Skocz do zawartości

[łancuch] HG40 szybko sie niszczy

hartkor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Droższe napędy są DUŻO droższe, a różnicy nie będzie

Co ty mówisz? Jak nie ma różnicy? Dwie półki wyżej i jest EXTRA! :)

Napisano

Jak potem przechowujecie te zdemontowane łańcuchy? w garażu na haku czy w butelce z benzyną?

Po zdjęciu łańcucha, wypłukuję go wodą, wtedy odpada najwięcej syfu. Później do słoika ze środkiem rozpuszczającym tłuszcz/smar (np: benzyna lub brudpur). Na początku robię porządnego shake'a, i zostawiam go by się "namoczył". W ten sposób łańcuch kąpie się przez nieco ponad tydzień. Pod koniec szoruję łańcuch szczoteczką.

W między czasie oczywiście, po ustaniu się trochę tej zawiesiny, oddzielam "czysty" płyn od syfu zgromadzonego na dnie odlewając go ostrożnie do innego słoika, i oczywiście robię kolejne shake'i.

Gdy łańcuch jest już względnie czysty, płukę go ostatni raz, dobrze wycieram i zanoszę do piwnicy by wysechł rozwieszony na gwoździu.

Gdy wyschnie, to wtedy go smaruję, drobną kropelką każde jego ogniwo. Nasmarowany łańcuch wisi sobie grzecznie do czasu aż przyjdzie jego kolej. Ważne jest to, by zbyt szybko nie zdejmować świeżo nasmarowanego łańcucha, i nie używać. Olej musi go dokładnie spenetrować. Niech to będzie co najmniej jeden dzień.

Przed założeniem go na czysty napęd, wycieram go porządnie z nadmiaru oleju. Bardzo porządnie. Czasami przecieram jeszcze po pierwszej przejażdżce.

Parę razy zdarzyło mi się, że musiałem łańcuch wykąpać również w coca-coli :D. Odrdzewił się całkiem całkiem ;).

Napisano

Ja miałem w zasadzie bardzo podobną sytucję po zimie tego roku: na wiosnę ubr. założyłem nową kasetę i łańcuch HG51/53.

No i teraz po zimie (jeżdzę "na okrągło" do pracy ok 11 km w dwie strony) obydwa te komponenty do kosza - łańcuch wyciągnięty na maksa, a w kasecie zajechane 3 zębatki: 13-15-17

Fakt - to wszystko raczej moja wina bo nie "przypilnowałem" łańcucha, ale nie spodziewałem się, że degradacja może postąpować tak szybko :-(

Teraz zakładam HG41, PCM-830 i nowa korba FCM-311. No i teraz bedę już uważał bardziej na łańcuch - kupiłem od razu 3 szt (na wymianę).

• Mod Team
Napisano

pytanie czy spinka

Pasować będzie ale takiej nie zakładaj, dorzuć grosza i kup sobie srama, sprawdzona z tym łańcuchem. 

W ten sposób łańcuch kąpie się przez nieco ponad tydzień. Pod koniec szoruję łańcuch szczoteczką.

Strata czasu, chyba ze taplałeś sie w smole albo mokrym jeszcze betonie ... 

Łańcuch sie ściąga, wlewa do niewielkiej kuwety ok 100ml rozpuszczalnika (benzyna ekstrakcyjna, nitro, ftalowy, aceton, tri, czy co tam macie pod ręką co rozpuszcza oleje i smary - aceton odradzam bo jednak jego opary nie są za przyjemne, nitro podobnie) u pędzelkiem, w miarę sztywnym usuwamy wierzchnią część syfu. Po wstępnej obróbce do bootli i shake aż płyn będzie względnie czysty. Można nawet do krystalicznej czystości jak sie komu chce 2 dni shakeowac :P

Namaczanie jest bezsensowna to nie pranie żeby to namaczać tydzień czasu ... 

Napisano

lancuch ktory posiadam szybko sie zuzywa przejechalem na nim kolo 500 km i jest wyciagniety

w skrócie , to sh*towy łańcuch, dla młodego gniewnego...

tak jak koledzy wyżej.

daj coś lepszego

• Mod Team
Napisano

Ale spinka sram ma 7,1mm a hg40 7,3

To prawda spinka sram nie specjalnie chce pasować do starszych łańcuchów shimano. Ale możesz kupić KMC, czy connexa.

