Skocz do zawartości

[mostek] Jaki wybrać ?

giercio28

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może napisz jaki masz teraz i po co chcesz zmieniać. Co do tych sztuk, pierwszy jest krótki do DH/FR a drugi to kowadło, wątpię żeby oryginał z Kross-a był cięższy.

Napisano

No ja mam taki zwykły z Krossa V6 podobny do tego : http://www.google.pl/imgres?start=125&um=1&hl=pl&safe=off&biw=1280&bih=842&tbm=isch&tbnid=N3DoGBc8fHe1IM:&imgrefurl=http://archiwumallegro.pl/kross_level_a4_rower_gorski_dobrej_klasy_tanio-813435953.html&docid=bByFkSiPI-Tj5M&imgurl=http://www.rowery-wilex.pl/_allegro/zdjecia/kross/2009/A2_bialo_czerwony_trans_rower/A2_bialo_czerwony_trans_rower_mostek.jpg&w=1000&h=669&ei=xRY9Ud2RAciL4ASxpICgBQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:34,s:100,i:106&iact=rc&dur=911&page=6&tbnh=184&tbnw=275&ndsp=27&tx=141&ty=95

Chciałbym coś na 31.8 (mogę się mylić w dokładnych rozmiarach) kierownicę. Tamten to 2 śrubowy na cienką kierownicę. I wolałbym krótki mostek, więc chyba lepsza byłaby ta amoeba chyba nie ? Ten drugi to tyle że nie jest jeszcze jakiś mega długi i jest dość tani. Ta Amoeba da radę? Jeżdże głównie po mieście, czasem jakiś łagodny teren. Ogólnie krawężniki i te sprawy. ;)

Napisano

Długość i wznios mostka decyduje o pozycji na rowerze. Nikt Ci raczej na odległość nie powie, czy aby była odpowiednia dla Ciebie, mostek powinien mieć 90, 70, 60 czy 50 mm zamiast 110mm Krossa (nie wiem czy Hexagony mają 110, Level tyle ma). Musisz sam pokombinować i pomierzyć.

Skąd w ogóle pomysł na zmianę?

Napisano
Długość i wznios mostka decyduje o pozycji na rowerze. Nikt Ci raczej na odległość nie powie, czy aby była odpowiednia dla Ciebie, mostek powinien mieć 90, 70, 60 czy 50 mm zamiast 110mm Krossa (nie wiem czy Hexagony mają 110, Level tyle ma). Musisz sam pokombinować i pomierzyć. Skąd w ogóle pomysł na zmianę?

Otóż oryginalna Krossowska kierka jest gięta i to ostro. Ja nie nawidzę takich i praktycznie od zawsze jeździłem na prostych kierownicach. Teraz chcę kupić prostą albo delikatnie giętą ale z tych grubszych (31.8 bodajże jak się nie mylę), więc i mostek bym musiał zmienić bo ten jest na tą cieńszą kierownice (25 mm chyba ). Żeby to się ładnie zgrało to mostek też zmieniam, na nieco krótszy, bo na tym jestem dość mocno pochylony i po ok. tych dziennych 30 - 35 km plecy mnie bolą. Wolałbym coś krótszego i do tego jakąś podkładkę pod mostek i wystarczy.

Mostek 60mm z rowerem XC się nie zgra. Te 90mm to minimum w takim zastosowaniu.

Dlaczego mówicie, że ta Amoeba się nie zgra ? Co z tym EX'em ? Może Wy coś mi polecicie taniego i jak najbardziej krótkiego ?

Napisano

Może coś polecisz ? ;) Jak sądzisz ? ten Concept da radę ? Nie powiem bo mi się bardzo podoba, ale jak wiadomo wygląd nie gra tutaj kluczowej roli.

Napisano
Ja bym brał tego concepta jeśli nie waży 250 g :)

Popytam sprzedawcę, ale wątpie w to trochę, bo tutaj 90mm ważą nawet jakieś tanie zoomy po 130 - 150g a 250g to przecież aż o ponad 100g więcej ! Gdzie tu jest logika ? Myślę, że to jakiś błąd w opisie. ;)

Napisano

Ale chyba lepiej wymienić samą kierownicę bo mostek jak mostek. Żeby była różnica musiałbyś wydać więcej kasy. Chyba, że koniecznie chcesz zmieniać jego długość czy wznios. Zmiana standardu mocowania, to tylko sztuka dla sztuki. Ja używam "cienkiej" kiery i przy moich 86kg nie ma różnicy, oprócz wagi i ceny. ;)

Napisano

Zapewne masz rację, ja się na tym jeszcze średnio znam, ale teraz kupię to i to a pozniej jak będę wymieniał coś to już będę miał z głowy jedną rzecz. ( pewnie nie będziesz wiedział o co chodzi, bo namotałem troche ;D ) Mimo wszystko. Kierownice znalazłem dobrą, tanią i z dobrej firmy z gościa z forum. Zobaczymy co to będzie jeszcze ;) Ale dzięki, dzięki panowie, że się udzielacie.. ;)

Napisano

Pany a powiedzcie mi jeszcze co by mi z tego pasowało bardziej.

- Ten Concept z 250g : http://allegro.pl/mostek-kierownicy-concept-ex-nowy-31-8-90mm-250g-i3086400203.html

- Czy może o takie cudeńko ? : http://allegro.pl/mostek-light-pro31-8jak-smica-115g-fabryka-ritchey-i3105410336.html

Co do tego drugiego, to jest to możliwe, by taki mostek tyle ważył ? Co lepiej brać? Patrzeć na cenę i brać tańszy czy odłożyć i kupić tego droższego, ale o ile lżejszego.. ;)

Napisano

Czy nie rozumiesz tego, że mostek dobiera się najpierw wg rozmiaru, tzn długość i kąt wzniosu, a dopiero na końcu wg wyglądu? Nikt nie ma szklanej kuli, żeby zgadnąć czy nowa pozycja na rowerze będzie dla ciebie odpowiednia. To tak, jakbyś kupował buty po wyglądzie, nie patrząc na numerację. Czasem głupie 10mm może mieć spore znaczenie dla komfortu jazdy, a jest jeszcze kąt mostka i to, czy dasz go na plus, czy minus.

Napisano

Myślę, że do wyboru mostka i ogólnie poprawienia pozycji na rowerze może Ci się przydać kalkulator i filmik do niego:

Pozdro

Napisano
Czy nie rozumiesz tego, że mostek dobiera się najpierw wg rozmiaru, tzn długość i kąt wzniosu, a dopiero na końcu wg wyglądu? Nikt nie ma szklanej kuli, żeby zgadnąć czy nowa pozycja na rowerze będzie dla ciebie odpowiednia. To tak, jakbyś kupował buty po wyglądzie, nie patrząc na numerację. Czasem głupie 10mm może mieć spore znaczenie dla komfortu jazdy, a jest jeszcze kąt mostka i to, czy dasz go na plus, czy minus.

Te mostki mają taką samą długość i nachylenie czyli 8 stopni. Więc nie wiem o co Ci chodzi.. Pytam się czy warto dopłacać dla tej wagi.

Napisano

Uwzględniając wagę całego Twojego roweru... nie warto bo to sztuka dla sztuki. Mostek jest jedną z najmniej ważnych rzeczy w rowerze gdy chcemy go odchudzać. Pomyśl najpierw o kołach, amorze a rurki zostaw sobie na sam koniec.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...