Skocz do zawartości

[Manetka] Manetka Deore, problem.

ostryy111

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.
Mam problem z manetką deore, przednią. Jest to model M590. Mianowicie złamał/ułamał się plastik o który zaczepiona jest linka. Wygląda to tak:

qfrKRXC.jpg

mFrZ3Ly.jpg

I tutaj rodzi się pytanie. Czy macie pomysł jak to naprawić? Próbowałem przykleić na poxipolu jednak jak wiadomo, szanse udanai takiego połączenia są iluzoryczne. I tak właśnie było, nie wytrzymało założenia linki.
Nie uśmiecha mi się kupno nowej manetki. Jedna z niewielu plastikowych części w środku i poszła...;/

Pozdrawiam.

Napisano

Dużo kropelki i może działać ;) Chociaż ja na Twoim miejscu znalazłbym jakiś plastik podobny do tego, który jest użyty w manetkach. w jakimś sklepie np. Castorma na pewno cokolwiek takiego znajdziesz. Parę groszy pewnie kosztuje. Połam i próbuj posklejać. Będziesz wiedział jak różne środki działają i jak sklejają. Próby jakieś wytrzymałościowe rób czyli naciągaj ten plastik, albo coś. Nawet spróbuj podtapiać. Tylko nie bezpośrednio zapalniczką tylko jakąś grzałka, bo okopcisz. Efekty zgłoś tutaj. Jeszcze taki pomysł. Może BUTAPREN. Nie mam z nim doświadczenia, ale może się nada. W każdym razie próbuj na czymś innym, bo jak zepsujesz tą cześć to już nigdzie jej nie dorobisz. ;)

• Mod Team
Napisano

Ja bym żadną kropelką tego nie dotykał. Są, co prawda trochę drogie ale 2 składnikowe kleje specjalnie do plastiku przystosowane, elastyczne i k**** mocne. taki należało by sobie sprawić.

Napisano

Obawiam się, że nie da się tego przykleić. Niektóre tworzywa sztuczne tak mają, kleje epoksydowe sobie z nimi nie radzą. Albo siły, naprężenia są zbyt duże.

Pozostaje wymiana manetki albo wymiana uszkodzonego elementu. Jest spora szansa, że będzie pasować z innych modeli, nawet tych starszych.

Oprócz tego- niezależnie od dwóch powyższych punktów i gwarancji, którą być może posiadasz- spróbowałbym kontaktu z polskim dystrybutorem oraz producentem (mail po angielsku, może być nawet z translotra). Być może trafiła im się jakaś wadliwa seria, może jakaś wada produkcyjna. A może zwyczajnie będą w stanie pomóc- dosłać brakujący element.

Napisano

Dziękuję za wszystkie porady i odpowiedzi. 

Niestety przy ponownej próbie sklejenia odpadł pozostały fragment plastiku. Próbowałem jeszcze uwiązać linkę o jedną dziurkę w zębie. Nie spełniało to jednak swojej roli, linka nie odbijała. 
@M333: Wysłałem wiadomość do Shimano Polska o zapytanie o dostępność części. Dziękuję za podpowiedź.:)

Napisano

Na twoim miejscu poszukałbym nowej lub używanej manetki. Wątpię, byś dostał potrzebną część w Shimano, a jak już będzie dostępna, to cena może być porównywalna z nową manetką :). Sam kiedyś szukałem części do klamkomanetki XT i dałem sobie spokój. Od Shimano usłyszałem, że dla nich łatwiej i taniej jest wymienić część na nową, niż bawić się w ich serwisowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...