yellowscott Napisano 10 Lutego 2013 Napisano 10 Lutego 2013 Cześć, witam;) Postanowiłem wymienić swój dotychczasowy osprzęt. Przeszedł już swoje i nie nadaje się do dalszej eksploatacji. Nie jeżdżę wyczynowo/zawodowo, bardziej dla siebie, turystycznie (lekki teren, szuter do pracy itp.) Jednak km kręcę dość sporo dlatego chciałbym zainwestować nieco w napęd. Finalnie chciałbym posiadać osprzęt pod marką Deore XT. Jeśli chodzi o finanse jestem w stanie miesięcznie przeznaczyć ok 400 zł na zakup części i tak aż do pełnej wymiany. Całość na tą chwilę wygląda w ten sposób: Scott Aspect 50 [M] Widelec: Suntour XCM-V3-P-PM-HLO-26-100 with Lockout, 100mm travel Przerzutka przednia: Shimano FD-M190A, 31.8mm Przerzutka tylna: Shimano Acera, RD-M390, 24 Speed Korba: Shimano FC-M171 w/CG, 42x34x24 T Kaseta: Shimano CS-HG31-8l, 11-32T Manetki: Shimano ST-EF 51 L, 8R, EZ-fire plus Po zmianach: Przerzutka przednia: DEORE XT FD-M781 2012 Przerzutka tylna: DEORE XT RD-M780 2012 Korba: DEORE XT FC-M770-10 DYNA-SYS 2011 Kaseta: DEORE XT CS-M770 Manetki: DEORE XT SL-M770-10 DYNA-SYS 2011 Łańcuch: DEORE XT CN-HG93 1. Czy przerzutki tylne i przenie przeznaczone do napędów 10 rz. będą współgrały z napedem 9rz.? 2. Jakie wprowadzilibyście zmiany w zestawie?
rzezniol Napisano 10 Lutego 2013 Napisano 10 Lutego 2013 1. Czy przerzutki tylne i przenie przeznaczone do napędów 10 rz. będą współgrały z napedem 9rz.? http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilnosc-napedow-6-11s/ Pierwszy podczepiony temat w dziale ... Pozdro
dejtrejder Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 Ja bym się tak napędem nie przejmował. Wystarczy ci z powodzeniem grupa deore. Za zaoszczędzoną w ten sposób kasę kup lepiej amortyzator ( np. epicon za ok 500 zł albo i taniej ) wtedy odczujesz przynajmniej różnicę w jeździe.
refiko Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 Faktycznie przesiadka na xt to byłby kolosalny skok w twoim przypadku. Faktycznie możesz pomyśleć o wymianie widelca. Celując w jakiś widelec w okolicach ~1000zł (używane) wykonasz duży skok jakościowy jeśli chodzi o komfort jazdy. Ten skok będzie dla ciebie baaardzo odczuwalny, bardziej niżeli "skok w napędzie".
kinder85 Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 Rower na XT i XCM jakoś tak dziwnie by się prezentował. Faktycznie pomyśl o amortyzatorze bo jazda na takim sprzęcie to było by jak by jak np pomykanie po biurze w garniaku Jean Paul Gaultier i brudnych chińskich trampkach Deore Ci na 100% wystarczy a SLX to będzie już naprawdę coś! A jak się uprzesz przy XT to po protu dorzuć do tego amora, np proponowanego wcześniej Epicona
enussss Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 ja rowneiz pierw bym celowal w amortyzator, pozniej naped deore/slx/xt:)
marcin_ostrów Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 Po co Ci 10sp ? Ja bym został przy 9 i wymieniał w kolejności: przerzutki p/t manetki korbę/kasetę /łańcuch no i oczywiście amortyzator, jak koledzy wyżej pisali. M
yellowscott Napisano 11 Lutego 2013 Autor Napisano 11 Lutego 2013 Z amortyzatorem faktycznie nie głupi pomysł. Do tej pory amor był na końcu listy, lecz chyba faktycznie macie racje. Najbardziej zależy mi na odczuwalnej różnicy w jeździe, Ewentualna alternatywa dla Epicona? (ok. 600 zł)
enussss Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 a moze taki amorek? http://allegro.pl/amortyzator-manitou-r7-elite-pro-80-mm-i3010901026.html
rzezniol Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 Niech mi ktoś wytłumaczy jak Manitou z przebiegiem 500 km może mieć jakiekolwiek rysy na goleniach ? 5 dni solidnego treningu ... I do tego aukcja bez fotek - szukanie jelenia Do 600 zł z nowych Epicon jest bezkonkurencyjny nowego w tej cenie kupisz jeszcze RST First Air ... Można szukać używki amorków z wyższych półek ale trzeba do takiego zakupu zawsze podchodzić z ostrożnością np RS Recon ale koniecznie z tłumikiem MC, Pozdro
Mod Team Puklus Napisano 11 Lutego 2013 Mod Team Napisano 11 Lutego 2013 R7 na czarnych goleniach to był pierwszy R7 i ma sporo lat, 5 czy więcej i jego bym nie brał chyba ze naprawdę w dobrym stane. Co do wspomnianego napędu, ja bym celował w 9s, 10 wg mnie póki co nie ma większego sensu. Zamiast XT szadoł wziąć zwykłą klasyczna bodajże RD-M771. Manetki jak już celujesz w XT to spoko. No widelec nawet kosztem przerzutek bo to aż by był wstyd mieć XT i XCM ... widelec to zależy ile ci grosza na niego zostanie, celował bym w nowe roczniki R7 ... nawet kosztem zmiany XT na Deore. Budżetowo można Epicona.