Napisano

U mnie łańcuch hg 40 na kasecie hg 41 wytrzymał 2 sezony z małym kawałkiem :) a robiłem tak mniej więcej 200 km tygodniowo przez większość sezonu. Do najlżejszych osób też nie należę, a sądzę że na stopień wyciągnięcia łańcucha ma to spory wpływ. Niestety ostatni wypad w góry raczej wykończył obecny napęd, dlatego kolejny zestaw kaseta hg 41 + 2 łańcuchy hg 40 i blat 32 zęby czekają aż obecny umrze śmiercią naturalną :) Mimo tego, że na jakichś 100 ogniwach przybyło jakieś 2 z kawałkiem na długość to nic jeszcze nie skacze :)

Jest tutaj ogólnie ktoś kto nie korzysta zbytnio ze spinek, tak jak ja ? Jakoś złe doświadczenia z nimi miałem, wolałem sobie kowadełkiem zakuć łańcuch na sztywno, i jak była potrzeba to się rozkuwało. Ale przesadnie często takiej potrzeby przez te 2 sezony nie było. Teraz raczej zakuwanie na sztywno nie będzie miało sensu, skoro co 500 km chcę zmieniać łańcuch. Sprawiłem sobie taką spinkę http://allegro.pl/spinka-sram-do-lancucha-8-rzedowa-shimano-kmc-i3232813891.html i mam do Was takie pytanie. W jaki sposób je rozpinacie ? Bo mam z tym poważny problem, a wolałbym nie uszkodzić sobie nowego łańcucha.

Napisano

Jak na tej klasy łańcuch i resztę to jest wynik mieszczący się w normie.

Nie będę się upierał, bo łańcuch HG-40 rzeczywiście na kolana nie powala, jednakże wyciągnięcie już przy 500 km to z pewnością nie jest norma, nawet dla łańcucha tej klasy. Zużyłem dwa łańcuchy HG-40. Przymiar zaczął wpadać przy dystansie około 2000 km per łańcuch. 

• Mod Team
Napisano

Wcale nie jest problematyczne, ogniwa ścisnąć do środka, a następnie tak jak pokasuje obrazek cofnąć piny. Poza tym to jedna z najprostszych a zarazem najłatwiej rozpinających sie spinek, znaczy taka konstrukcja.

Napisano

Też w tamtym sezonie kupiłem hg40 i po 400km był wyciągnięty na tyle, że nie przyjął nowej kasety. Kupiłem hg 51 i jak na razie jest o niebo lepszy teraz przymierzam się do kupienia drugiego ale będzie to na pewno connex. Co do spinki shimanowskie są kiepskie ta srama jest o wiele lepsza i łatwiejsza w zdejmowaniu. Mam takie pytanie czy napędy 8rz są dużo głośniejsze od 9 ?

Napisano

Jeszcze jedno pytanie jaka jest roznica miedzy hg40 a kmc z51

Tak na "chyba" nie można pisać:

Chyba żadna, choć hg40 powinien być lepszy.

Oba mają szerokość  wewnętrzną (czyli między blaszkami wewnętrznymi) 3/32" i są przeznaczone do napędów 7 i 8 - mio biegowych, tyle, że jak sam symbol wskazuje, CN-HG40 jest łańcuchem współpracującym z napędami typu HG i UG (ma szerokość pinów 7,3 mm), zaś Z-51 (ma szerokość pinów 7,1 mm) z IG.

Z kompatybilnością jest tak, że Z-51 będzie chodził w 7 i 8 rzędowych napędach HG, ale nie odwrotnie. Jak podaje producent, w  7/8 rzędowych napędach, łańcuchy HG (tu mamy na myśli nasz CN-HG40) nie będą działały poprawnie na zębatkach korb typu IG (np. STX, Alivio z lat dziewięćdziesiątych - jest na nich nalepka z napisem „Schimano IG chain only”).

Różnią się też zabezpieczeniem antykorozyjnym – HG40 na ogniwa wewnętrzne i zewnętrzne odpowiednio czarne i szare, Z-51 jest cały niklowany.

Najmniej je różni cena.

• Mod Team
Napisano

Z tego co mi wiadomo czy łańcuch był HG, IG czy UG nie było problemów z kompatybilnością, podobnie z korbami w różnych systemach. 

Napisano

Z tego co mi wiadomo czy łańcuch był HG, IG czy UG nie było problemów z kompatybilnością, podobnie z korbami w różnych systemach.

Widzę, że kolego nie łapiesz - nie ma sensu się wypowiadać, jeśli w temacie masz skąpą wiedzę. A wiedzę te można zdobyć czytając np. materiały żródłowe producentów, instrukcje serwisowe itp. np. http://www.sutherlandsbicycle.com/Chapter5.pdf    

Ja przerobiłem lub mam aktualnie na posiadanych rowerach te łańcuchy, októrych pisałem. Mam też 2 rowery z korbami pod system IG - temat odpracowałem praktycznie i w pełni zgadzam się ze stanowiskiem producenta.

