Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Nowy SLX czy będzie kompatybilny z napędem 1x10 ?

xtothez47

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przymiarzam się do zakupu tylnej przerzutki Shimano SLX M675 shadow + (wraz z dedykowaną manetką)

Jak wiadomo, jest to przerzutka obsługująca 10 przełożeń. Moje pytanie brzmi, czy będzie dobrze działała z jednym blatem z przodu, czyli w trybie 1x10 ?

Jeździ może ktoś z takim zestawem ?

Pozdrawiam.

Napisano

2i regulaminu

Pytam z ciekawości, bo Shimano podaje, że jest kompatybilna z napędami 2x10 i 3x10. O jednym blacie z przodu nie wspominają.

Napisano

Ja dodam jeszcze, że taka konfiguracja będzie ekstremalnie zużywać napęd i głośno pracować przy skrajnych przełożeniach.długi wózek nic nie poradzie na skośne prowadzenie łańcucha na większości przełożeń. Jak już chcesz z przodu mieć tylko jedną tarczę to z tyłu 7-8 jest wystarczające. A przy 10-tce zalecałbym korbę dwurzędową np shimno. FC M545.

• Mod Team
Napisano

Oj tam pewnie mało jest ludzi co jeździ na 2x9 i nie narzeka na głośna prace. Ja sam czasami jadę na 2x1 i tez jest ok wiec nie widzę problemu.

Napisano

To czy będzie "ekstremalne zużycie napędu" zależy od tego, które przełożenia w tej konfiguracji są przez posiadacza najczęściej stosowane. Ja mam układ 1x10, ale najczęściej używam "dołu" kasety, miękkiego końca raz dziennie przez 500 metrów jednego podjazdu. Głośność zależy od tego, jakie komponenty zostały użyte, szczególnie kaseta i łańcuch - mam łańcuch SRAMA 1091 i kasetę dura ace siemano i jest cicho.

Napisano

przy jednej tarczy z przodu i dziesięciu z tyły nietrudno sobie wyobrazić ile przełożeń będzie działać dobrze, no i wózek do samej ziemi żeby wyrobił z łańcuchem. Oczywiście przerzutka kompatybilna będzie jak w temacie, skoro jest na dziesięć, tylko do czego taki rower służy ani to górski ani szosowy, zakładam, że z przodu jest tacza 32-36. To już lepiej nexusa wsadzić 8 i lepiej będzie działać.

Napisano

10tkowy łańcuch będzie lepszy od 7-8 rzędowego, bo jest cieńszy i lepiej znosi wygięcia na bok (przekosy)

poza tym kaseta 8 rzędowa ma taką samą szerokość co 10tka, więc jaka miałaby być jej zaleta lub mniejsza zużywalność ?

Napisano

no i wózek do samej ziemi żeby wyrobił z łańcuchem

A tego to już zupełnie nie rozumiem, przecież pojemność napędu się zmniejsza, a tym samym długość wózka, przecież można nawet na krótkim 1x10 jeździć. A sama idea jest świetna, jeśli nie jeździ się z mocno zróżnicowanym terenie. Obojętnie w jakim rowerze.

Napisano

Razorjack ale Shimano Nexus to biegu w piaście ;) i nie można moim zdaniem tych dwóch sposobów zmiany przełożeń porównywać.

wcześniej nie było mowy o nexusie (gdy pierwszy raz padła propozycja 7-8 biegów)
Napisano

tylko do czego taki rower służy ani to górski ani szosowy, zakładam, że z przodu jest tacza 32-36

Rower to enduro, już jakiś czas jeżdżę z napinaczem z przodu i nie odczuwam jakiegoś strasznego dyskomfortu, nawet na podjazdach. Zębatka z przodu to istotnie 34 zęby. Co do napędu x10, zdecydowałem się, ponieważ muszę wymienić napęd, a praktycznie większość nowości jest właśnie x10. Poza tym, lubię grupę SLX.

Co do skrajnego zużycia sprzętu... nie wydaje mi się, abym przez cały czas jeździł z przełożeniem 1x1 lub 1x10. Poza tym, korbę można delikatnie "odsunąć" od ramy za pomocą podkładek ;)

Napisano

bój się o kolana :) ja mam słabą formę, więc jednak wolę z przodu 22,36 i na długich podjazdach młynek 22 i 36 z tyłu :)

ale 34 i 36 z tyłu to na krótkie podjazdy na stojąco chyba? albo na krótkie podjazdy pod wyciąg :)

Napisano

a myslałes o dwutarczu i dedykowanym do niego napinaczu? Jesli enduro, to dałbym tez bushguard (tak to sie pisze?). Chyba ze głownie zjazdy cie interesują

Napisano

Sęk w tym że jestem w dobrej formie, bo staram się o nią dbać, podjazdy nie są dla mnie problemem na stojąco czy siedząco  ;)
Miałem kiedyś z przodu dwa blaty + napinacz i rockring i szczerze mówiąc... bardzo żadko używałem tego mniejszego blatu, a skoro go nie używam, to po co wozić ze sobą zbędne kilogramy ?  :P

Istotnie, preferuję zjazdy  :D

Napisano

Pakuj 1x10 i się nie zastanawiaj, wszystko będzie działać (wszak w nowych zjazdówkach są już napędy 1x10 i działa). Tylko zamiast Slx´a dałbym Zee ;)

Napisano

Pakuj 1x10 i się nie zastanawiaj, wszystko będzie działać (wszak w nowych zjazdówkach są już napędy 1x10 i działa). Tylko zamiast Slx´a dałbym Zee ;)

O tym właśnie mówię, wszyscy producenci idą w stronę 10 rzędowych kaset.

Zapakuję, wszystko w swoim czasie ;)

Wybrałem slx-a ponieważ model który chcę kupić (M675 shadow +) podobno nie odbiega niczym od Zee, poza tym, że slx nie ma krótkich wózków (sam wybiorę średni) co przenosi się na wagę (mi osobiście 10 czy 20g nie robi różnicy) :)

Napisano

A dlaczego nie zee jeśli mogę spytać? Krótki wózek to nie tylko mniejsza waga ale i lesze napinamie. A skoro tylko 1 rz to obsłuży. A jaką zębatke masz? FSA wypuściło coś na wzór xx1, z poszerzanym co drugim zębem.

Napisano

A dlaczego nie zee jeśli mogę spytać?

Jak mówi slogan pewnej starej reklamy: skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać :) Poza tym średni wózek da mi większą pojemność.

A jaką zębatke masz? FSA wypuściło coś na wzór xx1, z poszerzanym co drugim zębem.

Zębatka 34t jak wspomniałem wcześniej. Słyszałem o tym, co daje takie rozwiązanie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...