Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Mam do Was takie jedno pytanie, w jakim stanie zużycia są 2 i 3 tarcza korby i kaseta na zdjęciach poniżej? Dodam, że mają przejechane około 3500-4000 km. Pojawił mi się problem w postaci przeskakiwania łańcucha z drugiej tarczy na pierwszą na podjazdach gdzie muszę przyłożyć więcej siły. Czy może to być również spowodowane rozciągnięciem łańcucha, w końcu ma już przejechane prawie 4000 km. 

http://zapodaj.net/images/dc87135fe12f7.jpg

http://zapodaj.net/images/8046003203d94.jpg

http://zapodaj.net/images/4ab889196de6d.jpg

Napisano

co sadzicie o tym zestawie?

przyjmie nowy łańcuch ? Długość mojego łańcucha na 10 ogniwach wynosi ok 128 mm.

post-165481-0-89861500-1370364143_thumb.jpg

post-165481-0-14243100-1370364161_thumb.jpg

Napisano

Wątpię. 16t, 18t, 21t są już mocno zużyte.

Strzał w dziesiątkę :thumbsup: Przeszlifowałem i teraz działa dobrze z nowym łańcuchem.
  • Mod Team
Napisano

Teraz może będzie cos widać.

Kaseta do wymiany, ewentualnie jak kolega wyżej do szlifu. No kółeczka przerzutki do wymiany.

Napisano

wybieram sie na wyprawe. jakies 2 tys km jak myslicie przejade jeszcze na tym zeby kasete wykonczc czy wymieniac.

• Mod Team
Napisano

Jeżlei wyprawa będzie dosć ciężka a i ty będziesz używał tego co to tej pory (czyli te same przełożenia co zwykle) kaseta może nie wytrzymać. Zalecał bym na prawe lub wymianę.

Napisano

dzieki za odpowiedz. wybieram sie na bałkany takze teren urozmaicony. jadac z sakwani sa wieksze obciazenia. wymienie kasete lancuch i kulka przezutki zeby na wyprawie mnie nie zaskoczylo.

Napisano

Jeżlei wyprawa będzie dosć ciężka a i ty będziesz używał tego co to tej pory (czyli te same przełożenia co zwykle) kaseta może nie wytrzymać. Zalecał bym na prawe lub wymianę.

Czy w takim razie przeszlifowanie 'wzmocni' tak zużytą kasetę? Czy tylko zapobiegnie przeskakiwaniu łańcucha?
  • Mod Team
Napisano

Czy w takim razie przeszlifowanie 'wzmocni' tak zużytą kasetę?

Szlifowanie w żadnym wypadku nie wzmacnia kasety tylko ją osłabia, bo zeszlifowujemy cześć zębów. Jednak naprawiamy stan zboczy zębów, przez co możemy uczyć nowego łańcucha, i ząb niby słabszy a dzięki temu wytrzyma znacznie większy dystans. 

Napisano

Co myślicie o mojej ? Nie wchodzi mi ostatnia przerzutka tzn. ta najmniejsza oraz jak na korbie dam na najwyższą zębatke to, gdy kręce do tyłu pedałami łańcuch spada... Pomoże ktoś i wyjaśni mi to? z góry dziękuje i przepraszam za kiepskie fotki :)

ldgckrhskyqx_t.jpg

to33ojn707dj_t.jpg

Napisano

Prawdopodobnie przyczyną spadania jest źle wyregulowana / krzywa przerzutka bądź jej hak, a co do zębatek to niech się wypowiedzą lepsi eksperci :)

Wysłano z Samsung Galaxy S IV za pomocą Tapatalk 2

• Mod Team
Napisano

Co myślicie o mojej ?

Myślimy a przynajmniej ja myślę, że z twoim pomyślunkiem jest nie za bardzo, pytasz o ostatnią zębatkę a dajesz zdjęcie gdzie ona jest całkowicie nie widoczna, naprawdę nic tylko podziwiać :P a twoje problemy wynikają raczej z niewyregulowanego napędu.

Napisano

Sorry ale nie wiedziałem... Myślałem że z doświadczenia mi ktoś powie co mogło się stać co np. powiedział kolega wyżej,lecz nie jest to chyba w 100% pewne( dobrze mówie? nie wiem)  ale to nie ważne bo to ja tu jestem amatorem totalnym i dostosuję się do rady powyższej ( i innych poniżej;p) i zrobię dokładniejsze zdjęcie(sory za offtop uup). A tak nawiasem mówiąc to rower był na przeglądzie przed sezonem... ;/

• Mod Team
Napisano

Wiesz z doświadczenia to ja ci stawiam diagnozę - coś się zepsuło, i jest ona w 99% poprawna :D Wyjmij koło, zrób ładne i ostre zdjęcie, najlepiej na słoneczku a nie w piwnicy. Dodatkowo ze rower był u pana serwisanta na przeglądzie nie znaczy ze człowiek odróżnia kombajn od kasety :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...