Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Opoznione przelanczanie biegow, problem z lancuchem

jumka03

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam pytanie dotczace przerzutki tylnej.Otoz mam Kasete 8 biegowa.Przerzutka Acera.

Problem moj polega na tym, ze jak przerzucam na przedostatni bieg(najmniejszy) to wchodzi on z "opoznieniem" i jest taki "podwojny" przeskok. Kombinowalem, powoli zmienialem biegi, przeczekalem moment,ale nic to nie zmienia, czasem (bardzo rzadko)wejdzie normalnie. Czy musze cos podregulowac? jesli tak to gdzie i jak?

Kolejne pytanie odnosnie Lancucha

Lancuh mialem wymieniany wraz z dwoma ostatnimi zebatkami w kasecie. Od poczatku 7 i 8 bieg sa takie "twarde", gosciu w serwisie powiedzial ze sie "uloza" 7 chodzi normalnie ale 8 caly tak jakby lekko chropocze przejechalem spokojnie z 1000km i dalej to samo.Niestety do serwisu nie mam mozliwosci podejscia.

kolejne pytanie odnosnie Lancucha: Czym go wyczyscic od rdzy? Ostatni czyscilem lancuch benzyna ekstrakcyjna i bylo ok, niestety po czasie troche wilgoci i znowu Zolty? czy ma sens czyszczenie czy juz caly czas bedzie "szybko lapal"rdze?, Mam zamiarzmienic Lancuch, ale chcialbym zeby ten byl jako drugi.

co do zmiany: Jaka dlugosc Lancucha? czy mam go porownac do starego? czy odjac/dodac kilka ogniw???

Ostatnio jak czyscilem i oliwilem Lancuch zauwazylem ze kasetama lekki luz na kole. Czy to jest normalne? czy tak ma byc?

Napisano

Jeśli chodzi o rdzewienie: Wystarczy dobrze naoliwić po czyszczeniu i problem z głowy. Ewentualnie kilkadziesiąt kilometrów trasy z licznymi zmianami biegów i powinno być okej.

Sprawa biegów: Fajnie jakby było foto zębatek. (tylko nie telefonem! Musi być coś widać)

Pozdrawiam.

Napisano

2i regulaminu

Witam.

To chyba zle naoliwilem. Piszac czyscilem mialem na mysli czyszczenie i oliwienie - po kropli do ogniwa + wyczyszczenie nadwyzki.

Zdjecia zebatek porobie poznie, ale wydaje mi sie ze raczej to nie ich winna, bo objawy te pojawily sie "nagle"

Mozesz mi jeszcze poradzic jak z lancuchem: jaki dobrac, kupic,. Czy jak w sklepie podam model roweru dadza mi do niego odpowiednio Dlugi? czy jestem sam w stanie go "spiac" czy potrzebuje jakis spacjalny "klucz"???

dzieki i pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Nie bardzo wiem, co autor miał na myśli pisząc ten temat.

Sprawdzałem w słowniku przelanczanie i nic nie znalazło. Ponad to czytanie twoich zdań bez Polskich znaków jest strasznie męczące. Z tego co zrozumiałem to masz problem z: wychyleniem przerzutki które regulujesz śrubkami H i L. Dla świętego spokoju wymieniłbym również pancerze z linką. Ewentualnie, mało prawdopodobne, masz krzywy hak przerzutki.

Łańcuch musisz nasmarować po umyciu go w benzynie ekstrakcyjnej.

Napisano

2i regulaminu

Przepraszam, ale nie pisze na polskiej klawíaturze i jest to troche problem.

czy zmiana zamiast przelanczanie moze byc?