Pamiętaj, że to forum dla zainteresowanych ma też formę edukacyjną, więc trzeba dbać o rzetelność informacji.

Napisano

Nic nie musi łapać bo sam piszesz bzdury, że aż w oczy szczypie. Jak będziesz tak sobie czytał i czytał zwłaszcza nalepki i wprowadzał to wszystko w życie to życzę powodzenia. Sam mam korbę STX RC która to niby jest pod łańcuchy IG a chodziła też na HG. To samo z łańcuchami i tak  IG pasuje do korb pod 8/9 rz z obecnej generacji. Więc jeśli np. Deore FC-M531 czy 521 chodzi na IG to z jakiej racji STX mał by nie chodzić na HG?? Tak więc absolutnie można mieszać i z łaski swojej nie pouczaj innych.

Napisano

To samo z łańcuchami i tak IG pasuje do korb pod 8/9 rz z obecnej generacji. Więc jeśli np. Deore FC-M531 czy 521 chodzi na IG to z jakiej racji STX mał by nie chodzić na HG??

@beskid

Który łańcuch IG Shimano zaleca pod napęd 9 rzędowy?

Nie obrażaj się kolego, ale niestety nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

Przecież jednoznacznie napisałem, że łańcuchy IG (i kompatybilne) współpracują z napędami HG. Ani ja, ani Shimano nie twierdzimy, że łańcuchy HG nie będą chodziły na korbach IG, tylko „nie będą działały poprawnie”.  Nie da się nie zauważyć wyraźnej różnicy przy przerzucaniu łańcucha na zębatkach korby przez przednią przerzutkę (u mnie STX). W tej sprawie mam spore doświadczenie, bo w różnych okresach jeździłem i jeżdżę naprzemiennie na łańcuchach IG (już prawie niedostępne), kompatybilnych z IG i HG.

To, że dla kogoś takiego jak Ty i Puklus, te różnice nie są istotne, to jest Wasza sprawa.

A skoro tak autorytarnie krytykujesz to co oficjalnie zamieszcza Shimano (a przy okazji ja podzielam), to też powinieneś zarzucić im pisanie nieprawdy.

Tak więc, te wszystkie skierowane do mnie uwagi, powinieneś przypisać przede wszystkim sobie.

Więcej polemiki w tej sprawie nie będę już prowadził.

Napisano

Jak podaje producent, w  7/8 rzędowych napędach, łańcuchy HG (tu mamy na myśli nasz CN-HG40) nie będą działały poprawnie na zębatkach korb typu IG (np. STX, Alivio z lat dziewięćdziesiątych - jest na nich nalepka z napisem „Schimano IG chain only”).

Moja wypowiedz dotyczyła tego zdania, które nic z prawdą nie ma wspólnego. Obydwie zmieniarki pracują prawidłowo, to samo z kasetą i korbą. Czy praca jest w jakikolwiek sposób upośledzona?? Nie, więc wszystko działa prawidłowo. Co do Shimano to niestety ale jest trochę przypadków niby nie kompatybilnośći a jednak wszystko działa jak należy. To, że przednia zmieniarka STX'a nie pracuje prawidłowo na korbie to już inna sprawa. Na rynku jest sporo innych przerzutek i manetek, które dadzą radę. Praca łańcucha na koronkach a to samo w odniesieniu do przerzutek i manetek to dwie różne sprawy.

Napisano

Oczywiście, że tak.Puklus ma rację.Te spinki są najlepsze  i wcale nie rozpina się je tak trudno, wystarczy robić to powoli i z lekką siłą, inaczej piny się wygną i nie zapniemy ponownie spinki !

• Mod Team
Napisano

Jeżeli ja bym sie miał kurczowo trzymać zaleceń producenta, to zawias bym miał twardy jak kamień, napęd powinien wystrzelić kosmos a wahacz powinien już ze 3 razy odpaść :P Biorąc pod uwagę ze mam jeden z największych mixów w napędzie jakie tu na forum ludzie stosują ( a miałem większe i totalnie nie kompatybilne ze sobą - w specyfikacji ofc.) i działa to bezszelestnie i niezawodnie to wiem co mówię. Obcowałem z napędami UG i IG ( min. STX RC) i nigdy nie dopatrzyłem sie niezgodności a nawet kapryszenia pracy. Już większym lenistwem i "syndromem księżniczkowatości" ma przerzutka SLX :P tylna :P

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam ponownie troche to trwalo ale udalo sie zakupilem connexa 800 i przjechalem juz 1000km naprawde jestem pod wrazeniem hg40 po 700 byl juz wyciagniety ponad 0,1mm natomiast connex jeszcze nie dobil do 0,75 dzieki serdeczne dzieki za rade

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...