radeq12 Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Witam, macie jakis sposob na rozkrecenie bebenka?? mlotkiem i srubokretem nie daje rady, a klucza dzis nie uswiadcze... jest na to jakis inny, skuteczny sposob??
Carbon Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 A jaki to bębenek? Przy Shimano są np. odpowiednie klucze do rozkręcania.
radeq12 Napisano 16 Marca 2013 Autor Napisano 16 Marca 2013 tia, sh*tmanowski. *czytamy ze zrozumieniem.
lyndowss Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Napisał, że klucza nie dostanie. Płaskownik o odpowiedniej szerokości i odkręcisz. Ja kupiłem klucz, ale z tego co wiem płaskownikiem da się to spokojnie zrobić i teraz trochę żałuje, że wydałem te 15 zł, bo bębenka się tak często nie rozkręca, ale trudno.
radeq12 Napisano 16 Marca 2013 Autor Napisano 16 Marca 2013 szukam i szukam czegos o takiej szerokosci i wlasnie znalezc nie moge, 15 czy 20zl to nie problem, objechalem sklepy w okolicy i nie ma :/ mam rozbabrany rower a na jutro mi potrzebny...
lyndowss Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 No nie problem, ale z dostępnością jest problem. Ja swój upolowałem po prawie roku. Akurat się pojawił na allegro i go zauważyłem. Tutaj nie cena, a dostępność jest problem, bo tego nigdzie nie można dostać. To idź do ciastoramy i kup płaskownik, albo jakiś metal o tej szerokości. Bardziej pewne niż jakbyś objechał wszystkie sklepy. W moim rowerowym nie mogli dostać takiego klucza kiedyś to dowiedziałem się, że sami u tokarza dorabiali.
radeq12 Napisano 16 Marca 2013 Autor Napisano 16 Marca 2013 masakra jakas, nawet bebenkow nie maja... grrrrr....
bruce95 Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Ja też używam płaskownika i klucza zaciskowego do bębenka i ten sposób naprawdę daje radę. Tak jak napisał lyndowss szybciej kupisz płaskownik niż originalny klucz.
radeq12 Napisano 16 Marca 2013 Autor Napisano 16 Marca 2013 czyli to jedyny "domowy" sposob? po castoramach i innych juz dzis ciezko polatac bo jestem po piwku a i kierowcy brak )
lyndowss Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Możesz też coś innego wsadzić, byleby pasowało i odkręcać. Tylko tam jest jeżeli dobrze pamiętam gwint lewy czyli odkręcasz w prawo. Na forum jest poradnik jak to zrobić. http://www.forumrowerowe.org/topic/80780-konserwacja-czyszczenie-i-smarowanie-bebenka-shimano/
radeq12 Napisano 16 Marca 2013 Autor Napisano 16 Marca 2013 kombinowalem i udalo sie za pomoca klucza nastawnego i mlotka... czytalem ten poradnik i nie tylko ten i imo (w moim przypadku) srubokretem to jedynie mozna sobie w pupie pogrzebac... dzieki za zainteresowanie, pozdrawiam!!!
topik12 Napisano 27 Marca 2013 Napisano 27 Marca 2013 Kup odpowiedni klucz i problem dopasowywania z głowy. http://allegro.pl/listing.php/search?string=klucz+do+b%C4%99benka&category=45627
adriansocho Napisano 27 Marca 2013 Napisano 27 Marca 2013 Mi się kilka razy udało rozkręcić dwoma wkrętakami płaskimi - wstawiam w miejsce osi np. klucz imbusowy 8 mm lub jakiś pręt, o niego opieram wkrętak (leży równolegle do szprych), jego końcówka wchodzi w wycięcie do odkręcania - drugi wkrętak identycznie, łapię za chwyty wkrętaków i kręcę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.