Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Witam,Jestem nowy na forum, więc cześć wszystkim i z góry dzięki za pomoc.Chciałem rozebrać wolnobieg shimano. Zdjąłem go z koła (o dziwo poszło gładko), następnie chciałem sprawdzić stan kulek i nasmarowania w bębenku i ewentualnie coś poprawić, wymienić, nasmarować. Zatrzymałem się na etapie odkręcenia nakrętki, która ma dwie małe dziurki. Fotkę dałem w załączniku i te dziurki są zaznaczone na czerwono. Znalazłem informację, że należy odkręcać ją młotkiem i gwoździem albo punktakiem w prawą stronę. Próbowałem pół dnia, zniszczyłem na niej swój punktak i dalej nakrętka nie chce puścić. Czy jest do tego jakiś klucz i gdzie go mogę dostać?Dzięki za informacje i pozdrawiam.
spons92 Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Klucza takiego raczej nie ma, jedynie jakiś własnej roboty. Z reguły za pomocą gwoździa i młotka się da to odkręcić. Ew. jak wolnobieg chodzi dobrze, to możesz bez rozbierania psiknąć w ruchome miejsca olej w sprayu.
Kiciok Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Olej w sprayu, albo go po prostu wymienić. Wolnobiegi są dość tanie i pewnie nie warto się z tym bawić. No chyba, że w celach edukacyjnych
piotreeek Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 łatwiej rozebrać wolnobieg jak jest zakręcony na piaście. Masz rację, tam jest lewy gwint, i powinieneś odkręcać w prawo. niekiedy nie da się tego punktakiem, w sieci pisza o specjalnym kluczu od Shimano, ale nikt go nigdy na oczy nie widział.
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2013 Mod Team Napisano 8 Maja 2013 http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?t=9483 tak se myślę ze się nada
Borgi Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Ta nakrętka potrafi dać w kość, trzeba dobrze uderzyć to puści. Nie pamiętam czym to odkręcałem ale młotek był na pewno i imadło chyba. Ja swój rozbierałem bo coś dziwnie strzelał i raczej w celach edukacyjnych bo już dawno się skończył. Trzeba uważać żeby nie pogubić kulek (małe są) i się trochę gimnastykowałem ze złożeniem tego do kupy. Ogólnie jak wolnobieg ma już swoje przejechane (mój miał m oko 6 tyś km) to nie warto się z nim bawić i kupić nowy. Ja już rezygnuje z tego rozwiązania i właśnie jestem na etapie przejścia na kasetę.
marcin9791 Napisano 9 Maja 2013 Autor Napisano 9 Maja 2013 OK, dzięki za porady. Nakrętka jeszcze nie puściła, na razie pomęczę się z nią i jeśli to nic nie da to kupię nowy. pozdrawiam
adas651 Napisano 10 Maja 2013 Napisano 10 Maja 2013 tą nakrętkę z dwiema dziurkami łatwo odkręca sie takim kluczem; http://www.cyklotur.com/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/do-suportu-i-korb/p,klucz-kolkowy-spa-2-park-tool,4250.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.