Broker89 Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam, od dłuższego czasu naciskając, stając na pedały z mojego roweru wydobywają się dziwne trzaski. Dźwięk przypomina strzelanie ramy, lecz nie udało mi się go wywołać w warunkach "laboratoryjnych" gdy rower stał w garażu, do dziś .... Wsadziłem na rower mojego kolegę który waży koła 150kg, zaparłem rower o ścianę, kumpel nawet nie siadając wystarczyło, że naciskał na pedał gdy ten był równoległy do podłoża. Trzask moim zdaniem jest z okolic suportu. Przeczytałem parę tematów aby rozkręcić i skręcić wszystko przy korbie. Lecz tu mam pytanie...nigdy nie grzebałem się przy tego rodzaju naprawach, dodatkowo wszystkie nowe systemy Octalink, Hollowtech, kwadrat, wielowypust nie ułatwiają mi kupna narzędzi do naprawy roweru Jakich narzędzi potrzebuje aby to rozkręcić? Mam mechanizm Shimano M552 i suport określony w specyfikacji jako BB-set. Z góry dzięki za pomoc i miłego weekendu....
MTBike Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Ja kiedyś też byłem pewny że to suport .Dźwięki są w rowerze bardzo przenoszone, u mnie okazało się że strzela pedał SPD M540, rozkręciłem, skasowałem luzy, przesmarowałem i pomogło .Ale jeżeli jesteś pewny że to suport to kolega z tego forum takowe oferuje (http://www.forumrowerowe.org/topic/98380-klucz-do-suportu-h2-systemow-zint-osi/) .P.SI jest sporo tematów o regeneracji suportów ht można sporo zaoszczędzić wyminiając same łożyska .
Mod Team Puklus Napisano 20 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 20 Kwietnia 2013 Dokładnie, pedały lubią wydawać identyczne dźwięki. najpierw może sie nimi zajmij.
michaljg Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Jeśli okaże się, że to nie korba ani pedała, to sprawdź jeszcze czy między bębenkiem a kasetą nie masz piachu.
Broker89 Napisano 20 Kwietnia 2013 Autor Napisano 20 Kwietnia 2013 Dzisiaj zmieniłem pedały z SPD na te które dostałem przy kupnie roweru, dalej strzela... muszę zaopatrzyć się w klucze do korby i suportu
tobo Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Wykręć pedały, posmaruj gwinty i dobrze dokręć. Potem szukaj dalej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.