Eper Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 Ostatnio na zajęciach praktycznych z biologii, pani profesor poleciła sok z buraków, szczególnie dla sportowców. Podobno ma zwiększać produkcję krwi, a jak wiadomo im więcej krwi tym lepsza wydolność. Macie może jakieś doświadczenia z piciem takiego soku? Sposoby na 'wytwarzanie' na większą skalę? Pozdrawiam
Klosiu Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 Według mnie smaczniejsze są po prostu gotowane albo tarte buraki. Nigdzie nie jest powiedziane że koniecznie musi być sok, chodzi o buraki jako takie .
kamfan Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 niestety muszę Cię zmartwić, ma znaczenie czy buraki są obrane ze skórki (jak się robi sok najlepiej całe mielić), gotowane czy surowe, czy np. z octem czy bez... w tych badaniach o ile pamiętam kluczową rolę odgrywały azotany (III), a ich zawartość zmniejsza się w przetworzonych burakach, więc albo szklanka soku z 4 buraków albo surówka z ośmiu lub więcej (w zależności od spadku ilości azotanów) o ile pamiętam to chodziło o to, że te azotany przekształcają się w NO, wnikają do mitochondrium i zmniejszają zużycie tlenu, zwiększając wytrzymałość, link do publikacji Nitrate supplementation's impro... [int J Sport Nutr Exerc Metab. 2012] - PubMed - NCBI
PiotrekJ Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 Niekoniecznie musza to byc buraki, a kazdy produkt z wieksza niz przecietna iloscia zelaza w skladzie.
maciej83 Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 wyrażenie naturalny doping to oksymoron:D a sok z buraków jest na pewno świetnym dodatkiem do diety szkoda tylko że nienawidzę jego smaku:D
Eper Napisano 25 Marca 2013 Autor Napisano 25 Marca 2013 ale brzmi atrakcyjnie Nam profesor powiedziała, żeby przygotować tak samo jak syrop z cebuli - czyli posiekać, do słoika i cukru dodać. Kolega, co jakiś czas temu jeszcze trenował lekkoatletykę mówił, że trener im też kazał to pić.
trupek Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 Tak, sok z buraków zwiększa ilość czerwonych krwinek w dodatku działa bardzo dobrze na wątrobę. Nie rozumiem dlaczego przygotować buraki tak jak cebulę? tj. Z dodatkiem cukru, przecież byłoby to ochydne w smaku (buraki same w sobie są juz słodkie) . Buraki spożywane w celu zwiększenia krwinek najlepsze są w postaci świeżo wyciśniętego soku z dodatkiem soku z kwaśnych jabłek (spożywałem taką miksturę i polecam)
venom2000 Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 Sok z buraków jest naturalnym dopingiem ponieważ jak już napisano zwiększa ilość płytek krwi w ludzkim organizmie,mojemu tacie przy chorobie nowotworowej zalecił lekarz onkolog spożywać sok naturalny z buraków i faktycznie po badaniach stwierdzono zwiększoną liczbę,sok można kupić w gotowej postaci ale buteleczka to koszt ok 5 zł !!
Mod Team adamos Napisano 25 Marca 2013 Mod Team Napisano 25 Marca 2013 Sok z buraków można też kupić w sklepach z ekologiczną żywnością i hipermarketach, ale jest dosyć drogi. Lepiej "produkować" samemu - taniej, no i świeżość gwarantowana.
trupek Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 Można kupić w postaci soku z butelki ale ma to takie wartości odżywcze jak soki z kartonów. Jeżeli ktoś ma zamiar spożywać coś takiego to jedynym słusznym wyborem jest świeżo wyciśnięty sok.
maciej83 Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 Doping to jest to co wychodzi ponad normę i wpływa na strukturę organizmu jak jesteś w stanie z buraków wyciągnąć tyle krwinek co z dopingu to powodzenia:P pewnie będziesz musiał wypić tego wiadro dziennie w i tak nie przyswoisz wszystkiego także o dopingu mowy być nie może.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.