yellowscott Napisano 12 Lutego 2013 Autor Napisano 12 Lutego 2013 Z manetek xt raczej nie zrezygnuje;) więc ta opcja się nie zmienia.. Długi czas wahałem się nad przejściem z 8s na 9, ale trzeba iść z postępem czasu. Co do amortyzatora jestem kompletnym laikiem więc mogę polegać tylko na szerokim polu internetowym plus znajomi. Myślę też nad tym żeby odłożyć jazdy na później i dołożyć więcej do amora..
Mod Team Puklus Napisano 12 Lutego 2013 Mod Team Napisano 12 Lutego 2013 Jeżeli wybrałbyś np gripy srama to komplet X9 9s wyszedłby ci taniej niż XT, bo triggery już swoje jednak kosztują. Choć zastanawia mnie fakt, jaką masz rame bo był osprzęt kiepski dość ...
yellowscott Napisano 12 Lutego 2013 Autor Napisano 12 Lutego 2013 SRAM'y - czarna magia, Przy wolnej chwili jednak zasiądę do lektury. Rama: http://i5.rozetka.ua/goods/3662/scott_aspect_50_yellow-black_m_11_217993_007_3662147.jpg
blinkers13 Napisano 12 Lutego 2013 Napisano 12 Lutego 2013 Tak swoją drogą to Scott Aspect jest ramą o turystycznej geometrii, więc wrzucanie do niej Manitou R7 o mocno sportowej charakterystyce jakoś nie bardzo pasuje, to samo korba XT - czysty lans, kilka gram mniej niż slx, a różnica w cenie spora. Rower powinien być zbalansowany osprzętowo, a nie korba za 500zł, gdzie cała reszta warta jest mniej. Zgadzam się z wypowiedziami wyżej, żeby zmienić amor przed napędem, ale sugerowałbym RS Reba lub tańszą opcję SR Epicona, na Rebie pojeździsz parę dobrych sezonów, możliwe nawet, że zmienisz ramę, a Rebę zostawisz dalej, na nowe Epicony też nikt nie narzeka, jest jeszcze RST First Air, ale nie mam z nim żadnych doświadczeń.
Mod Team Puklus Napisano 12 Lutego 2013 Mod Team Napisano 12 Lutego 2013 Co fakt to fakt można troche zmodyfikować osprzęt co nie znaczy ze XT jest złe.
dejtrejder Napisano 12 Lutego 2013 Napisano 12 Lutego 2013 Do ramy scotta aspecta max co można wrzucić to epicon i napęd deore. Wszystko powyżej tej klasy to całkowicie nieuzasadniony finansowo przerost formy nad treścią Wystarczy zliczyć. Zamiast tego można kupić nowy rower za 4 tysiaki z groszami a stary sprzedać. Np. Radon ZR Race 6.0 albo Grand Canyon AL 6.0 - obydwa mają ramy o sportowej geometrii, rebę i przyzwoite koła. Pomyśl: korba XT plus widelec manitou/reba to koszt ok 2000 zł....a gdzie reszta?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.