dante123 Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 Ojciec kupił rower i był w nim XCM, od razu wymieniony został na epicona a XCM mam do eksperymentów i mam pytanie da się w takim sprzecie zmienić skok ze 100 do 80 ? Zamontowałbym go do roweru mamy, tylko skok 100 psuje geometrie, a 80 mogłby byc dlatego proszę o rade czy da rade 100 --.> 80 Wiem, że w innych amortyzatorach jest to możliwe, ale xcm jest budzetowy i nie wiem czy w takich tez mozna. Z góry dzięki. (Jak się nie da to mam do sprzedania nowego XCMa _ )
Seba4 Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 Jest taka możliwość. Trzeba pomiędzy czubek popychacza a górne lagi dołożyć 2 cm podkładkę. Niestety trzeba być bardzo ostrożnym jeśli chodzi o korek, ponieważ plastik latwo zjechac, a poza tym sprężyna będzie go dość mocno wypychała przy przykręcaniu.
dante123 Napisano 7 Marca 2013 Autor Napisano 7 Marca 2013 A jest jakiś poradnik do tego jak to zrobić?
Seba4 Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 Musisz zrobić coś na ten wzór: http://endurorider.pl/2010/05/obnizanie-duro/ Odkręcasz dolne lagi od górnych, potem odkręcasz korek (najlepiej lewy) wypychasz sprężynę z tłoczkiem, dajesz podkładkę tak jak w linku wyżej a następnie wszystko składasz. P.S. Jeśli masz 2 sprężyny to możliwe że będzie trzeba odkręcić prawy korek aby udało się przykręcić z powrotem lagi górne do dolnych. POWODZENIA
jasinski21444 Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 Takie same podkładki będą pasować do raidona ?
rzezniol Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 Aby go zbytnio na starcie nie utwardzić i jeszcze bardziej pogorszyć czułość to musisz obciąć sprężynę dokładnie o tyle ile podłożysz pod sprężynę negatywna... Jak nie obetniesz sprężyny pozytywnej to na starcie skompresuje negatywną i nie poczujesz efektu skrócenia skoku. Przy 20 mm możesz już mieć problem z wkręceniem korków / korka w goleń ze sprężyna. Swojego starego XCM`a "skracałem" o 30 mm. Pozdro
Seba4 Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 Do autora, XCM nie ma żadnych sprężyn negatywnych Jest tylko 1 (ewentualnie 2) jak się odkręci korki.
dante123 Napisano 7 Marca 2013 Autor Napisano 7 Marca 2013 Czyli dla jasności zmniejszam skok o 2 cm, to stosuje 2 cm podkladki i ucinam sprezyny o 2 cm.
rzezniol Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 @@Seba4, Rozbierałeś każdego XCM`a że z taką pewnością wyrażasz taki pogląd ? Skracałeś kiedykolwiek skok w XCM`ie ? Jak jesteś taki pewniak to powiedz mi czym jest element nr 4 w tym PDF`ie http://preview.srsun...-80&100&120.pdf i tym http://preview.srsun...-80&100&120.pdf Warto poznać budowę zanim zacznie się dawać rady i negować stwierdzenia praktyka który miał osobiście do czynienia z taka procedurą we wspomnianym sprzęcie. Pozdrawiam edit ... @@dante123, Tak jednocześnie obcięcie sprężyny / sprężyn (bo w różnie są zbudowane te amorki w zależności od wersji) i podlożenie o tej samej długości dystansu pod popychacz spowoduje skrócenie skoku. Samo włożenie dystansu owszem powoduje zmianę skoku ale nie dokładnie o wyznaczona wartość ... przy dystansie 25 mm bez skracania sprężyny z tego co pamiętam skok zmniejszył się o jakieś 8 mm. Odczytaj z tyłu goleni z naklejki jaki to dokładnie model ... SF11-XCM- ..... coś w tym stylu. Pozdro
Fenthin Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 @rzezniol, Seba4 Prawda leży, jak zwykle, w połowie. W XCM MLO nie znajdzie się ani jednej sprężyny negatywnej. Natomiast inne wersje już od kilku lat te sprężyny posiadają.
rzezniol Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 @@Fenthin, Zaglądam w PDF`a i rzeczywiście w MLO nie tam sprężyny która może spełniać taką rolę ... Tylko ze kolega tu postawił jednoznaczną tezę że nie ma, nie sprawdzając budowy innych wersji i nie znając modelu którą posiada autor tematu ... a to wprowadzanie w błąd. Ze wszystkich wersji SF11 ( zwykły , HLO, MLO, HRL) tylko MLO nie ma tej sprężyny więc prawda leży w 3/4 po mojej stronie Stąd tez moje pytanie na samym końcu o dokładny model sprzętu Pozdrawiam
Seba4 Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 Spokojnie Miałem do czynienia z dwoma XCM`ami i w nich nie było sprężyn negatywnych. Pewnie stąd po części mój błąd. W sumie to i tak nie wiemy jaką wersję wspomnianego amortyzatora ma autor więc nie można dokładnie określić jego budowy.
dante123 Napisano 7 Marca 2013 Autor Napisano 7 Marca 2013 Dokładnie to jest XCM V3 HLO jesli potrzebje są te numerki? to będą jutro bo amorek jest w piwnicy teraz
rzezniol Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 HLO ma sprężyne ... Przy okazji całej operacji sprawdź czy kartridż HLO pracuje w pełnym zakresie skoku bo lubi blokować początkowo przed końcem a potem nawet skraca o ponad połowę. Pozdro TapaTalknięte z Andka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.