Skocz do zawartości

[korba] przeskakujący łańcuch zakup nowej?

BrulynskyMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Na początku chciałbym zaznaczyć, że jestem tu nowy, także proszę o wyrozumiałość jeśli popełnię jakiś błąd :)

Więc sytuacja prezentuje się następująco:

Posiadam rower: Kelly's Scarpe z dotychczasową korbą SHIMANO Acera (12) M391 (44x32x22)

Niestety, pod koniec zeszłego sezonu uległa ona awarii, myślę że przyczyną mogą być łożyska w suporcie, ponieważ przy mocniejszym "depnięciu" na pedał korba "przeskakuje" co nie raz skutkowało przy jeździe na stojąco nie lada bólem jak się domyślacie :D.

I tu się pojawia moja prośba do Was drodzy forumowicze, abyście pomogli mi wybrać nową korbę :)

Pieniążki jakie wchodzą w grę do wydania to przedział 200-300 zł.

Rower w sezonie raczej się nie kurzy w garażu więc można powiedzieć, że już takim amatorem jazdy MTB'kiem nie jestem.

Ale w sprawie części jestem zupełnym laikiem. :P

Więc czekam na wasze sugestie i porady :D

Pozdrawiam i dziękuję z góry za każdą z nich :)

Napisano

Przeskakuje znaczy się łańcuch się omyka o zęby? Jeśli tylko na jednej zębatce (zgaduję, że średniej) to może wystarczy wymienić tę zębatkę (ok. 50 PLN) oraz zainteresować się stanem łańcucha?

Jeśli jednak nie, to masz do wyboru odpowiedni model Shimano (najdroższy, na jaki Cię stać) albo niższe modele SRAM/Truvativ. Fajnie byłoby trafić korbę X5, kolega ostatnio upolował w dobrej cenie na znanym portalu aukcyjnym.

Napisano

Nie omyka o zęby kolego, cały mechanizm (korba) omyka. O co chodzi z "korbą X5"? :) Jak podkreśliłem jestem totalnym laikiem w sprawach sprzętu :)

Napisano

Ja bym obstawiał, że łańcuch na kasecie przeskakuje. Korbie nie pozwala się omknąć napięty na kasecie łańcuch.

Napisano

Ja bym obstawiał, że łańcuch na kasecie przeskakuje. Korbie nie pozwala się omknąć napięty na kasecie łańcuch.

Szczerze wątpię, ponieważ nawet na nodze czuję że źródło tego leży na korbie.....

Napisano

Zębatki albo z przodu albo z tyłu muszą być zjechane, żeby łańcuch przeskoczył. Inaczej nie ma opcji.

Napisano

Ja uważam że przyczyną przeskakiwania jest zużyta kaseta i łańcuch. Zainteresuj się sprawdzeniem stanu całego napędu a nie tylko korby. Jaki przebieg ma obecny napęd. ?

Napisano

Ja uważam że przyczyną przeskakiwania jest zużyta kaseta i łańcuch. Zainteresuj się sprawdzeniem stanu całego napędu a nie tylko korby. Jaki przebieg ma obecny napęd. ?

Między 10000 a 15000 km

Napisano

kaseta + łańcuch moim zdaniem do wymiany na pewno, dla pewności pokaż zdjęcie kasety.

Co do tego, ze czujesz przeskakiwanie w korbie - tam stykasz się z napędem. Nie masz możliwości poczuć kasety np :)

Napisano

Na jakich przełożeniach (zębatkach) przeskakuje Ci ten łańcuch? Na wszystkich czy tylko niektórych? Po zdjęciach ciężko ocenić, bo są niewyraźne (zrób trochę lepsze - zębatki korby z boku i kasetę ustaw tak, żeby było widać najmniejsze zębatki), ale IMO łańcuch na kasecie i korbie jeszcze nie powinien przeskakiwać. Chyba, że używasz najmniejszych zębatek w kasecie, te są mocno zajechane. Oprócz przeskakującego łańcucha może być winny bębenek piasty.

Napisano

Na zaklejony bębenek działa WD-40. Sam miałem taki problem niedawno. Oczywiście to rozwiązanie doraźne, ale warto spróbować. Popsikaj obficie, a nuż pomoże :)

Napisano

Kolego tam na tej kasecie masz tyle smaru nawalone, czy mi się wydaje? Poza tym łańcuch pewnie jest wyciągnięty, co dla reszty napędu też nie służy. Zacznij od wyczyszczenia tego, bo widać trochę syfu.

Napisano

A może po prostu zrobię zakupy w postaci nowej kasetki, korby i łańcucha? Bo od nowości mogło by już być trochę wytyrane... Jeśli chodzi o kasetkę i łańcuch- co polecacie w takich przyzwoitych, nie za wysokich cenach? :)

Napisano

Sorry,myślałem że ta korba to Acera na kwadrat,jeżeli ma być octalink to polecam korbę FC-M442 od Shimano i analogicznie suport BB-ES25,łańcuch i kasetę HG-50.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...