P.S. troche to jest smieszne dla mnie, szukam porady, a rozwodzi sie tutaj ktos nad odpowiednim doborem slow - czy owe PRZELANCZANIE jest tak bardzo NIZROZUMIALE???

jesli bym mial operowac fachowym nazewnictwem to nie szul´kalbym tu pomocy :thumbsup:

edit Pixon

Zapoznaj się z regulaminem póki mam jeszcze cierpliwość poprawiać Twoje posty

Dla mnie to jest śmieszne, ze wytknąłem Ci błąd ortograficzny, a ty myślisz, że się czepiam doborem słownictwa...

http://www.sjp.pl/prze%B3%B1cza%E6

Napisano

1. W jakim stanie jest łańcuch i kaseta? Co doprowadziło do pokrycia łańcucha rdzą?

2. Hak prosty?

3. Przerzutka wyregulowana?

4. Linki i pancerze w dobrym stanie?

zasi co do blendóf klawiatura nie ma tu nic do żeczy o ile Rozumiem rze nie karzdy ómie zmienici jej ukóad w systemie wienc nie pisze z ogonkami*, o tyle pisanie "lancuh", "przelanczanie" i wplatanie dużych liter w środku zdania przy rozpoczynaniu ich od małej to zwykłe LENISTWO.

* błędy celowe

PS Piszę z klawiatury z greckim układem klawiszy.

• Mod Team
Napisano

Możliwe że autor ma taki sam stosunek do roweru jak do pisania - bylejaki.

Łańcuch nasmarować.

Przerzutkę wyregulować - co tu się ma układać(pytanie do serwisanta).

Są odrdzewiacze do metalu ale jak dokładnie nie wyczyścisz / wypłuczesz to będzie dalej penetrował i więcej szkody jak pożytku.

Po smarowaniu i przejechaniu kilkunastu kilometrów łańcuch powinien się wytrzeć z rdzy.

Jak chrobocze na ostatniej zębatce to może być potrzebna regulacja śrubką wychylenia przerzutki.

Łańcuch skrócić do długości poprzedniego.

A niby z Krakowa. :icon_wink:

Napisano

Możliwe że autor ma taki sam stosunek do roweru jak do pisania - bylejaki.

Łańcuch nasmarować.

Przerzutkę wyregulować - co tu się ma układać(pytanie do serwisanta).

Są odrdzewiacze do metalu ale jak dokładnie nie wyczyścisz / wypłuczesz to będzie dalej penetrował i więcej szkody jak pożytku.

Po smarowaniu i przejechaniu kilkunastu kilometrów łańcuch powinien się wytrzeć z rdzy.

Jak chrobocze na ostatniej zębatce to może być potrzebna regulacja śrubką wychylenia przerzutki.

Łańcuch skrócić do długości poprzedniego.

A niby z Krakowa. :icon_wink:

Dzieki za odpowiedz.

Niestety lancuch czyscilem i oliwilem i po ok 2 tyg rdza wrocila. Jest doslownie ZOLTY, lancuch jak i zebatki na ktorych pracuje. Niestety serwisanta nie mam jak spytac bo mieszkam obecnie za granica :-(

Mozesz mniej wiecej mi okreslic gdzie znajduje sie ta srubka wychylenia.

dzieki i pozdrawiam

1. W jakim stanie jest łańcuch i kaseta? Co doprowadziło do pokrycia łańcucha rdzą?

2. Hak prosty?

3. Przerzutka wyregulowana?

4. Linki i pancerze w dobrym stanie?

zasi co do blendóf klawiatura nie ma tu nic do żeczy o ile Rozumiem rze nie karzdy ómie zmienici jej ukóad w systemie wienc nie pisze z ogonkami*, o tyle pisanie "lancuh", "przelanczanie" i wplatanie dużych liter w środku zdania przy rozpoczynaniu ich od małej to zwykłe LENISTWO.

