kamilof11 Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Witam, Mam już wiekowy rower ktory posiada piasty Shimano STX i chciałbym je wymienić ale ponoć już ich nie produkują.Jest jakis nowy model który zastępuje te piasty ?Z góry dziękuje za pomoc
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2013 Mod Team Napisano 8 Maja 2013 Każda jedna, podejrzewam ze stx był na 7, ale spokojnie możesz kupić nowożytną piaste na 8-10 biegów. A jaką to zalezy ile masz kasy. Zapoznaj sie także z regulaminem.
kamilof11 Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 Czemu chcesz je wymieniać? chce wymienić bo koła mi latają tak bardzo jakby miały zaraz odpaść - są duże luzy . oprócz tego no wiadomo że musze jeszcze obrecze wycentrować
adii22 Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Jeśli piasty nie są do zakontrowania (są tak zużyte, co w wypadku STX jest dość... trudne), to wymieniaj, zawsze możesz oddać koło do serwisu, gdzie zrobią Ci z nim jak należy. W wypadku wymiany piasty konieczne jest ponowne zaplatanie koła
kamilof11 Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 Jeśli piasty nie są do zakontrowania (są tak zużyte, co w wypadku STX jest dość... trudne), to wymieniaj, zawsze możesz oddać koło do serwisu, gdzie zrobią Ci z nim jak należy. W wypadku wymiany piasty konieczne jest ponowne zaplatanie koła czy wymiane piast i zapłatania koła mogę wykonać samemu czy to zbyt trudne ? nie mam za dużo gotówki dlatego chciałbym zrobić wszystko samemu, oprócz centrowania.
nieborak Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Najpierw je rozkręć, wyczyść i zobacz w jakim są stanie. Mam już wiekowy rower ktory posiada piasty Shimano STX i chciałbym je wymienić ale ponoć już ich nie produkują. Nie produkują ale jeszcze można kupić nówki http://allegro.pl/czesci-piasty-16445?order=p&string=STX&search_scope=category-16416 Na tył za używaną możesz się rozejrzeć jeśli obecna będzie w kiepskim stanie. Każdy inny parallax pewnie będzie miał te same wymiary więc szprychy będą pasować.
beskid Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Najtańszym kosztem będzie iść do dobrego serwisu a tam wymienią Ci kulki i dopasują konusy. Nie muszą być oryginalne. Te piasty są dość porządne ale nie są wstanie wytrzymać długotrwałej jazdy na sporym luzie. Kolejna możliwość to kupienie takiej piasty jak zaproponował poprzednik lub bliżniaczej Acery X i przełożenie bebechów.
kamilof11 Napisano 13 Maja 2013 Autor Napisano 13 Maja 2013 byłem dziś w serwisie - sprzedawca mnie pocieszył że on nie będzie miał części do naprawy piasty, polecił bym kupił nową piastę STX za ok 260 zł + 40 zł przełożenie szprych więc łącznie 300 zł..... albo żebym kupił nowe całe koło też coś za ok 250 złale równie dobrze żeby jeździć, mogę kupić dużo tańsze koło, przełożyć kasete / wolnobieg ( przyznaje się bez bicia że nie wiem co mam zamonowane) i dalej śmigać. Chyba że ma ktoś inna cenną rade ?
beskid Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 No chyba go powaliło z tą ceną. Kup nowe koło bo to najlepsze rozwiązanie.
tobo Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Ciekawe skąd sprzedawca wytrzasnął taką cenę za STX'a (który pamięta jeszcze chyba polską walutę przed denominacją , a ta piasta nie kosztowała 2 600 000 zł) i skąd wziął taki zabytek. Może myśli że jesteś pasjonatem Ten model Shimano obsługuje kasety. Jeśli mieszkasz w Warszawie to znajdź bardziej kompetentnego sprzedawcę w innym sklepie, takim który oferuje części do Shimano - można kupić w detalu konusy czy bębenek. Tak czy inaczej najtaniej wyjdzie reanimacja, na pewno taniej niż 300 zł
kamilof11 Napisano 13 Maja 2013 Autor Napisano 13 Maja 2013 Ciekawe skąd sprzedawca wytrzasnął taką cenę za STX'a (który pamięta jeszcze chyba polską walutę przed denominacją , a ta piasta nie kosztowała 2 600 000 zł) i skąd wziął taki zabytek. Może myśli że jesteś pasjonatem Ten model Shimano obsługuje kasety. Jeśli mieszkasz w Warszawie to znajdź bardziej kompetentnego sprzedawcę w innym sklepie, takim który oferuje części do Shimano - można kupić w detalu konusy czy bębenek. Tak czy inaczej najtaniej wyjdzie reanimacja, na pewno taniej niż 300 zł sory was bardzo, wprowadziłem Was w błąd - sprzedawca zapropnował piastę XT za ok 250 zł tobo - pochodze jeszcze może ktoś weżmie tą piastę na warsztat i ja uratuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.