Skocz do zawartości

[szytka] Przesuwająca się szytka- przód

kip3rek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Forumie, mam problem, moja szytka przesuwa się podczas jazdy, straszna lipa, bo po 1km koło już mi zaczyna boxuje/podbija   ( zwał jak zwał). Na początku szytka była z tyłu, ale dałem na przód, bo myślałem, że tam mniejszy opór czy coś takiego, jednak nie. Potem kupiłem taśme i zurzyłem 20 metrów w celu rozepchania troche, też nie działa.

Powiem szczerze, że szytka nie jest nowiutka i ten styczek jej z obręczą jest jakby trochę zwietrzały i teraz moje pytanko, czy da się coś z tym jeszcze zrobić, czy raczej kupić nóweczke i oszczędzić sobię nerwów. Jeśli tak, to czy nie lepiej kupić oponke i dętkę. Dodam, że rowerek będzie robiony na ostre w przyszłości.

tutaj fotka jak to wygląda 

8683685434_d54c2c3aea_z.jpg

Napisano

Kolego a nie zapomniałeś może nakręcić nakrętki którą nakręca się na wentyl którą się aż dokręca do oporu aż dojdzie do obręczy :)

Napisano

o to mo chodziło, dzięki wielkie

swoją drogą gdzie znajde jakieś oponki pod 27 i 1/4, bo wszędzie lipne z słabymi bieżnikami.

jakieś continentale, kendy, michealin ?

Napisano

Skąd wziąłeś informację, że w OK zwiększa się prześwity? Jest zupełnie na odwrót. Mniejsze prześwity = mniejsza baza kół = większa zwrotność.

Napisano

dokładnie to powiedziałem. kupując kółka/obręcze mniejsze, zwiększą się prześwity x]]]

bo z tego co tam wiem to 28 są mniejsze od 27

Napisano

Skąd wziąłeś informację, że w OK zwiększa się prześwity? Jest zupełnie na odwrót. Mniejsze prześwity = mniejsza baza kół = większa zwrotność.

po pierwsze. prześwity to tylko i wyłącznie lans i nie maja nic wspólnego z bazą kół. W końcu jak powszechnie wiadomo szerokość prześwitu jest odwrotnie proporcjonalna do długości freda. A Baza zależy od odległości piasta-piasta.

A po drugie: Wiadomo że rower rozwlekły będzie faktycznie mało zwrotny, ale w końcu komu potrzeba takiej hiper-zwrotności? Komuś kto porusza się zawodowo, albo dla sportu przeciska w korkach, lub [chyba] graczom w polo.

Napisano

dokładnie to powiedziałem. kupując kółka/obręcze mniejsze, zwiększą się prześwity x]]]

bo z tego co tam wiem to 28 są mniejsze od 27

Dokładnie tak jak mówisz, ale post wcześniej napisałeś, że Ci bardzo na tych prześwitach zależy. Zdradzisz czemu?

• 2 tygodnie później...
Napisano

ależ czepialstwo. Ja myślę, że kolega użył po prostu skrótu myślowego, a pełne zdanie miało brzmieć: zwiększą się prześwity a mi zależy, żeby pozostały jak najmniejsze.
;)

Napisano

rower kupiłem, bo chciałem, w sumie nadal chyba chcę zrobić ostre koło, po co?

bo mi się to spodobało i powiedziałbym nawet, że się troszkę zajarałem, a po co innego ?

szukałem kolarki z jak najmniejszymi prześwitami, bo najzwyczajniej rower jest wtedy ładniejszy, lubię ładne rzeczy, kto nie lubi?

prawie wszyscy malują rowery, po co? żeby były ładniejsze. dla mnie rower, gdzie prześwity są małe jest ładniejszy, po prostu.

pozdrówki, kolega wyżej największe  c:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...