* błędy celowe

Odpowiedzi na Twoje pytania

ad. 1 Wedlug mnie łańcuch i kaseta sa w stanie dobrym +, łańcuch ma przejechane ok 1 tys.km, kaseta ok 2,5tys.

ad.2 O tym nie mam pojecia raczej powinien byc prosty. Nigdzie nie uderzylem, ani nie zachaczylem.

ad. 3 Tego wlasnie nie wiem, bo jestem laikiem (w pisowni ROWNIEZ :-): )

ad. 4 Linka i pancerz w db stanie

Przepraszam za moje "pismo", ale masz racje, albo to jest Lenistwo, albo pisanie "W POSPIECHU"(moze to sie rownac z Lenistwem). Pisanie duzymi literami-taki nawyk, mieszkam w Niemczech,a tutaj wszystkie rzeczownikipisze sie DUZA litera :-). Uklad klawiatury mam niemiecki,ale jak przacze na pl to musze pamietac o zmienionych literach, a nie patrzec na uklad tylko wzrokowo :-(. I tez napisalem, ze jest to dla mnie "troche problem" - szkoda, ze rozmowa musi isc w tym kierunku, ale.............

Napisano

Przepraszam za moje "pismo", ale masz racje, albo to jest Lenistwo, albo pisanie "W POSPIECHU"(moze to sie rownac z Lenistwem). Pisanie duzymi literami-taki nawyk, mieszkam w Niemczech,a tutaj wszystkie rzeczownikipisze sie DUZA litera :-). Uklad klawiatury mam niemiecki,ale jak przacze na pl to musze pamietac o zmienionych literach, a nie patrzec na uklad tylko wzrokowo :-(. I tez napisalem, ze jest to dla mnie "troche problem" - szkoda, ze rozmowa musi isc w tym kierunku, ale.............

1. Nie wiedziałem, że Polska po kolejnym rozbiorze - Racibórz Niemcom sprzedano? blink.gif

2. Ja też nie mieszkam w Polsce, jednak szanuję j.polski i dla mnie to nie problem, czyli kolejne wymówki...

A tak poza tym, to możesz mi powiedzieć, jaki wpływ ma układ klawiatury na ortografię i gramatykę, pomijając brak polskich znaków?

Bo głównie na to zwrócono Ci uwagę moim zdaniem.

Napisano

2i regulaminu po raz 3 i ostatni

Taki bystry jestes, a nie mozesz prostej rzeczy zrozumiec :-))) - ty tez mimo 2 jak byk wyraźnych ostrzeżeń nie dostrzegasz pewnych rzeczy ...

Mieszkam w Niemczech,od 6 m-cy(pol roku), ale moze juz niebawem wroce znowu :-) Zwracasz MI UWAGE O miejsce pobytu - kolejna osoba co do mojego tematu PRZELANCZANIA nic nie wnosi.

Czy jak pojade na wakacje na 2 tygodnie tez musze zmieniac skad pisze ????????

NAPISZ mi prosze co WNIOSLES ODNOSNIE MOJEGO TEMATU. W czym mi pomogles Twoja odpowiedzia?

I nie chce mi sie dyskutowac z kazdym z "was" po kolei.

Jesli ktos moze mi cos doradzic to dzieki, jesli ktos chce wylac swoje zale prosze bardzo zawsze sie czegos o sobie moge DOWIEDZIEC

Jedno jest pewne, ja tutaj nie bede i tak mial racji, tylko moderatorzy i ich "chorek"

POZDRAWIAM

Napisano

Spróbuj wyregulować przerzutkę jeszcze raz:

Gdy masz łańcuch na najmniejszej zębatce, odkręć śrubę mocującą linkę

Dokręć trochę śrubkę regulacyjną L tak zęby wózek przerzutki lekko wychylił się poza zakres najmniejszej zębatki

Pancerz przeczyść i wpuść mu trochę jakiegoś śliskiego specyfiku może być olej do łańcucha, oliwka ewentualnie wd40

Acera to nie shadow wiec śruba wychylenia jest pod główną śrubą mocująca przerzutkę do ramy.

A może przerzutka jest w środku zasyfiona.

Co do rdzewienia to normalne jak się nie czyści łańcucha po jeździe w zimie. Ja czasem szejkuje łańcuch w fosolu zamiast benzyny i tez jest ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...